Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa instalacja elektryczna - rycie rowków w płycie

Beens

Recommended Posts

Witam! Mam pytanie do Was czy w blokach zbudowanej z płyty szybciej będzie jak ponacinam rowki po bokach rowka szlifierką i później będę skuwał czy od razu lepiej kuć i nie męczyć się ze szlifierką? Dodam, że trochę tego będzie ponieważ chce mieć jak najwięcej obwodów niezależnych i tak żeby mi później po remoncie gniazdek nie brakowało na ścianie. Lepiej mieć ukrytą puszkę niż później ryć od nowa ścianę czy rozkładać przedłużacz.

Zastanawiałem się właśnie czy samych gniazdek nie puścić w listwach przypodłogowych, które będą robione z drewna pod wymiar więc będę mógł sobie zrobić w nich rowek dla przewodów, a później wyryć 30cm w górę po ścianie i zakończyć puszką ale... będę wsadzał trochę automatyki do mieszkania i potrzebuję poprowadzić także ekranowaną skrętkę także tak czy siak muszę robić rowki na ścianie. Próbowałem nacinać szlifierką tą płytę i jakoś idzie sądzę, że głębokość 3cm osadzenia instalacji wystarczy więc wyciąć taki rowek nie jest dużym problemem przy mocnej szlifierce. Zależy też mi na sąsiadach (a raczej ich bębenkach w uszach) więc chyba lepszym rozwiązaniem będzie szlifierka+młot tylko pytałem czy jest sens bo jak mam pohałasować dłużej, a ciszej to wolę krócej, a głośniej.