Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

zakupiłem wentylator sufitowy z funkcją higro i timerem.Podłączenie wentylatora według instrukcji powoduje uruchamianie sie wentylatora podczas włączania światła w łazience. Jak podpiąć aby wentylator działał tylko w funkcji higro tzn. uruchamiał sie po przehroczeniu nastawionej wilgotności.

Chciałbym aby wchodząc do łazienki na chwilkę wentylator się nie uruchamiał ( w nocy dosyć słychac jak działa)Wentylator ma trzy wejścia : zero, fazę z włącznika i stałą fazę bezpośrednio z puszki.

Ponoć trzeba jakoś zmostkować te fazy ale nie za bardzo wiem jak

pomoc mile widziana

https://forum.murator.pl/topic/110867-potrzebny-elektryk-wentylator-higro-pod%C5%82%C4%85czenie/

Nie jestem elektrykiem,ale wg mnie po prostu podłącz fazę i zero,a nie podłączaj

fazy z włącznika. Mostkować to by trzeba było w przypadku gdybyś nie miał podciągniętej stałej fazy w miejscu wentylatora,a czasami elektrycy zapominają,ktoś sufit podwiesi ,pomaluje a potem jest czasami problem.

dzisiejsze wentylatory mają dość rozbudowane funkcje zależności, więc bez dokumentacji trudno coś radzić. więc albo zamieść odpowiedni schemat z instrukcji, albo podaj typ i nazwę producenta, to ktoś znajdzie w necie i ci podpowie.

no i gra :)

a sprzedawcy tych wentylatorów,których zapytałem dali taką odpowiedź:

1.Trzeba zmostkować fazy

2.Nc się nie da zrobić ,no chyba ,że jakiś elektryk coś wymyśli