Dawid Więckowski 29.10.2008 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 jarekkur, ostatnio przy remoncie nasz parkieciarz miał problem z zeszlifowaniem "czegoś czarnego", co nie było wg niego subitem a teraz podejrzewam, że mógł to być własnie lepik bitumiczny, o którym piszesz. Maszyna, którą standardowo szlifuje wylewki w nowym budownictwie, ślizgała mu się na tym zamiast szlifować a w momencie kiedy chciał tego uniknąć obciążając maszynę sprzęt mocno mu szarpał i bał się o jego uszkodzenie. Ostatecznie po zeszlifowaniu okazało się, że tylko wierzchnia warstwa wylewki jest twarda, ale była to na tyle cienka, że załamała się pod maszyną a spodnia warstwa wylewki była w kawałkach. Udało się "scalić" wylewkę jakimś gruntem, na to poszła mata i później parkiet dwuwarstwowy 13x70x490 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 30.10.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 jarekkur, ostatnio przy remoncie nasz parkieciarz miał problem z zeszlifowaniem "czegoś czarnego", co nie było wg niego subitem a teraz podejrzewam, że mógł to być własnie lepik bitumiczny, o którym piszesz. Maszyna, którą standardowo szlifuje wylewki w nowym budownictwie, ślizgała mu się na tym zamiast szlifować a w momencie kiedy chciał tego uniknąć obciążając maszynę sprzęt mocno mu szarpał i bał się o jego uszkodzenie. Ostatecznie po zeszlifowaniu okazało się, że tylko wierzchnia warstwa wylewki jest twarda, ale była to na tyle cienka, że załamała się pod maszyną a spodnia warstwa wylewki była w kawałkach. Udało się "scalić" wylewkę jakimś gruntem, na to poszła mata i później parkiet dwuwarstwowy 13x70x490 mm. Dokładnie tak było. Lepik węglopochodny (subit) jest stosunkowo kruchy i trudniej sie rozpuszcza w benzynie (rozpuszczalnikach) niż masy bitumiczne ropopochodne. masy te w przeciwieństwie do subitu miękną pod wpływem intesywnego tarcia. Różnią się też zapachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.11.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 jak na 15 lat to miałem tak ze dwa razy...naszlifowałem sie..jak kretyn..ale jeszcze ani wiedzy nie miałem ani umiejętności zbyt wile wszytko ręcznie kamieniem..mat wtedy nie było ale wylewki i dwuskładnik już tak..wiec poradziłem sobie ep piasek kwarcowy wylewka szlif..i klej dwuskladnikowy..lity parkiet 10/60/22 dab.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajfi 06.11.2008 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 bardzo dziekuje za podpowiedzichyba zdecyduje sie na zerwanie parkietu i zamonotowanie gotowego lakierowanego. Wydaje Mi sie ,że stosunkowo najtaniej wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajfi 06.11.2008 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Pozostaje kolejna kwestia : dobrej ekipy ktora zerwie stary parkiet ,zeszlifuje wylewke oraz gdzie można kupic w miare tani gotowy parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.11.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Będziesz musiał w takim przypadku zerwać parkiet..zeszlifować bituma, pokryć odcinaczem najlepiej jeszcze posypać piaskiem kwarcowym..i na to wyrównać samopoziomem..potem szlifnąć samo-poziom..i dopiero układać parkiet gotowy..to jest dobry produkt do poradzenia sobie na szybko z posadzka drewniana..i idealnie się składa ALE na równym podłożu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.11.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Pozostaje kolejna kwestia : dobrej ekipy ktora zerwie stary parkiet ,zeszlifuje wylewke oraz gdzie można kupic w miare tani gotowy parkiet. Możesz jeszcze zrobic taniej zależy to od: Czy posadzka jest równa i nie skrzypi. Sprawdzasz długą na 1m lub najlepiej 2m poziomicą kładąc ja na posadzce tak aby oparła się końcami na niej i mierzysz rześwity między poziomicą a posadzką. Nie powinny by większe niż 3mm. Skrzypiące miejsca można zalac specjalnym środkiem który penetruje pod pióro i je skleja. Jezeli mają te 3mm należy zdją listwy odkurzy wszystkie dylatacje nie wyjmując kołków i wpuścic piankę. podczas wpuszczania pianki możesz wyjąc kołki z dylatacji. Po utwardzeniu się pianki obcinasz ją. Nastepnie rozpościerasz na całej posadzce folię grubości 0,4mm (budowlaną) na zakładkę około 30cm. Zakładki sklejasz równo, dokładnie i szczelnie ze sobą. Folia musi by wywinieta również na ściany. Na tak przygotowane podłoże możesz układa np. deskę trójwarstwową, laminat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.11.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 ale nie parkiet gotowy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.11.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 ale nie parkiet gotowy.. Słusznie! Oczywiście pod żadnym pozorem parkiet. Tylko deski trójwarstwowe.i to najlepiej na pióro wpust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajfi 19.12.2008 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 dzieki wielkie za pomoc Jestem wlasnie na kupnie quick parkietu gotowego lakierowanego.Jezeli chodzi o wylewke to poszedl samopoziom u mnie.Z tego co sie dowiedziałem kwestia wilgotności wylewki mnie trzyma musi byc poniżej 2 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.12.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 jak lejesz porzadny samopoziom to w dwa dni(zalerzy jeszcze jaka grubośc) masz odsuszone do 2% quick parkiet to ten gotowy od gajewskiego?/ z jaka warstwa uzytkowa drewna kupiłes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.12.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 dzieki wielkie za pomoc Jestem wlasnie na kupnie quick parkietu gotowego lakierowanego. Jezeli chodzi o wylewke to poszedl samopoziom u mnie. Z tego co sie dowiedziałem kwestia wilgotności wylewki mnie trzyma musi byc poniżej 2 %. To stary dom czy może nowe, świeże cacko? Z czego jest zrobiona wylewka i jaką wilgotnośc miała zanim wylałeś masę szpachlową samorozlewną? To bardzo ważne!!! Jaka gruba jest wylewka i jaka gruba jest masa szpachlowa? Czy wylewka jest pływająca (na styropor), czy może leży bezpośrednio na stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajfi 22.12.2008 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Tak od gajewkiego 11x70x490mm warstwa urzytkowa drewna 4 mm ,wyglada bardzo ladnie ,no i nie mam problemu z cyklinowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajfi 22.12.2008 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Jarku to stare mieszkanie jest z tego co widzialem po opakowaniu to bylo R300s wylewka naprawcza. Po nowym roku wchodzi ekipa. Ja tylko poloza podesle fotki do oceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.12.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 To dobra masa firmy kiesel ..ale 11stka..echh..nie kupiłbym nawet za 50zł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.12.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Tak od gajewkiego 11x70x490mm warstwa urzytkowa drewna 4 mm ,wyglada bardzo ladnie ,no i nie mam problemu z cyklinowaniem. zanim ekipa będzie układac sprawdź równośc podkładu 2mm/2mb mierzone łatą mierniczą. Masz bardzo cienki element parkietu dlatego podkład musi byc prawie idealnie równy, inaczej będzie sfalowana posadzka parkietu. Ekipa musi wykona wszystkie testy podkładu zgodnie ze sztuka parkieciarską w tym poniar wilgoci podkładu i drewna. Nie zapomnij o umowie protokołach pomiarów podkładu i drewna. Oby nie były ci potrzebne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajfi 09.01.2009 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Heh ekipa profesionalna zmierzona wilgotność wylewki , zmierzyli tez wilgotnośc drewna. no i do wykonania nie mam zarzutów podłoga wyglada swietnie. Na poczatku zobaczyłem 2 mlodych Panów i jakos do końca nie bylem pewny czy maja doswiadczenie w tym co robia , ale okazali sie swietnymi fachowcami. Z czystym sercem moge polecić tą firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajfi 09.01.2009 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 mam kilka zdjec ktorymi chcialbym sie pochwalic ,ale nie wiem jak je zamieścic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 09.01.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 http://www.imageshack.us przegladaj...znajdujesz zdjecie na swym kompie...dajesz otwórz potem host it.. wgra sie na serwer i kopiujesz hotlink forums 1 (prawym ) wklejasz do posta i po krzyku...dawaj ..hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajfi 09.01.2009 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 http://img185.imageshack.us/img185/1645/dscn2562mr9.jpg http://img126.imageshack.us/img126/8849/dscn2561uw7.jpg mam wiecej wiec jak bedzie wiecej zainteresowanych moge podesłac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts