tom soyer 15.10.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 grubosc krokwi okolo 15 wiec welna pewnie okolo 12cm. Ale jaka wybrac ? Rockwoll, Ursa, Isover? Jaki rodzaj? Czy ksztalz dachu ma wplyw na rodzaj welny? Mysle o docinaniu, dobrym zaizolowaniu wszelkich zakamarkow. Jak mocowac zylke przytrzymujaca welne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.10.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Zylka mocowana papiakami, dobrze napieta. Wybralbym URSE - jest mocniejsza, o Rockwollu nie mam zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 15.10.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Ja używałam rockwoola, chyba Toprocka - nie musiałam używać żyłki, bo ta wełna sama się trzymała (rozprężała) w momencie, gdy wciskałam między krokwie kawałki trochę szersze niż rozstaw krokwi. Nie zapomnij, że 12 cm w dacu to za mało - powinieneś dać jeszcze np. 5cm od środka- między profilami pod GK - w poprzek krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 15.10.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 WitamObawiam się, iż grubość ocieplenia 12 cm to trochę za mało. Może się potem okazać iż będziesz miała na poddaszu małą chłodnie. Stosuje się od 15 do 25 - najczęsciej. JA zamierzam zmieścić się między 20-25. Pozdrawiam G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 15.10.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Zapomniałam - a co będzię na krokwiach - od tego zależy czy musisz robić szczelinę wentylacyjną w grubości krokwi.Ja jej nie robiłam - mam całą grubość krokwi wypchaną wełną - 18cm, na to do zewn. lica krokwi folia wysokoparoprzepuszczalna Tyvek, na to kontrłaty przytrzymujące folię ("robią" one szczelinę wentylacyjną), łaty i blachodachówka.Jeśli robisz pełne deskowanie, to powinieneś rzeczywiście zrobić te 3cm szczeliny went. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 12 cm izolacji to zdecydowanie za mało. Należałoby dołożyć jeszcze z 10 cm pod krokwiami w ruszcie. Ja też stosowałem Toprocka Rockwoola i rzeczywiście przycięty z 2 cm naddatkiem świetnie trzyma się między krokwiami. Parametry izolacyjne też ma niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.10.2003 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 mam deskowanie i oczywiscie planuje dodatkowa warstwe welny miedzy profile. Najwazniejsze abym wybral odpowiednia welne. Czy rozne rodzaje welny maja rozne wspolczynniki przenikania ciepla? Ktora welna wtedy jest optymalnym rozwiazaniem (dobry wspolczynnik/mala grubosc/rozsadna cena)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 15.10.2003 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 niestety ma nierowny odstep miedzy krokwiami od 98-108. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts