adiz1 27.10.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Pytanie jak w temacie, i czy wogóle się da to zrobić.Przez własną głupotę porysowałem ostrym narzędziem szybę nowego okna.Jak na złość ten feler rzuca się w oczy, zwłaszcza, że nie mam (bo nie cierpię) firan.Wymiana szyby zespolonej nie wchodzi w grę (koszty). Można to jakoś "wypolerować"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 27.10.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Można. Biały, super drobny proszek (ziarno 0,3 um), to tlenek ceru nazwa handlowa Cerox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 27.10.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Mam dokładnie ten sam problem. Tu moje pytanie - czy zastosowanie tego specyfiku oprócz usunięcia pierwotnej rysy nie spowoduje powstania całej masy nowych, tyle że drobniutkich rys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 27.10.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Nigdy nie polecam czegoś - czego wcześniej sam nie wypróbuję. Cerox jest używany do polerowania szkieł optycznych, luster profesjonalnych teleskopów itd. dlatego nie może zostawiać najmniejszych rys, to wykluczone. Odrobina wody i jedziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.10.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Odrobina wody i jedziemy. Zamiast wody, lub jako "ostatni poler" - terpentyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 27.10.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Terpentyna jest dobra do obróbki szkła, ale bardzo ją czuć , automaty pracują na zawiesinie tlenku ceru w wodzie - z tym że wody ma być bardzo mało. Konsystencja śmietany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 27.10.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 powiedzcie dokładniej jak postępować z tym proszkiem i czy można go znależć w jakimś markecie budowlanym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 28.10.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Jak postępować z proszkiem ? To zależy co chcesz zrobić, niewielkie zarysowania możesz usunąć ręcznie. Dobrze wilgotna szmatka, proszku sypiesz punktowo tyle co dwa łebki od zapałek. Cerox jest bardzo wydajny, przy głębszych zarysowaniach trzeba użyć wiertarki i jakiegoś szmacianego lub filcowego krążka, to wszystko. Piszę wiertarki, bo nie może to być jakaś super wysokoobrotowa maszyna gdyż momentalnie odwiruje zawiesinę i po pracy.... W marketach budowlanych ceroxu nigdy nie widziałem, ale w sieci można kupić już sprzedają. (kiedyś to było prawie nie do dostania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi0010 08.06.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Błagam !!!!!! Proszę o informację gdzie kupić ten proszek w jakich sklepach pytać o ten preparat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.06.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Niestety jeśli to zarysowanie jest wyraźnie wyczuwalne to nie wróżę sukcesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 08.06.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Jakis czas temu kolega z pracy probowal usunac rysy z przedniej szyby samochodowej.Znalazl nawet jakis preparat z przeznaczeniem wlasnie do tego na Allegro.Po paru godzinach(z przerwami oczywiscie) polerowania efektow specjalnie nie bylo widac i dal sobie spokoj.Obawiam sie ze zbigmor ma poniekad racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mętlik 09.06.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Współczuję ! Mam ten sam problem. U mnie rysy są widoczne tylko jak przez okno potrzę na słońce. W pochmurne dni tego feleru nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 09.06.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 A może pojechać tam gdzie naprawiają szyby samochodowe z takich rys i dokładnie od nich się dowiedzieć i kupić od nich to coś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_sko 23.07.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Witam, post jest raczej stary, ale zainteresowanych CEROXem proszę o kontakt mailowy. Powiem gdzie kupić i jak stosować aby był efekt - sprawdzone . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramze 12.12.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Są profesjonalne firmy zajmujące się usuwaniem rys z szyb. Są nawet takie, które nie wykorzystują materiałów ściernych i "wypełniają rysę". Tlenek ceru to złoooo Bezpowrotnie uszkadza szkło ścierając jego część, niedoświadczony użytkownik zrobi soczewę, nie mam mowy o jego prawidłowym działaniu na szybie czołowej samochodu - soczewa murowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 12.12.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Tlenek ceru to złoooo Bezpowrotnie uszkadza szkło ścierając jego część, niedoświadczony użytkownik zrobi soczewę, nie mam mowy o jego prawidłowym działaniu na szybie czołowej samochodu - soczewa murowana. Tlenek ceru jest takim samym złem jak wiertarka, cement czy młotek... w rękach szaleńca. Wracając do szkła, wszystkie środki polerskie zbierają uszkodzoną warstwę materiału, no na tym to przecież polega. Już bardzo widoczne rysy są stosunkowo płytkie (0,005 do 0,040 mm) więc trzeba się dobrze zaprzeć (trzeć wyłącznie po rysie... a wokół wcale) żeby soczewkę zrobić. Zwróć też uwagę na to, że autor pyta: "jak usunąć" a nie "gdzie usunąć" (firma usługowa). Zakładam więc że człowiek który zwraca się z takim pytaniem jest przytomny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 13.12.2009 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 a może spacjaliści pomogą.. znazłam w sąsiendim dziale http://forum.muratordom.pl/rysy-na-szkle-usuwam,t176006.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnostyk91 31.12.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 szklo przemyslowe? cos ci sie pomylilo chyba ja np szukam czegos do pozbycia sie malutkich rysek na 18 karatowej obudowie mojego telefonu, wiec musi to byc delikatne, a ty wyskakujesz ze szklem przemyslowym, ktore ma byc wypolerowane na tyle, by bylo cos przez nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 01.01.2010 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 jesli piszesz to do mnie- bo pod moim textem.. a nie cytujesz niczyjej odpowiedzi.. to nie wiem do czego nawiązujesz swoim 1 postem na forum- bo np zakładający ten temat pytał o szybe okienną, a firma świadczy takie usługi. (może nie zdecyduje się robić włąsnoręcznie) a skoro stac cię na telefony w karatowych obudowach, to stać cie też powinno na personal concierge- zwróć się tam- może doradzą lepiej niż FM.. dużo radości i mniej złosliwości w nowym roku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.01.2010 02:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 ja np szukam czegos do pozbycia sie malutkich rysek na 18 karatowej obudowie mojego telefonu, wiec musi to byc delikatne, a ty wyskakujesz ze szklem przemyslowym, ktore ma byc wypolerowane na tyle, by bylo cos przez nie widac. Przy 18-karatowej obudowie to niezłym dopełnieniem byłoby, abyś się nauczyła pisać po polsku, ćwoku. z kąd inon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts