Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rysy na szybie - jak usunąć?

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie, i czy wogóle się da to zrobić.

Przez własną głupotę porysowałem ostrym narzędziem szybę nowego okna.

Jak na złość ten feler rzuca się w oczy, zwłaszcza, że nie mam (bo nie cierpię) firan.

Wymiana szyby zespolonej nie wchodzi w grę (koszty). Można to jakoś "wypolerować"?

Jak postępować z proszkiem ? To zależy co chcesz zrobić, niewielkie zarysowania możesz usunąć

ręcznie. Dobrze wilgotna szmatka, proszku sypiesz punktowo tyle co dwa łebki od zapałek. :)

Cerox jest bardzo wydajny, przy głębszych zarysowaniach trzeba użyć wiertarki

i jakiegoś szmacianego lub filcowego krążka, to wszystko. Piszę wiertarki, bo nie może to być

jakaś super wysokoobrotowa maszyna gdyż momentalnie odwiruje zawiesinę i po pracy....

W marketach budowlanych ceroxu nigdy nie widziałem, ale w sieci można kupić już sprzedają.

(kiedyś to było prawie nie do dostania).

• 7 months później...

Jakis czas temu kolega z pracy probowal usunac rysy z przedniej szyby samochodowej.Znalazl nawet jakis preparat z przeznaczeniem wlasnie do tego na Allegro.

Po paru godzinach(z przerwami oczywiscie) polerowania efektow specjalnie nie bylo widac i dal sobie spokoj.

Obawiam sie ze zbigmor ma poniekad racje.

• 1 month później...
  • 4 months później...

Są profesjonalne firmy zajmujące się usuwaniem rys z szyb.

Są nawet takie, które nie wykorzystują materiałów ściernych i "wypełniają rysę".

Tlenek ceru to złoooo :) Bezpowrotnie uszkadza szkło ścierając jego część, niedoświadczony użytkownik zrobi soczewę, nie mam mowy o jego prawidłowym działaniu na szybie czołowej samochodu - soczewa murowana.

Tlenek ceru to złoooo :) Bezpowrotnie uszkadza szkło ścierając jego część, niedoświadczony użytkownik zrobi

soczewę, nie mam mowy o jego prawidłowym działaniu na szybie czołowej samochodu - soczewa murowana.

Tlenek ceru jest takim samym złem jak wiertarka, cement czy młotek... w rękach szaleńca. ;)

Wracając do szkła, wszystkie środki polerskie zbierają uszkodzoną warstwę materiału, no na tym

to przecież polega. Już bardzo widoczne rysy są stosunkowo płytkie (0,005 do 0,040 mm)

więc trzeba się dobrze zaprzeć (trzeć wyłącznie po rysie... a wokół wcale) żeby soczewkę zrobić.

Zwróć też uwagę na to, że autor pyta: "jak usunąć" a nie "gdzie usunąć" (firma usługowa).

Zakładam więc że człowiek który zwraca się z takim pytaniem jest przytomny. :)

• 3 weeks później...

szklo przemyslowe?

cos ci sie pomylilo chyba :D

ja np szukam czegos do pozbycia sie malutkich rysek na 18 karatowej obudowie mojego telefonu, wiec musi to byc delikatne, a ty wyskakujesz ze szklem przemyslowym, ktore ma byc wypolerowane na tyle, by bylo cos przez nie widac.

jesli piszesz to do mnie- bo pod moim textem.. a nie cytujesz niczyjej odpowiedzi.. to nie wiem do czego nawiązujesz swoim 1 postem na forum- bo np zakładający ten temat pytał o szybe okienną, a firma świadczy takie usługi. (może nie zdecyduje się robić włąsnoręcznie)

a skoro stac cię na telefony w karatowych obudowach, to stać cie też powinno na personal concierge- zwróć się tam- może doradzą lepiej niż FM..

dużo radości i mniej złosliwości w nowym roku:)

ja np szukam czegos do pozbycia sie malutkich rysek na 18 karatowej obudowie mojego telefonu, wiec musi to byc delikatne, a ty wyskakujesz ze szklem przemyslowym, ktore ma byc wypolerowane na tyle, by bylo cos przez nie widac.

Przy 18-karatowej obudowie to niezłym dopełnieniem byłoby, abyś się nauczyła pisać po polsku, ćwoku.

z kąd inon