Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zlecać przygotowanie papierów do pozwolenia.....

quisquis

Recommended Posts

Czym się różni załatwianie pozwolenia na budowę samodzielnie od zlecenia projektantowi?

Ceną, na pewno :)

I tak sami musimy wystąpić o wypis/wyrys, załatwić mapki do celów projektowych. Projektant robi adaptację i projekt zagospodarowania działki.

Czy standardowo wykonuje tez projekty przyłączy?

I dalej mam dziurę :roll:

My dostarczamy umowy z mediami i warunki przyłączy - no to na czym polega ta "robota" projektanta?

Niech mi ktoś to łopatologicznie wyjaśni, bardzo proszę. Czy to jest naprawdę takie skomplikowane, że lepiej to zlecić komuś, czy da się radę samemu?

architekt dokona adaptacji projektu,powie jakie papiery sa potrzebne do pozwolenia i to wszystko no chyba ,że tak jak mój ma chody w starostwie i moze co nie co przyspieszyc wydanie pozwolenia.Nic więcej o nie robi.Moze polecic ci geodetów itd ale po co ich jest na peczki wszedzie i maja podobne ceny.

• 1 month później...

Witam!

Właśnie zastanawiam się nad zlecniem komuś załatwiania wszelkich formalności, bo sama nie mam czasu na latanie po urzędach. Z tego co piszecie jednak nie warto zlecać tego architektom. A nie wiecie czy istenieją może jakieś firmy specjalizujące się w tego rodzaju działalności? Zdaje sobie sprawę, że będzie to kosztowało, ale mam przykre doświadczenia z urzędnikami i chcę ich omijać szerokim łukiem i wolałabym żeby ktoś za mnie uzyskał te wszystkie potrzebne pozwolenia.

pozdrawiam

Gdybym miała 1500 pln za załatwienie tego całego syfu nie zawahałabym sie ani minuty. NIe da się policzyć mojego straconego czasu, szarpania się i wkurwu. Zdecydowanie warto - pod warunkiem, że dajemy gościowi pełnomocnictwo i nic nas nie interesuje.

Zdecydowanie warto - pod warunkiem, że dajemy gościowi pełnomocnictwo i nic nas nie interesuje.

Nefer... nie podejrzewałem Cię o wiarę w garbate aniołki :) Ten warunek jest trudny do spełnienia bo przeważnie za 1500 złotych to "spec od załatwiania" ciagle dręczy Cię przez komórkę i ciagle czegos brakuje, albo co gorsza nie odzywa się wcale i budzisz się z ręką w nocniku. ;)

Jeżeli dokumentacja jest kompletna i nie ma się do czego doczepić - taniej jest zrobic to samemu.

Gorzej gdy urzędnik będzie miał wątpliwości np. do zgodności jakiejś części projektu z postawionymi warunkami (on też na wszystkim sie nie zna).

Wtedy mogą się zacząć schody. Pośredniczenie pomiędzy urzędnikiem a projektantami ....... szkoda gadać.

Wykonuję nietypowe projekty i nie wyobrażam sobie by w urzędach załatwiał sprawy laik.

• 3 weeks później...

moj architekt powiedzial mi jakie papiery sa potrzebne do otrzymania pozwolenia, wypelnil wniosek o warunki zabudowy i to wszystko,

za tzw usluge zazyczyl sobie 1500 zl

projektu jeszcze nie odebralem, moze mam jescze szanse uniknac zaplaty za ta super usluge ? :oops:

zaznaczam ze dalem juz gosciowi 1000zl zaliczki za gotowy projekt :evil:

Zdecydowanie warto - pod warunkiem, że dajemy gościowi pełnomocnictwo i nic nas nie interesuje.

Nefer... nie podejrzewałem Cię o wiarę w garbate aniołki :) Ten warunek jest trudny do spełnienia bo przeważnie za 1500 złotych to "spec od załatwiania" ciagle dręczy Cię przez komórkę i ciagle czegos brakuje, albo co gorsza nie odzywa się wcale i budzisz się z ręką w nocniku. ;)

Cena w zasadzie nie jest istotna - jeśli załatwiłby to bez mojego udziału - nie ma problemu :) Ale ma być kompleksowo :)

• 4 weeks później...

ja uważam że nie warto mimo że sami mieliśmy dwa podejścia o pozwolenie z dokumenty za każdym razem odleżały swoje 65 dni:)

nikt nie zawalczy lepiej o swoje niż inwestor a pomijając super skomplikowane przypadki to staranie się o pozwolenie to jedna z najłatwiejszych rzeczy w budowie domu

Cena w zasadzie nie jest istotna - jeśli załatwiłby to bez mojego udziału - nie ma problemu :) Ale ma być kompleksowo :)

Właśnie tak mi się udało :)

Podpisałem pełnomocnictwo, nie było nawet 1 telefonu, 6 tygodni minęło, zapłaciłem 1200 i po temacie :D

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam,

mam pytanie do tych osób które zlecały załatwienie pozwolenia na budowę, za co jest te 1500 zł? Czy w tym są wliczone koszty za mapy (zasadnicze, ewidencyjne), mapa do celów projektowych itp.? Czy te koszty i tak muszę ponieść osobno, ponieważ z tego co się dopwiadywałam to za samą mapę do celów projektowych trzeba geodecie zapłacić ok 1tyś zł. Zapewnie trzeba też zapłacić notariuszowi za ustalenie pełnomocnictwa. Może któs wie ile to kosztuje?

Jeśli te wszystkie opłaty wchodziły by w to 1500zł dla osoby która będzie biegać za mnie po urzędach aż do uzykania pozwolenia na budowę, to w sumie byłoby to dla opłacalne:)