Piotr_PA 15.10.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 W moim projekcie komin był z cegły pełnej. Ja doszedłem do wniosku, że lepiej będzie zamontować wkład kominowy o przekroju 18x18 z Bolesławca gdyż ma gładką powierzchnię i kilka innych zalet komin przygotowany pod wkład kominkowy. Murarz, który murował komin z tych wkładów ślicznie je obmurował wokół uszczelniając połączenia zaprawą. Efekt - po kilku napaleniach w kominku pękają (rysy) ściany. Przypuszczalnie wkłady mają większą rozszerzalność od cegły i efekty można zauważyć. Gdym jeszcze raz mógł zbudować ten komin kupiłbym 2,5 cm twardej wełny obłożyłbym komin a do wełny dołożył dopiero cegłę, w ten sposób zniwelowane zostałyby naprężenia no ale cóż pewnych będów naprawić się nieda ale może wiecie, w jaki sposób naprawić takie rysy na ścianie, siatka z włókna szklanego nie sprawdziła się. Po ponownym rozpaleniu znów pękło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 15.10.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Ja wkłady Bolesławca obłózyłam wełną mineralną . na szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 15.10.2003 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 I pewnie problemów niemasz ?. A ja do tej pory chwaliłem mojego murarza za dokładność i solidność, ale teraz muszę zmienić zdanie przynajmniej jeżeli chodzi o kominy. Najgorsze jest to, że wkłady stalowe obłożyłem wełną, niewiem co niedało mi zrobić tego samego z wkładami do kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 15.10.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Co do problemów to jeszcze nie wiem bo kominy w całości mam dopiero od tygodnia ale watę włozyliśmy przedewszystkim dla ocieplenia wkładu, podobno coś tam się skrapla w kominku jak nie ma ocielenia.A nasz maister oczywiście też nie chciał obkładać wkładu wełną bo "...nikt tak nie robi" i to miał być argument !!! ale użyliśmy siły persfazji i mamy ciepłe , nieskraplane i a w przyszłości mam nadzieję nie popękane kominy A wkłady mamy dwa do kominka i do gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 15.10.2003 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Masz rację nigdy nie słuchaj uwag majstrów "tak się nie robi". Ocieplenie wełną daje jeszcze jedn plus komin szybciej się nagrzewa przez co uzyskuje się lepszy ciąg i przy niekorzystnej pogodzie dym się tak łatwo nie cofnie.Fajnie tobie pisze co daje wełna a sam o tym zapomniełem, ale właśnie dlatego napisałem ten post aby przestrzec innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 15.10.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Czy ten BOLESŁAWIEC ma jakąś strone WWW , pisali w muratorze że są tańsze ale nie było adresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 15.10.2003 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Witam,Adres strony: http://www.zapel.com.pl Kupilem caly system kominowy i wentylacyjny. Dwa kominy dymne (fi 14 i fi 200) z ociepleniem, 2 kanalami wentyalcyjnymi, wyczystkami, odprowadzeniami skroplin, ociepleniem i zakonczeniami kanalow dymnych oraz dwa kominy wentylacyjne 4 kanalowe. Wszystko dlugosci 8,5 m. Za calosc zaplacilem 4900 brutto z transportem od lokalnego dystrybutora. Dom w trakcie budowy, brak danych nt eksploatacji, ale na forum czytalem pozytywne wypowiedziPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 15.10.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 "Bolesławiec" w swoim folderze zaleca obłożenie wkładu wełną przynajmniej na pierwszych 2 metrach. Ja obłożyłem cały. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok, kominek jeszcze nie zamontowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 15.10.2003 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Jeżeli chodzi o rysy, to możesz spróbować okleić cały komin gładką tapetą z włókna szklanego. Można ją kupić np.: w Castoramie. Tapetę tą można wielokrotnie malować i co ciekawe gipsować, praktycznie nie do odróżnienia od zwykłej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 16.10.2003 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Tapeta to ostateczność, ale dziękuję za informację. Zacznę może od zapełnienia pęknięć na pracującym kominku, zobaczę co będzie po wystudzeniu i ponownym rozpaleniu.Pepe - szkoda, że "hurtownia" w której kupowałem wkłady nie miała foldera - wtedy napewno zrobiłbym ja należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts