Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga na kominy - błąd przy budowie

Piotr_PA

Recommended Posts

W moim projekcie komin był z cegły pełnej. Ja doszedłem do wniosku, że lepiej będzie zamontować wkład kominowy o przekroju 18x18 z Bolesławca gdyż ma gładką powierzchnię i kilka innych zalet komin przygotowany pod wkład kominkowy. Murarz, który murował komin z tych wkładów ślicznie je obmurował wokół uszczelniając połączenia zaprawą. Efekt - po kilku napaleniach w kominku pękają (rysy) ściany. Przypuszczalnie wkłady mają większą rozszerzalność od cegły i efekty można zauważyć. Gdym jeszcze raz mógł zbudować ten komin kupiłbym 2,5 cm twardej wełny obłożyłbym komin a do wełny dołożył dopiero cegłę, w ten sposób zniwelowane zostałyby naprężenia no ale cóż pewnych będów naprawić się nieda ale może wiecie, w jaki sposób naprawić takie rysy na ścianie, siatka z włókna szklanego nie sprawdziła się. Po ponownym rozpaleniu znów pękło.

I pewnie problemów niemasz ?. A ja do tej pory chwaliłem mojego murarza za dokładność i solidność, ale teraz muszę zmienić zdanie przynajmniej jeżeli chodzi o kominy. Najgorsze jest to, że wkłady stalowe obłożyłem wełną, niewiem co niedało mi zrobić tego samego z wkładami do kominka ? :-?

Co do problemów to jeszcze nie wiem bo kominy w całości mam dopiero od tygodnia :) ale watę włozyliśmy przedewszystkim dla ocieplenia wkładu, podobno coś tam się skrapla w kominku jak nie ma ocielenia.A nasz maister oczywiście też nie chciał obkładać wkładu wełną bo "...nikt tak nie robi" i to miał być argument !!! ale użyliśmy siły persfazji i mamy ciepłe , nieskraplane i a w przyszłości mam nadzieję nie popękane kominy :D A wkłady mamy dwa do kominka i do gazu.

Masz rację nigdy nie słuchaj uwag majstrów "tak się nie robi". Ocieplenie wełną daje jeszcze jedn plus komin szybciej się nagrzewa przez co uzyskuje się lepszy ciąg i przy niekorzystnej pogodzie dym się tak łatwo nie cofnie.

Fajnie tobie pisze co daje wełna a sam o tym zapomniełem, ale właśnie dlatego napisałem ten post aby przestrzec innych.

Witam,

Adres strony: http://www.zapel.com.pl Kupilem caly system kominowy i wentylacyjny. Dwa kominy dymne (fi 14 i fi 200) z ociepleniem, 2 kanalami wentyalcyjnymi, wyczystkami, odprowadzeniami skroplin, ociepleniem i zakonczeniami kanalow dymnych oraz dwa kominy wentylacyjne 4 kanalowe. Wszystko dlugosci 8,5 m. Za calosc zaplacilem 4900 brutto z transportem od lokalnego dystrybutora. Dom w trakcie budowy, brak danych nt eksploatacji, ale na forum czytalem pozytywne wypowiedzi

Pozdrowienia

Tapeta to ostateczność, ale dziękuję za informację. Zacznę może od zapełnienia pęknięć na pracującym kominku, zobaczę co będzie po wystudzeniu i ponownym rozpaleniu.

Pepe - szkoda, że "hurtownia" w której kupowałem wkłady nie miała foldera - wtedy napewno zrobiłbym ja należy.