Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mokra wi??ba?

gaga2

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc.

Dzisiaj rozpoczyna się montaż więźby z drewna suszonego komorowo. Pogoda jaka jest - każdy widzi. Wykonawca więźby zdecydowanie poleca, żeby zaraz po ustawieniu więźby na dach weszli dekarze - i założyli folię paroprzepuszczalną - wtedy nie dojdzie do zamoknięcia drewna. Tymczasem wiem od mojego dekarza, że spóźni się z robotą, może o tydzień lub dwa - i w tym czasie więźba będzie stała bez przykrycia. I teraz martwię się, że drewno - za które dużo płacę - zmoknie mi na deszczu i zmarnuje się efekt suszenia komorowego. Czy moje obawy są uzasadnione? Ile może bezpiecznie stać więźba w obecnych warunkach pgodowych - bez przykrycia folią? Gonić dekarza ? Szukać nowego? nie przejmować się?

Pozdrawiam,

gaga2

na pewno lepiej jest przykryć,

ale nie martw się, suszonemu komorowo tydzień stania na deszczu tak bardzo nie zaszkodzi. Musiałoby leżeć w wodzie żeby całkiem namoknąć. Jak trochę popada, to zaraz wiatr wszystko bardzo szybko wysuszy. Może nie do końca, ale zawsze podsuszy.

Nie martw się mi też pada na głowę :evil: wyś mi się chcę jak na to patrzę: cały budynek zmoknięty i taki jakis szaro-bury a ekipa od dachu przychodzi dopiero w przyszłym tygodniu :evil: A impregnat którym własnymi ręcoma malowałam krokwie już dawno spłynoł po murze a wraz z nim moje wyrzucone pirniądze w błoto :evil: :evil: :evil:

Witam.

Moje drewno, wysuszone powietrznie, równe i ładne, po opadach deszczu poskręcało się. Od tej pory uważam, że więźby trzeba robić z mokrego. Nie ma żadnych problemów, bo w dachu się już nie skręci, co najwyżej usztywni. Szczegóły na stronkach w dziale "Budowa" (adres w stopce). Galeria z 2001 roku chyba...

Sebastian

Sebastian - kiedy drewno poskręcało się - przed zabudowaniem czy już położone na dachu? Przejrzałam Twoją galerię - więźbe stawiano Ci miesiąc - i wtedy zamokła? A jeśli u mnie stawiają 5 dni - i potem będzie ta przerwa w oczekiwaniu na dekarzy - tydzień albo dwa, to Twoim zdaniem może zaszkodzić?

Pozdrawiam,

gaga2

Możecie mi coś jeszcze podpowiedzieć? Bo u mnie w domu cała ta sprawa więźby wywołała potężną awanturę :( . Moje nieszczęcie polega na tym, że dachówkę ma kłaść firma mojego wujka, no i teraz on się być moze opóźni, a w międzyczasie ja stracę życie...

Może jakieś argumenty na to, że nie ma się czym martwić?

Pozdrawiam,

gaga2