hiubi 27.10.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Mam ciekawą sytuację. Gazociąg "główny" biegnie przez działkę sąsiada (metr od granicy). Chcę się do niego podłączyć. Sąsiad nie ma nic przeciwko. Ale gazownia wymaga aby on Aktem Notarialnym ustanowił służebność gruntową (nieodpłatną) na rzecz gazowni. I nie chodzi tylko o podłączenie mnie ale prawdopodobnie gazownia nie ma w ogóle jego zgody więc chce abym to ja załatwij, że sąsiad się zgadza na remonty, konserwacje całego gazociągu na działce oraz na przyłączanie kolejnych osób. I wpisać to wymagają do Księgi Wieczystej. Ja mam załatwiać papierologię za nich? Rozumiem jakby między sąsiadem a mną była jakaś działka to wtedy OK. Co radzicie? Ktoś coś wywalczył? Zima idzie a ja nie mam gazu. Mam zgodę sąsiada na papierze ale bez notariusza i Księgi Wieczystej. A jeśli będę musiał załatwiać notarialnie (tak mam w warunkach-bez sensu) to chcę aby sąsiad się zgodził tylko na ten kawałek do mnie a nie na cały gazociąg - nawet zasugeruję sąsiadowi aby czynsz pobierał za ten główny gazociąg. Prośba o pomoc, Hiubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 28.10.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Witaj!Pomóc to Ci nie pomogę, ponieważ w moim przypadku nie było takich korowodów, ale przynajmniej wyrażę swoje zdziwienie zaistniałą sytuacją. Również podłączałem się na działce sąsiada i w sumie u niego jest około 2 metrów mojego przyłącza, ale potrzebowałem jedynie jego ustnej zgody na prace związane z wykonaniem przyłącza i zakład gazowniczy niczego takiego jak u Ciebie mi nie narzucał. Po prostu zapytałem sąsiada czy nie będzie miał nic przeciwko temu, że goście z gazowni wykopią u niego dół, a późnej go zasypią i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiubi 28.10.2008 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 fajnie miałeś Ja taką zgode mam nawet na piśmie ale gazownia chce na siłę akt notarialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts