Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile bierze kierownik budowy

swegnerowski

Recommended Posts

Witam Wszystkich

To jest mój pierwszy post na forum więc się pokrótce przedstawię. Nazywam się Sergiusz Wegnerowski mieszkam w Warszawie i właśnie zaczynam budowanie domu dla swojej rodziny. Dom ma powstać w gminie Nadarzyn ok. 35 km od centrum Warszawy. Obecnie mam prawomocne pozwolenie na budowę i zaczynam „kompletować” wykonawców na pierwszy etap czyli na zrobienie stanu zero, który chciałbym zakończyć jeszcze w tym sezonie.

W zasadzie brakuje mi jeszcze kierownika budowy i tu pojawiła się problem. Kolega polecił mi człowieka, który pełnił u niego na budowie rolę „dodatkowego” inspektora nadzoru. Dodatkowego, ponieważ inwestycją był segment w zabudowie szeregowej wykonywany przez dewelopera, a kolego chciał, żeby ktoś zupełnie niezależny patrzył wykonawcy na ręce. Ten człowiek to emerytowany inżynier budownictwa ze wszystkimi możliwymi uprawnieniami i ogromną wiedzą. Jestem z nim po wstępnych ustaleniach bez żadnych zobowiązań. Z tych ustaleń wynika, że ów człowiek liczy sobie ok. 250 – 300 PLN za wizytę na budowie i ocenia, że przy domu jednorodzinnym takich wizyt wymagających nadzoru będzie kilkanaście. W każdym bądź razie powiedział, że w kwocie 5 000 PLN powinniśmy się zamknąć. Z drugiej strony rozmawiałem z przyszłymi sąsiadami, którzy polecają mi kierownika budowy za 1 000 – 1 400 PLN.

Buduje dom po raz pierwszy i wszystkie zagadnienia w tym zakresie są w zasadzie dla mnie nowe, ale rozbieżność cenowa wydaje mi się bardzo podejrzana. Czy ten za 5 000 PLN próbuje mnie naciągnąć, czy ten za 1 000 PLN potrzebuje na flaszkę, a obecnie jego uprawnienia mają wartość papieru na którym zostały kiedyś wydrukowane? Prawdą jest, że ten droższy miałby pełnić dodatkowo funkcję nadzoru, ale czy to jest tyle warte i czy przypadkiem kierownik budowy nie powinien pełnić także takiej funkcji.

Napiszcie proszę ile płaciliście/płacicie swoim kierownikom i co oni w ramach swoich obowiązków robili poza wypełnianiem dziennika budowy.

Pozdrawiam

Sergiusz

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mogę ci odpowiedzieć ,że kierownik budowy nie może być jednocześnie inspektorem budowy i na odwrót. Szukasz w końcu kierownika czy inspektora?

Z emerytem masz sprawę bardzo jasną. To od ciebie będzie zależało ile dasz pracy inspektorowi i za tę pracę zapłacisz z góry ustalona kwotę. Od ciebie więc zależy czy chcsz mieć bardziej dopilnowaną budowę czy mniej. Rozbieżność cenowa właśnie z tego się bierze. Nie licz na to ,że ktoś komu zapłacisz 1000 zł będzie się interesował twoją budową. Za takie minimum ktoś umożliwia ci wypełnienie twojego obowiązku czyli posiadanie kierownika budowy. Krakowskim targiem wychodzi ,że taka przyzwoita cena to 2500 zł i za to powinieneś dostać przyzwoitą obsługę acz kolwiek nie wypasioną. Wypasiona spokojnie może kosztować 5000 zł.

Przy okazji jeśli ktoś potrzebuje taniego kierownika do ostęplowania dziennika to posiadam takich. Teren działania szczególnie na wschód od warszawy aż po Białoruś.

Dzięki za odpowiedź.

Przy budowie domu jednorodzinnego (o ile się dobrze orientuję) nie muszę mieć oficjalnego inspektora nadzoru, natomiast kierownika jak najbardziej. Czyli odpowiadając na pytanie potrzebuję kierownika, ale … Nie zależy mi jedynie na tym, żeby ktoś ostemplował dziennik tylko również przypilnował wykonawców tak by wykonali swoją pracę zgodnie z zasadami sztuki.

Z Twojej wypowiedzi, zrozumiałem, że kwota 5 000 PLN przy poważnym podejściu do

swoich obowiązków wcale nie jest jakaś wygórowana.

Jeszcze się nad tym trochę pozastanawiam zanim podejmę ostateczną decyzję. Tak czy inaczej jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam

Sergiusz

swegnerowski

Powiem tak

i ten za 1000 może być partaczem i ten za 5000 też

a co uparłeś się na inspektora nadzoru? w jakim celu potrzebny ci jest inspektor?

Inspektora nadzoru zatrudnia się w przypadku gdy budowę domu zlecamy firmie która ma swojego kierownika budowy, w takim przypadku musi ktoś patrzeć na ręce budowlańcom i kierownikowi budowy, wiadomo jak to jest jak właściciel firmy zatrudnia swojego kierownika budowy

Tak więc nie widzę potrzeby zatrudniania inspektora nadzoru.

Ja miałem kierownika budowy za 700 zł i jestem zadowolony, kasa mi została w kieszeni a gość był sumienny i na każde wezwanie zjawiał się na budowie, osobiście proponuję popytać sąsiadów tych co budowali, większość budów w danym regionie prowadzi ten sam człowiek, niech opowiedzą o swoich doświadczeniach.

Jak ja bym miał zapłacić kierownikowi budowy 5000 zł to była by to nasza jedna i ostatnia rozmowa, rozumiem że może te 1000 zł to nie jest za dużo, powiedzmy 2000 no niech będzie 3000 zł ale 5000 zł uważam za lekką przesadę, niby za co chce tyle kasy? raptem ma tylko sprawdzać czy było zrobione zgodnie z projektem i ze sztuką budowlaną ?

To projekt indywidualny budynku kosztuje coś około 5000 zł gdzie trzeba się troszkę napracować, troszkę porobić wyliczeń.

Ale uważam że najlepszym rozwiązanie jest rozmowa z sąsiadami, a jak Cię stać już na wstępie płacić taką kasę no to nie ma problemu płać, zważ jednak ze na tym forum też piszą kierownicy budowy, projektanci i inni związani z branżą budowlaną, dla których takie tematy są tylko wodą na młyn aby wyciągnąć kasy jak najwięcej,

Pozdrawiam

swegnerowski

5000 zł uważam za lekką przesadę, niby za co chce tyle kasy? raptem ma tylko sprawdzać czy było zrobione zgodnie z projektem i ze sztuką budowlaną ?

Pozdrawiam

Raptem to SPRAWDZENIE to podłożenie d.py za kiepskiego wykonawcę wybranego przez inwestora pod budką z piwem.

Nie masz pojęcia to nie pisz. :evil:

labas1

Dobrze że ty masz pojęcie to wyprowadzisz z błędu takich ludzi jak ja i mnie podobni.

A co do gości z pod budki z piwem to muszę ci powiedzieć że wiedzą nie raz więcej niż renomowane firmy budowlane.

Widziałem już wielokrotnie tych ekspertów budowlanych co to wiedzieli mniej niż inwestor, widziałem właścicieli firm w Mercedesach a jak ekipa od nich przyszła to w trampkach i młotka ani kielni nie potrafili trzymać w ręku.

a z tym dawaniem d.... to bardzo proszę nie przesadzajcie.

Pewnie należysz do tych inwestorów którzy wywalili kupę kasy na kierownika budowy i teraz za wszelką cenę nie chcą się przyznać do błędu.

Powodzonka też Ci życzę w dążeniu do celu.

Powiem tak

i ten za 1000 może być partaczem i ten za 5000 też

Prawda. Niemniej jednak za 1500 PLN to nikomu poza emerytami nie opłaca się. To jedna rzecz. Druga to spotykam czasem KB lub KR, którzy nie wiem za bardzo co robią na budowie bo nie grzeszą wiedzą. Różnie to bywa, najlepiej po prostu porozmawiać i popytać z projektem w ręku Kierownika jak widzi tę budowę i zawsze pytać, pytać ,pytać i mieć wątpliwości.

Konkretne pytanie konkretna odpowiedż

Mnie kosztuje 2000 za całą budowę ale tylko dlatego, że projektował mi dom. Bez tego bierze 4000-5000 za całą budowę.

Na razie mam postawiony parter z chudziakiem do podłogi na gruncie i wylany strop nad parterem. Był 4 razy- fakt, że mieszka 2 km obok więc jest na pewno łatwiej.

Dom w Raszynie

a ja znalazłem kierbuda na portalu http://www.getup.pl. miałem kilka ofert od 1500 w górę. Wybrałem Panią emerytkę, która powiedziała 1500pln, i od razu wyjaśniła, że wie że to nie dużo ale ona całe życie domy budowała i po prostu lubi widzieć jak domy rosną. Usługa obejmuje wizyty na bud. przy każdym zbrojeniu + wg. potrzeb. Jakieś ekstra wizyty wymyślone przez inwestora płatne 50pln każda.

we wrocławiu i okolicach normalna cena to nie powinna przekraczać 1500 - 2000. osobiście płacę dla goscia 1700 i są w tym 3 wizyty na poszczególne ważne etapy - fundament , mury z wiencem i konstrukcja dach. Poźniej w zależności od tego jak sobie życze to 50 zł za każdą wizyte.

Generalnie gość się zna na robocie i jestem zadowolony.

szczęściarz :) ja trafiłem na pieczątkowca za 3tys. i w dodatku każdy błąd (byłej) ekipy - "tak może być" "to się poprawi" itd., dzwonię że potrzebna jest na następny dzień wizyta (zalewanie stropu) - "czy myśli pan że nie mam co robić tylko latać na zawołanie", dzwoni do niego żona - "kobieto, nie teraz, jestem na zakupach"...

a później się dziwią że forum muratora to fenomen w skali światowej, a każdy inwestor w Polsce musi znać się na budowaniu :wink: