Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile bierze kierownik budowy

swegnerowski

Recommended Posts

we wrocławiu i okolicach normalna cena to nie powinna przekraczać 1500 - 2000. osobiście płacę dla goscia 1700 i są w tym 3 wizyty na poszczególne ważne etapy - fundament , mury z wiencem i konstrukcja dach. Poźniej w zależności od tego jak sobie życze to 50 zł za każdą wizyte.

Generalnie gość się zna na robocie i jestem zadowolony.

50 PLN to dojazd kosztuje :lol:

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawda. Niemniej jednak za 1500 PLN to nikomu poza emerytami nie opłaca się. To jedna rzecz. Druga to spotykam czasem KB lub KR, którzy nie wiem za bardzo co robią na budowie bo nie grzeszą wiedzą. Różnie to bywa, najlepiej po prostu porozmawiać i popytać z projektem w ręku Kierownika jak widzi tę budowę i zawsze pytać, pytać ,pytać i mieć wątpliwości.

Innym jakoś się opłaca. Wielu moich znajomych wybudowało domy, ja zaczynam w marcu. Żaden z nich nie płacił kierbudowi więcej niż 2000. Ja zapłacę 1500, a buduję w okolicach wawy, czyli raczej górne zakresy cenowe. Niestety, nie ma prostej zależności, że im drozej, tym lepiej. Możesz trafić na papraka za 700 zł, ale nie masz gwarancji, ze ten za 3000 będzie ok.

Widzę, że sam jesteś kierbudem, cenisz się - Twoja sprawa, ale nie powinieneś sugerować, że jak ktoś bierze 1500 zł, to musi być do niczego.

Pozdr

DJ

dj80

dobrze mówisz

Bardzo dobrze

a swoją drogą to ciekawe kiedy zlikwidują takie bzdury jak kierownik budowy?

po co jest potrzebny taki gość?

o ile jeszcze potrafię zrozumieć taką funkcję na dużych budowach to nijak nie potrafię się pogodzić z wydawaniem kasy przy budowie domku jednorodzinnego.

najlepszym kierownikiem to jest sam właściciel, a nie gość z uprawnieniami który tylko kasę chce wyrwać jak największą.

Mój dom moją twierdzą

moja sprawa czy mi się strop na łeb zawali czy też nie, jakoś nie słyszy się o zawaleniach domków jednorodzinnych a inne budowle gdzie są takie obwarowania i wymogi oraz masa tych gości z uprawnieniami dziwnym trafem potrafią się zawalić.

ciekawe czy w ubiegłych stuleciach jak budowano to też byli kierownicy budowy?

może i byli tylko transport ich był tańszy, wiadomo koń nie zjada dużo sieczki, a teraz to im się za 50 zł nie opłaca, transport więcej kosztuje,

może na konia się przestawić Panowie Kierownicy?

Precz ze wszystkimi ograniczeniami.

sam sobie sterem okrętem żeglarzem

labas1

jak Ci tak dojazd drogo wychodzi na tych koniach to może na rowerek się przesiądź zdrowo, ekologicznie i zgodnie z modą europejską.

Będziesz mniej sobie kasy życzył za te wyrafinowane usługi budowlane :wink:

inwestorzy będą szczęśliwsi, żonka pewnie też bo więcej będziesz poza domem, a nie jak panisko w ekstra samochodzie tylko takich biedaków jak ja bogactwem w oczy razisz, :lol: :lol:

i bardzo proszę nie pisz mi o odpowiedzialności i innych takich dyrdymałach, jeżeli przyjmiemy że kierownik budowy sobie woła 5000 zł powiedzmy za 5 wizyt po 1 godzinie każda to wychodzi że na godzinkę chce skroić 1000 zł ?

:o :o

Muszę powiedzieć że znam kilka zawodów gdzie odpowiedzialnośc jest o wiele większa a goście którzy wykonują te zawody mogą tylko pomarzyć o takich stawkach.

Zapewniam jednak wszystkich kierowników budowy

U mnie takiej kasy nie dostaniecie.

a swoją drogą ciekawe jak na takie usługi Urząd Skarbowy się zapatruje ?? :wink:

Prawda. Niemniej jednak za 1500 PLN to nikomu poza emerytami nie opłaca się. To jedna rzecz. Druga to spotykam czasem KB lub KR, którzy nie wiem za bardzo co robią na budowie bo nie grzeszą wiedzą. Różnie to bywa, najlepiej po prostu porozmawiać i popytać z projektem w ręku Kierownika jak widzi tę budowę i zawsze pytać, pytać ,pytać i mieć wątpliwości.

Innym jakoś się opłaca. Wielu moich znajomych wybudowało domy, ja zaczynam w marcu. Żaden z nich nie płacił kierbudowi więcej niż 2000. Ja zapłacę 1500, a buduję w okolicach wawy, czyli raczej górne zakresy cenowe. Niestety, nie ma prostej zależności, że im drozej, tym lepiej. Możesz trafić na papraka za 700 zł, ale nie masz gwarancji, ze ten za 3000 będzie ok.

Widzę, że sam jesteś kierbudem, cenisz się - Twoja sprawa, ale nie powinieneś sugerować, że jak ktoś bierze 1500 zł, to musi być do niczego.

Pozdr

DJ

Tak nie sugerowałem :) Mówię tylko,że za mniejsze kwoty to opłaca się tym, którzy np. zajmują się wyłącznie funkcją KB na domkach i z reguły to są np. emeryci.

Pzdr.

dj80

dobrze mówisz

Bardzo dobrze

a swoją drogą to ciekawe kiedy zlikwidują takie bzdury jak kierownik budowy?

po co jest potrzebny taki gość?

Niby do niczego a listę błędów jakie wychwycam czasami tylko cały czas wydłużam. Zwykle lista rośnie wprost proporcjonalnie do zapłaty bo np. obejmuje prace wykończeniowe itd. Czasami po prostu włoś się jeży na głowie co "fachowcy" mogą wymyśleć na budowie. Mam wymienić kilka błędów z brzegu?

moja sprawa czy mi się strop na łeb zawali czy też nie, jakoś nie słyszy się o zawaleniach domków jednorodzinnych a inne budowle gdzie są takie obwarowania i wymogi oraz masa tych gości z uprawnieniami dziwnym trafem potrafią się zawalić.

Nie zawalają się bo od tego są normy natomiast często ulegają awariom o czym się jakoś mało mówi bo się nikt chwalić nie chce tylko dziwna sprawa,że ekspertyz pełno.

ciekawe czy w ubiegłych stuleciach jak budowano to też byli kierownicy budowy?

Oczywiście,że byli często łączyli funkcę projektanta z kierownikiem.

może i byli tylko transport ich był tańszy, wiadomo koń nie zjada dużo sieczki, a teraz to im się za 50 zł nie opłaca, transport więcej kosztuje,

może na konia się przestawić Panowie Kierownicy?

Precz ze wszystkimi ograniczeniami.

Oczywiście koszt dojazdu to oczywiście tylko paliwko -czas dojazdu się nie liczy, zużycie samochodu też nie. Zezo jeździ do pracy rowerem 50 km?

Tak na marginesie to żeby było jasne - KB na domkach to jakieś 5% mojej pracy związanej z budownictwem, Podsumowując - każdy ma wybór tylko pretensje później z reguły do siebie.

Można zlikwidować narzucanie funkcji KB. Będzie więcej pracy z ekspertyzami i usuwaniem awarii. Nic w przyrodzie nie ginie.

sam sobie sterem okrętem żeglarzem

BTW. Gdybyś sobie wziął dobrego KB to nie zadawałbyś żadnych pytań na forum, takich też nie:

Wiem wiem że jest opcja szukaj, ale jakoś nie mogę znaleźć .

Wymyśliłem sobie garaż dobudowany do domu i najlepiej jak by był w granicy /odległość domu od granicy 4m/ tylko tam mi pasuje.

Mam więc prośbę do szanownych forumowiczów i takie pytanie

Jak to można załatwić?

może mnie ktoś oświeci, co jak trzeba załatwić.

Na wszystkie odpowiedziałby Ci KB ale przecież on niepotrzebny :)

labas1

jak Ci tak dojazd drogo wychodzi na tych koniach to może na rowerek się przesiądź zdrowo, ekologicznie i zgodnie z modą europejską.

Będziesz mniej sobie kasy życzył za te wyrafinowane usługi budowlane :wink:

inwestorzy będą szczęśliwsi, żonka pewnie też bo więcej będziesz poza domem, a nie jak panisko w ekstra samochodzie tylko takich biedaków jak ja bogactwem w oczy razisz, :lol: :lol:

i bardzo proszę nie pisz mi o odpowiedzialności i innych takich dyrdymałach, jeżeli przyjmiemy że kierownik budowy sobie woła 5000 zł powiedzmy za 5 wizyt po 1 godzinie każda to wychodzi że na godzinkę chce skroić 1000 zł ?

:o :o

Muszę powiedzieć że znam kilka zawodów gdzie odpowiedzialnośc jest o wiele większa a goście którzy wykonują te zawody mogą tylko pomarzyć o takich stawkach.

Zapewniam jednak wszystkich kierowników budowy

U mnie takiej kasy nie dostaniecie.

a swoją drogą ciekawe jak na takie usługi Urząd Skarbowy się zapatruje ?? :wink:

o Boshe co za koleś, typowy z Ciebie Polak o wszystko pretensje a sam prawdopodobnie niczego nie potrafi, kocham takie argumenty jak Twoje

ciekawe czy sam zapierdalasz do roboty rowerem? przy minus 20 polecam i jeszcze jedno ciekawe może twoją pensję byśmy obniżyli bo pewnie są tańsi i lepsi ...

nie mam zamiaru brać KB w obronę, ceny weryfikuje rynek i chętni ale koleś czemu pracy nie zmienisz ? ja płaciłem 1500zł jak ci u Ciebie w robocie źle, przebranżowić się i tyle

Też będziesz mógł sobie liczyć ile bedziesz chciał. I nie będziesz musiał narzekać :)

Marwal

ciekawe słownictwo i argumenty :lol: :lol:

jak byś czytał inteligentny gościu to byś wiedział że nic nie mam do KB za 1000, 1500 czy nawet 2000 zł ale uważam że 5000 zł jak jest napisane na początku wątku to zdecydowanie za dużo i żadne argumenty mnie nie przekonają do takich stawek, nawet twoje chamskie zachowanie nic nie zmieni w mojej ocenie tej sytuacji.

Powodzonka życzę w takim podejściu do życia

Marwal

ciekawe słownictwo i argumenty :lol: :lol:

jak byś czytał inteligentny gościu to byś wiedział że nic nie mam do KB za 1000, 1500 czy nawet 2000 zł ale uważam że 5000 zł jak jest napisane na początku wątku to zdecydowanie za dużo i żadne argumenty mnie nie przekonają do takich stawek, nawet twoje chamskie zachowanie nic nie zmieni w mojej ocenie tej sytuacji.

Powodzonka życzę w takim podejściu do życia

chamstwa to ty poszukaj w swoich pierwszych wypowiedzach na ten temat - tak się tańczy jak muzyka gra, poza tym jak napisałem wszystko weryfikuje popyt na pewne usługi, i to że Tobie się wydaje, że 5000zł to za dużo to twoje zdanie i nie widzę sensu tego komentować w tak niewłaściwy sposób jak powyżej, jeszcze raz napiszę skoro pupę żal skręca to zminiaj gościu pracę, bo może się okazać że teoja pensja też jest za wysoka,

Widzę że jestem sam przeciw wszystkim.

Marwal

na polemikę z Tobą to muszę powiedzieć że szkoda klawiatury, na tym kończę wymianę zdań.

mimo wszystko życzę powodzonka

Aedifico

widzę że jesteś bacznym obserwatorem moich postów :wink: miałeś troszkę lektury od 2004 roku trochę ich napisałem :lol: :lol:

Reasumują nasze dywagacje, powiem tak

Kierownicy Budowy ceńcie się tak dalej

Inwestorzy - nie wierzcie nikomu, ani majstrowi, ani KB, i zawsze zadajcie jedno podstawowe pytania

DLACZEGO TAK DROGO ? CO NIBY MA TYLE KOSZTOWAĆ?

a zapewne spełnicie swoje życiowe marzenia.

CO NIBY MA TYLE KOSZTOWAĆ?

quote]

Wiedza kolego. Wiedza. :)

Przejdź się do adwokata na dzień dobry 3000 PLN za prowadzenie sprawy i np. 400 PLN za rozprawę i to wcale nie adwokat diabła.

Wybór należy do inwestora jak uważa ,że sobie poradzi ma wybór w kwestii ceny. Za 1500 PLN podstawowe minimum wykonania bezpiecznego budynku owszem jest możliwe ale nic poza tym.

Gdybyś popracował trochę to byś wiedział ile jest błędów począwszy od projektowych poprzez wykonawcze do użytkowych.

Aedifico napisał

Wiedza kolego. Wiedza

No muszę się zgodzić, fakt wiedza ma kosztować tylko może odpowiedz mi proszę co będzie jeśli zapłacimy kupę kasy za usługę a Pan KB z tą wiedzą też będzie troszkę na bakier?

np

przytoczyłeś moje słowa

zezo napisał:

Wymyśliłem sobie garaż dobudowany do domu i najlepiej jak by był w granicy /odległość domu od granicy 4m/ tylko tam mi pasuje.

Jak to można załatwić?

Na wszystkie odpowiedziałby Ci KB ale przecież on niepotrzebny

i teraz przytoczę słowa jednego z tych KB o wielkiej wiedzy za dużą kasę.

Uzyskaj zgodę od sąsiada i po bólu

:lol: :lol: :lol:

Dziękuję za taką wiedzę :wink:

Aedifico napisał

Wiedza kolego. Wiedza

No muszę się zgodzić, fakt wiedza ma kosztować tylko może odpowiedz mi proszę co będzie jeśli zapłacimy kupę kasy za usługę a Pan KB z tą wiedzą też będzie troszkę na bakier?

np

przytoczyłeś moje słowa

zezo napisał:

Jak to można załatwić?

Na wszystkie odpowiedziałby Ci KB ale przecież on niepotrzebny

i teraz przytoczę słowa jednego z tych KB o wielkiej wiedzy za dużą kasę.

Uzyskaj zgodę od sąsiada i po bólu

:lol: :lol: :lol:

Dziękuję za taką wiedzę :wink:

Powiedz mi czy ja jestem rzecznikiem innych? Odpowiadam li tylko za siebie od tego co wchodzi w zakres usługi jest rozmowa a następnie umowa jeśli tylko inwestor ma na to ochotę. Problemu nie widzę.

To samo dotyczy zawodu adwokata o czym pisałem wyżej. Możesz zapłacić kupę kasy za nic.

labas1

Gość jesteś, Bravo

pomimo że drogi ale Gość

:wink:

Aedifico

tak myślałem że też masz uprawnienia budowlane

ale rozdmuchaliśmy ten wątek że aż strach, Panowie może skończmy już tę dyskusję, niech każdy robi tak jak mu pasuje,

i tak ja nie muszę zatrudniać drogiego KB ani Wy nie musicie przyjmować tanich głodowych zleceń

pozostańmy więc każda strona na swoim i niech tak zostanie.

a jeszcze wam zdradzę pewien sekret

Ponoć teraz też co niektórzy KB wpadli na takie stawki

2% od wartości budynku !!

To dopiero będą stawki :lol: :lol:

Powodzonka Życzę

Trzymajcie się dobrze w tej budowlanej puszczy :wink:

labas1

Gość jesteś, Bravo

pomimo że drogi ale Gość

Aedifico

tak myślałem że też masz uprawnienia budowlane

ale rozdmuchaliśmy ten wątek że aż strach, Panowie może skończmy już tę dyskusję, niech każdy robi tak jak mu pasuje,

i tak ja nie muszę zatrudniać drogiego KB ani Wy nie musicie przyjmować tanich głodowych zleceń

pozostańmy więc każda strona na swoim i niech tak zostanie.

a jeszcze wam zdradzę pewien sekret

Ponoć teraz też co niektórzy KB wpadli na takie stawki

2% od wartości budynku !!

To dopiero będą stawki :lol: :lol:

Powodzonka Życzę

Trzymajcie się dobrze w tej budowlanej puszczy :wink:

Wolny rynek, każdy robi jak chce i co chce.

A te 2% to już jest od bardzo dawna, ba, nawet wołano 3%.

Pozdrawiam