Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile bierze kierownik budowy

swegnerowski

Recommended Posts

Witam jestem na forum od niedawna ale ju z co nieco wiem o cenach

w woj kuj-pom ceny nie są wygórowane za usługi kierownika budowy trzeba zapłacić od 1500 do 3000

natomiast ja mam kierownika, który za całą budowe zainkasuje 2500 ale będzie na budowie przy każdym etapie powstawania domu.

uzyskałem kilka opini o moim kierowniku budowy i dowiedziałem się że potrafi przyjechać na budowe nawet codziennie (może dla tego,że mieszka blisko i na osiedlu na którym się buduje ma kilka innych klientów) i myślę że 5000 to naprawde dużo nawet za taką wiedze którą posiadają. :wink:

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W Szczecinie płacę 5000zł i kierownik jest ze mna do samego konca, moze to drogo moze nie zalezy jak sie na to popatrzy.

Jezeli traktujemy kierbuda jako jedynie osobe do wpelniania dziennika to faktycznie baaa :o rdzo duzo.

Jezeli ma byc to osoba ktora przyjezdza na budowe 2-3 razy w tygodniu, jest twoja prawa reka to nawet na chlopski rozum wystarczy przeanalizowac:

z zalozenia budowa bedzie trwala ok 10miesiecy.

5000/10=500/msc - w tym sa dojazdy na budowe i z budowy, kontakt z inwestorem, pomoc przy zalatwianiu materialow. Mozna przyjac ze miesieczny koszt to ok 200zl na dojazdy i telefony.

Wiec zastanawia mnie jedno czy piszac ze 5000 to drogo ktos sie nad tym zastanawia. I nie wiem jak moze taka praca oplacac sie komus kto za KIEROWANIE budowa bierze 1500-2000zl (patrzac ze poza prefabrykatami zadna dubowa nie trwa 2-3 miesiace.

Moze jest tak, ze sie myle. Ale te niskie ceny na zdrowy rozum mi nie pasuje. No moze poza Kierbudem Wolontariuszem :roll:

Serdecznie pozdrawiam

labas1

Gość jesteś, Bravo

pomimo że drogi ale Gość

:wink:

Aedifico

tak myślałem że też masz uprawnienia budowlane

:wink:

ale rozdmuchaliśmy ten wątek że aż strach, Panowie może skończmy już tę dyskusję, niech każdy robi tak jak mu pasuje,

i tak ja nie muszę zatrudniać drogiego KB ani Wy nie musicie przyjmować tanich głodowych zleceń

pozostańmy więc każda strona na swoim i niech tak zostanie.

a jeszcze wam zdradzę pewien sekret

Ponoć teraz też co niektórzy KB wpadli na takie stawki

2% od wartości budynku !!

To dopiero będą stawki :lol: :lol:

Powodzonka Życzę

Trzymajcie się dobrze w tej budowlanej puszczy :wink:

Cóż różnica pomięddzy kierownikiem a "kierownikiem" jest jak różnica między napojem z Lidla za 2,69 a sokiem za 7,69. Niby to samo a jednak. Zdziwiłbyś się w ilu miejscach można inwestora zrobić na szaro i w ramach prawa z tego powodu nie mieć żadnych konsekwencji no ale od pilnowania tego jest kierownik a nie "kierownik".

dziennika nie mam bo remontuje a nie buduje wiec i wpisow nie potrzebuje ale juz szukam bardzo dobrego kierownika budowy i gotowa jestem zaplacic nawet te 5tys zeby miec na budowie kogos, kto rzeczywiscie zna sie na rzeczy, dopilnuje, zauwazy i w pore zareaguje na bledy ekip i bedzie moim "trzecim okiem" na budowie - bo "buduje" z zagranicy i po prostu fizycznie nie jestem w stanie byc na miejscu dzien w dzien.

a nawet gdybym byla to niewiele bym pomogla bo nie na budowaniu nie znam sie wcale :oops:

Tak mi się zdawało że ja już zakończyłem dyskusję na temat gaży Kierownika Budowy Napisałem kilka swoich uwag :wink:

Ludzie możecie nawet KB płacić po 10 lub 50 tysięcy, mnie nic do tego :lol: :lol:

jak tylko Was stać to proszę płacić, nie ma problemu :wink:

ale wiedzcie że są inwestorzy których nie stać na takie stawki, to co mają się nie budować? Proszę Was, bądźcie poważni i nie oceniajcie że ten za 2000 zł może być partaczem bo może się okazać że ten drogi to dopiero partacz. :lol: :lol:

Nie ważne jaką który ma stawkę, ważne aby spełniał nasze oczekiwania, aby się sprawdzał w tym co robi i za co odpowiada.

Powodzonka życzę

Tak mi się zdawało że ja już zakończyłem dyskusję na temat gaży Kierownika Budowy Napisałem kilka swoich uwag :wink:

Ludzie możecie nawet KB płacić po 10 lub 50 tysięcy, mnie nic do tego :lol: :lol:

jak tylko Was stać to proszę płacić, nie ma problemu :wink:

ale wiedzcie że są inwestorzy których nie stać na takie stawki, to co mają się nie budować? Proszę Was, bądźcie poważni i nie oceniajcie że ten za 2000 zł może być partaczem bo może się okazać że ten drogi to dopiero partacz. :lol: :lol:

Nie ważne jaką który ma stawkę, ważne aby spełniał nasze oczekiwania, aby się sprawdzał w tym co robi i za co odpowiada.

Powodzonka życzę

Na KB nie stać ale na naprawy fuszerek już tak :o Jak to mówią chytry dwa razy traci ;). Nie loluj tak :)

Aedifico napisał

Na KB nie stać ale na naprawy fuszerek już tak Jak to mówią chytry dwa razy traci . Nie loluj tak

Nie wiem czy Cię zmartwię czy też nie, ale fuszerek u siebie nie widzę z czego nawet jestem bardzo zadowolony, może tylko te chińskie drzwi wejściowe ale przyjdzie i czas na nie, choć akurat w wyborze drzwi KB nie ma nic do powiedzenia,

a wiesz dlaczego nie ma fuszerek u mnie ????

wychodząc z założenia że pańskie oko konia tuczy, to ja byłem najlepszym kierownikiem budowy, inspektorem nadzoru i co tam jeszcze chcesz :wink:

ja pilnowałem pracowników, ja ich sprawdzałem i ja jak trzeba było darłem mordę, ale kończę te puste dywagacje

życzę wszystkim inwestorom kompetentnych kierowników budowy tych za 500 zł i tych za kilka lub kilkanaście tysięcy,

życzę majstrów znających swój fach,

życzę dobrych ofert w hurtowniach budowlanych

życzę przyjemnych urzędników no i oczywiście bankierów co to nie chcą nas oskubać do ostatniego grosza.

Powodzonka Inwestorzy

a wiesz dlaczego nie ma fuszerek u mnie ????

wychodząc z założenia że pańskie oko konia tuczy, to ja byłem najlepszym kierownikiem budowy, inspektorem nadzoru i co tam jeszcze chcesz :wink:

ja pilnowałem pracowników, ja ich sprawdzałem i ja jak trzeba było darłem mordę, ale kończę te puste dywagacje

Słusznie tylko czasami jest tak,że czas poświęcony budowie mozna poświęcić pracy i zarobić 3 razy więcej :). Mnie to naprawdę wszystko jedno tylko skąd te pytanie co dzień na forum?

- Co z gruzem pod podłogą?

- Czy mogę zwiększyc grubośc ocieplenia?

- tynkowanie zimą???

-Ściana kartonowo gipsowa bez izolacji

-Czy to jest mostek termiczny ?

-czy ocieplać podwójnym styropianem?

-Komin a pełna/drążona cegła klinkierowa.

-jak połaczyć ścianę murowaną z drewnianym słupem?

-Wysokie fundamenty i opcje do wykonania

-zbrojenie balkonu

-Ile styropianu pod wylewkę

-papa i styropian

-Co do zaprawy/betonu?

Aedifico

już mieliśmy zakończyć wątek ale widzę że lubisz polemizować ze mną :wink:

Nie wiem czy Cię zmartwię, ale zamierzam już nie dyskutować na ten temat, jakoś mnie to już nie bawi.

Tylko zastanawiam się czy aby w tym wątku nie piszą sami KB?, a w wątkach o geodezji sami geodeci?

Można powiedzieć że jest to zabieganie o swoją kasiorkę, dziwił bym się bardzo jak by Kierownik budowy pisał i bronił niskich stawek za usługę, wszak to jego pieniądze, tak więc cokolwiek by człowiek nie napisał, np że są kierownicy którzy chcą 1000, 1500 lub 2000 zł, to Wy wszyscy mający takie uprawnienia z góry przekreślacie gościa, Wy już wiecie że jest nic nie wart, że jego znajomość wiedzy budowlanej jest bliska ZERU, że pewnie jest partaczem i nieudacznikiem.

Dlaczego tak jest ? Dlaczego tak podchodzicie do tematu?

Niech każdy sobie odpowie sam na powyższe pytania, ja moją odpowiedź zatrzymam dla siebie.

Tak więc zakończmy tę nic nie dającą dysputę, nie ma to sensu.

Ja wiem że Ty dla mnie ceny nie obniżysz a ja wiem że nie zatrudnię takiego drogiego fachowca, nawet choć by posiadał wiedzę o budownictwie dorównującą profesorowi z politechniki.

Wiem też że Ty mnie nie przekonasz swoimi tekstami ale też wiem że ja nie przekonam ciebie do niższych stawek i naprawdę piszę szczerze

Nie dziwię Ci się

Ja też będąc na twoim miejscu wolał bym zarobić 5000 zł niż nędzne 2000.

Tak więc pozostań w pokoju drogi Aedifico

Żegnam i życzę powodzenie całej budowlanej braci

Ja się tylko głośno zastanawiam. Domki jednorodzinne i praca przy nich to jakieś 5% przychodów :). Natomiast dalej twierdzę,że za mniej niż 1500 PLN to się nie da rzetelnie* poprowadzić żadnej budowy. Ja Cię nię będę przekonywał bo , usuwanie fuszerek zwykle daje niezły dochód ;).

* rzetelne minimum

• 11 months później...
we wrocławiu i okolicach normalna cena to nie powinna przekraczać 1500 - 2000. osobiście płacę dla goscia 1700 i są w tym 3 wizyty na poszczególne ważne etapy - fundament , mury z wiencem i konstrukcja dach. Poźniej w zależności od tego jak sobie życze to 50 zł za każdą wizyte.

Generalnie gość się zna na robocie i jestem zadowolony.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Moja rada - weź najtańszego kierownika budowy, bo on jest potrzebny głównie do formalności. A przede wszystkim zdobądź jak najwięcej wiedzy, żebyś sam wiedział jak najwięcej o sztuce budowania - nikt Cię wtedy nie naciągnie i nie oszuka. Nikt Ci nic nie wmówi. Ja swojemu kierownikowi płacę 1000 zł za całą budowę, ale poza wpisami nic od niego nie oczekuję. Wprawdzie niewzywany przyjeżdża na budowę od czasu do czasu, ale nigdy wtedy, gdy ja tego chcę, więc na niego nie liczę. Płacę mu faktycznie chyba tylko za te uprawnienia, które posiada. Ponieważ jednak WIEM, jak co ma być zrobione, to się tym nie przejmuję. Polecam tę drogę.

Jak pisałam w tym wątku http://forum.muratordom.pl/ile-placiliscie-kierownikowi-budowy,t11993.htm mój kierownik za 1500 była w czasie ważnych etapów budowy i kilka razy na moją prośbę.

Jednak ostatnio moi znajomi mnie zadziwili, bo załatwili kierownika za 500 zł i nawet za bardzo nie interesuje go gdzie jest budowa, a oni uważają, że go nie potrzebują. Niestety nie są z branży budowlanej. Bałabym się w takim domu mieszkać.

Jak pisałam w tym wątku http://forum.muratordom.pl/ile-placiliscie-kierownikowi-budowy,t11993.htm mój kierownik za 1500 była w czasie ważnych etapów budowy i kilka razy na moją prośbę.

Jednak ostatnio moi znajomi mnie zadziwili, bo załatwili kierownika za 500 zł i nawet za bardzo nie interesuje go gdzie jest budowa, a oni uważają, że go nie potrzebują. Niestety nie są z branży budowlanej. Bałabym się w takim domu mieszkać.

zgoda - nie mając naprawdę solidnej wiedzy o budowie, warto zatrudnić kogoś godnego zaufania, koniecznie z polecenia. Kogoś, o kim wiemy, że przejmie się rolą i będzie dbał o jakość budowy naszego domu.

Mimo wszystko jednak polecam zdobycie obszernej wiedzy - budujemy dla siebie. W tym domu nie będzie mieszkał ani kierownik budowy, ani ekipy, które go budują, tylko MY. Nikt lepiej nie zadba o nasz interes niż my sami. Wiedza jest dostępna za darmo - nie trzeba wcale kupować prasy budowlanej, która zawiera więcej reklam niż treści. Są publikacje producentów, z których można się wiele dowiedzieć o samej technice budowania (polecam np. strony firmy Xella czy Wienerberger - można ściągnąć PDFy, instrukcje dla wykonawców i inne). Podobnie od producentów dachówek i innych materiałów. Posiadając wiedzę, można zaszczędzić sporo pieniędzy (bo np. można wziąć tańszą ekipę).

Witam Wszystkich

To jest mój pierwszy post na forum więc się pokrótce przedstawię. Nazywam się Sergiusz Wegnerowski mieszkam w Warszawie i właśnie zaczynam budowanie domu dla swojej rodziny. Dom ma powstać w gminie Nadarzyn ok. 35 km od centrum Warszawy. Obecnie mam prawomocne pozwolenie na budowę i zaczynam „kompletować” wykonawców na pierwszy etap czyli na zrobienie stanu zero, który chciałbym zakończyć jeszcze w tym sezonie.

W zasadzie brakuje mi jeszcze kierownika budowy i tu pojawiła się problem. Kolega polecił mi człowieka, który pełnił u niego na budowie rolę „dodatkowego” inspektora nadzoru. Dodatkowego, ponieważ inwestycją był segment w zabudowie szeregowej wykonywany przez dewelopera, a kolego chciał, żeby ktoś zupełnie niezależny patrzył wykonawcy na ręce. Ten człowiek to emerytowany inżynier budownictwa ze wszystkimi możliwymi uprawnieniami i ogromną wiedzą. Jestem z nim po wstępnych ustaleniach bez żadnych zobowiązań. Z tych ustaleń wynika, że ów człowiek liczy sobie ok. 250 – 300 PLN za wizytę na budowie i ocenia, że przy domu jednorodzinnym takich wizyt wymagających nadzoru będzie kilkanaście. W każdym bądź razie powiedział, że w kwocie 5 000 PLN powinniśmy się zamknąć. Z drugiej strony rozmawiałem z przyszłymi sąsiadami, którzy polecają mi kierownika budowy za 1 000 – 1 400 PLN.

Buduje dom po raz pierwszy i wszystkie zagadnienia w tym zakresie są w zasadzie dla mnie nowe, ale rozbieżność cenowa wydaje mi się bardzo podejrzana. Czy ten za 5 000 PLN próbuje mnie naciągnąć, czy ten za 1 000 PLN potrzebuje na flaszkę, a obecnie jego uprawnienia mają wartość papieru na którym zostały kiedyś wydrukowane? Prawdą jest, że ten droższy miałby pełnić dodatkowo funkcję nadzoru, ale czy to jest tyle warte i czy przypadkiem kierownik budowy nie powinien pełnić także takiej funkcji.

Napiszcie proszę ile płaciliście/płacicie swoim kierownikom i co oni w ramach swoich obowiązków robili poza wypełnianiem dziennika budowy.

Pozdrawiam

Sergiusz

witam

ja place 1800 pln.

dom 170 mkw +80mkw piwnice+20 mkw garaz

pozdrawiam daro31ie :wink:

• 1 month później...

Pracuje jako kierownik budowy 6 lat przy inwestycjach 12 -35 mln zł średnie zarobki w Warszawie to 5-10 tys zł 200-400 zł/dzień

1000 zł wg mnie jest to cena za wypełnienie dziennika budowy i może tam z raz wpadnie i tyle (wg mnie są to ludzie którzy mają dochód z innych działalności i przy okazji mając uprawnienia dorabiają)

cena za wizytę 200-350 zł z dojazdem to są ceny jaki firmy budowlane płacą kierownikowi budowy za całą odpowiedzialność jaką na siebie bierze

więc wydaje mi się ok przy założeniach ze nie przekroczy 2% wartości domu max 4tys minimum 2 tys

Nigdy nie nadzorowałem budowy domków jednorodzinnych ponieważ nie mam na to czasu ale jak byś miał jakieś pytania oto mój meil [email protected]

PS a o oni w ramach swoich obowiązków powinni robić jest opisane Art. 22. Prawo budowlane