Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eksploatacja domu ocieplanego termexem doświadczenia

kubajurek

Recommended Posts

Witam, jest to właściwie zapytanie do osób które już mieszkają (może są na forum) w domach drewnianych ocieplanych wełną celulozową TERMEX. Interesują mnie również opowieści o tym jak wyglądało izolowanie domu, wrażenia o firmie układającej tą izolacje. Ceny , słowem wszystko co jest "doświadczeniem" a nie listą życzeń na temat tego materiału.

Może zechcecie Państwo podzielić się swoimi doświadczeniami.

pozdrawiam,

• 3 months później...
Ja już mam pewne doświadczenia z użytkowania co praqwda nie Termexu ale Ekofibru. Praktycznie jest to bardzo podobny materiał więc pozwolę sobie przedstawić jak to wygląda w praktyce. Obecnie mieszkam w domku budowanego metodą szkieletu drewnianego. Ecofiber wykorzystałem do docieplenia stropu ( dom 145 mkw + garaż 33 mkw parterowy z poddaszem nieużytkowym ). Nasypałem jak na nasze warunki dość dużo bo 35 cm ( miejscami 40 cm ) . Domek mam wyposażony w instalację wentylacyjną z odzyskiem ciepła. Palę tylko kominkiem a Legalett w praktyce włączał się sporadycznie. Przy temperaturze 2-5 st na zewnątrz wystarczy jednorazowo napalić i trzyma ciepło do wieczora ( 19-20 st ). Z samego docieplenia jestem bardzo zadowolony jak również z firmy wykonawczej. Sprawa została załatwiona wciągu jednego dnia - koszt ok 7 000. Tego rodzaju system docieplenia ma jak sądzę dużą przewagę nad wełną, gdzie przewagą jest całkowita niepalność, konserwujące własności w stosunku do drewna, a sproszkowany charakter daje wręcz idealne docieplenie redukując do minimum mostki termiczne. Wg mnie jest to materiał godny polecenia choć niestety droższy od tradycyjnej wełny.

Nie widzę różnicy miedzy Termexem i Ekofibrem poza nazwą handlową.Napiszcie jeśli jest inaczej. Firmy oferujace ten rodzaj ocieplenia reklamują się, że jest tańsze od wełny mineralnej. A jaka jest prawda? Prosze o informacje. Próchno (Rotten wood)

• 6 years później...
Witam wszystkich, szukam właśnie dobrego wyjścia i kompromisu zarówno cenowego jak i jakościowego pomiędzy wełną termex, a styropianem . Mam propozycję wstępną na 170zł za m3wełnę termex, buduje dom metodą tradycyjną ( poroterm) i nie mam pojęcia czym ocieplić, jeszcze sie nie dopytywałam jak wychodzi u nas cenowo styropian, ale w projekcie jest 10, to średnio za 25zł za m2 i w sumie do niedawna było dla mnei oczywiste,ze to będzie styropian, ale teraz juz nie wiem, bo dużo dobrego słyszałam na temat Termexu, ale co tak naprawdę sie opłaca i ja to sie ma do oszczędności i jakości. Czy ktoś mógłby mi pomóc?? Bardzo będę wdzięczna