Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maksymalny spadek przy zjeździe do garażu

mony

Recommended Posts

Podgrzewany podjazd nie jest konieczny. Zdecydowanie ważniejsze jest to aby miał występy wys. ok 2 cm uniemożliwiające poślizg.Strome zjazdy do garaży wyglądają fatalnie i są nie wygodne. Lepiej wygospodarować sobie trochę więcej miejsca i mieć łagodniejszy zjazd. W przypadku autora wątku spadek 1 metra na dł. 5 metrów jest jeszcze chyba do przyjęcia. Muszę przeliczyć ile jest u mnie a jestem z mojego zjazdu zadowolony.

pzdr

strome występy tylko uniemozliwą odśnieżenie jak będą za gęsto, chyba że szczoteczką do zębów a jak zjazd się oblodzi to i tak nic nie pomogą.

niektórzy eksperci twierdzą ze i 25% spadku moze być ale chyba u siebie nigdy tak nie zrobili...

co do wygospodarowania miejsca i zrobienia łagodniejszego całkowicie się zgadzam. Pytanie tylko czy warunki terenowe na to pozwolą

Co do występów miałem na myśli skośne "niby schodki" na pasach startowych o szerokości ok 15 cm (wysokości ok 2 cm). Odśnieża to się wyśmienicie i jest bardzo praktyczne. Wykonane z lastryka płukanego. Zrobione w latach 60-tych. Nie umywają się do tego współczesne badziewate kostki. Pomimo upływu lat wygląda wyśmienicie i tak samo sprawdza się w praktyce. Przydałaby się fotka ale to innym razem.

pzdr

A ja widziałem bardzo sprytny patent ;) gosciu nie miałmiejsca na podjazd i zamontował podnosnik hydrauliczny. praktycznie nie potrzeba miejsca na zjazd - tyle co wielkosc samochodu przed garażem.

Fakt, ze troche dziwnie to wyglada jak podnosnik jest na dole i za brama poprostu jest dziura - ale miejsca nie trzeba i nie ma problemow ze stromoscia ..

pozdrawiam

• 2 years później...

Witam,

czy jest jakaś norma mówiąca o tym, jak duży może być kąt nachylenia wjazdu dla garażu pojedynczego w bloku mieszkalnym? Czy w przepisach rozróżnia si garaże wolno stojące od garaży w blokach? Nasz wjazd jest długości ok 590 cm, przy zanurzeniu ok 150 cm, co daje ok 14 stopni nachylenia. Gdzieś wyczytałem, że może być maksymalnie 25%, a więc ok 11 stopni nachylenia. Czy to prawda?

Edytowane przez woj_tas
Literówka