Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyć strop?????

Gość

Recommended Posts

:D Mam problem jak zabezpieczyć na zimę strop gdy jest postawiona ściana kolankowa na 80 cm. W tej chwili gdy pada deszcz robi mi się na stropie "basen". Woda nie ma gdzie odpływać. Zrobienie dachu nie wchodzi w grę. Dopiero na wiosnę będzie robiony.

:o

Tak jak pisze Arsen. Najpierw sprawdź gdzie na stropie jest największe zagłębienie weź wiertarkę z grubym wiertłem i do roboty. Odprowadzenie wody na zewnątrz wykonaj poprzez układ rynien (zalecam) lub podwieszenie węża ogrodowego z lejkiem. Oznacz gdzie nawierciłeś otwory. Ta znajomość przyda się zimą a zwłaszcza wiosną.

Pozdrawiam

Innym sposobem może być przerzucenie przez całą długość budynku (na podwyższonej ściance kolankowej) belki drewnianej, odprowadzenie od niej po spadzie drewnianego ożebrownia z łat. A następnie poktycie tej konstrukcji najtańszą folią ogrodową lub budowlaną. Folie do drewna mozna mocować przy pomocy staplera. Jeśli się zdecydujesz na taką konstrukcję to pamietaj by mocno ją przytwierdzić do kotew w wieńcu (zakładam, ze masz je już wbetonowane). Inaczej pewnego dnia z Twojego domu może odfrunąc wielki latawiec :wink:

Niemniej sposób z dziurawym stropem jest najoptymalniejszym.

Dzięki za rady. Przekonaliście mnie do wywiercenia tych otworów. Tak zrobię. Zastanawiam się czy nie należy przykryć stropu folią i w niej także wywiercić otwory. Mam nadzieję, że te otwory nie osłabią mi stropu.Pozdrawiam

Arsen. Jeśli chcesz to mogę tobie zeskanować i przesłać e-mailem foto mojego domu pod folią (wyglądał jak inspekt :p ) Zaręczam, że szkód było niewiele.

Co do barku otworów w stropie. To z pewnością takie otwory w budynku Gościa są . Przynajmniej do komina bo o otworach do kanalizacji niestety mało kto pamieta. Ale cóż z tego skoro te otwory są w ścianach nośnych lub działowych a wylewany beton (ach ci wykonawcy :evil: ) ma to do siebie :wink: , że przy ścianach jest grubszy a w środku pomieszczeń cieńszy i tam właśnie robią się te doły w których zbiera się woda.

Pozdrawiam