Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk mineralny a brzydka pogoda (wieeelkie plamy!)

Gość Damian75

Recommended Posts

Gość Damian75

Witam drogich forumowiczów,

na mojej budowie panowie zaczęli tynkować mury (jest to 10 dom z kolei), co się okazuje, po wyschnięciu tynku wieeeeelkie białe plamy - na 5 domach (a miało byc żółte). Okazało się, że tynki marki greinplast są do pupy. Poprzednie budynki były robione Atlasem i wszystko jest ok. Na budowę przyjechali eksperci z greinplastu i powiedzieli że to wina pogody (wilgotność). Może i mają rację, ale Atlas leży i nic mu sie nie dzieje. Na zakończenie powiem, że postanowili pomalować farbą wszystko jeszcze raz, czekają tylko na ocieplenie.

No niestety, nie wszystkio idzie zawsze po naszej myśli,

pozdrawiam

u mnie tez teraz kłada tynk....siliaktowy

na jednej scianie tez cos takiego sie zrobiło..wprawdzei małe ale jak sie podeszło widac było....

przyjechał przedstawiciel techniczny webera i stwierdził to co i ja wiedziałam...panowie chcieli zaoszczedzic na tynku...tynk po prostu był nalozony cienko...i jak facet zacieral to po prostu widac bylo podklad...

wiec to chyba jakis bajdurzenie o pogodzie...chyba ze jak nakladali tynk to padal na niego deszcz...a tak to nic nie powinno sie dziac...

Gość Damian75

Sprawa z cienką warstwą odpada, bo byłem przy nakładnaniu i wszystko było ok. Gorzej z tą pogoda (u mnie było paskudnie, wilgotno ), lecz 2 domki były robione przy pięknej, słonecznej pogodzie i niestety te same objawy.

Pozdrawiam

Mój mineralny z Ecorock-a Rockwool-a nie ma żadnych plam. Nigdy nie miał, mimo, że są miejsca gdzie zaprawa zbrojąca deczko prześwitywała.

Jest równomiernie biały niezależnie od pogody. Miejsca pomalowane farbą silikonową są też równe. Żadnych plam. Prawdziwy producent tynku jakiś niemiecki, nie pamiętam w tej chwili, ale nieznany.

Sebastian