Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisanie samochodu na syna

sonieczka

Recommended Posts

Przepisywałam pół samochodu na syna (biedaczek, chciał korzystać z moich zniżek!!). Spisaliśmy umowę darowizny pół samochodu o wartości x (wzór w necie). Z tym oto papierkiem poszliśmy do urzędu skarbowego zarejestrować darowiznę. Bez podatku.

Z poświadczoną przez urząd skarbowy umową poszliśmy do wydziału komunikacji, gdzie bez żadnych opłat wpisano do karty pojazdu drugiego współwłaściciela.

Nie wiem, jak by to było z całkowitą zmiana właściciela.

• 2 weeks później...

Anna99 czy po prostu go dopisaliście do dowodu, i nic nie trzeba było specjalnego zmieniać w dokumentach, w sensie zmiana nr tablicy rejestrcyjnej ..

Chcę namówić mojego ukochanego by go ojcicec wpisał na współwłaściciela, ale mówi ze to trudne skomplikowane i w ogóle nie warto się za to zabierać, czy ma rację?

Jeśli chodzi tylko o dopisanie współwłaściciela to:

Umowa darowizny, potem do wydziału komunikacji, wypełnia się druczek-podanie i od ręki wpisują do dowodu rejestracyjnego nowego współwłaściciela i nic się nie płaci. Aha - właściciel nie jest potrzebny, wystarczy że przyjdzie tylko obdarowany.

Potem do skarbówki obdarowanego potwierdzić darowiznę - trzeba wypełnić druk SD-Z2.

Jest na to 30 dni od umowy darowizny.

Nie trzeba mieć potwierdzonej umowy przez skarbówkę żeby pójść do wydziału komunikacji.

Anna99 czy po prostu go dopisaliście do dowodu, i nic nie trzeba było specjalnego zmieniać w dokumentach, w sensie zmiana nr tablicy rejestrcyjnej ..

Chcę namówić mojego ukochanego by go ojcicec wpisał na współwłaściciela, ale mówi ze to trudne skomplikowane i w ogóle nie warto się za to zabierać, czy ma rację?

Zrobiłam dokładnie tak, jak napisałam wyżej. Sama zwlekałam z tym, bo myślałam, że wymiana dowodu rej., koszty, itd. A okazało się banalnie proste.

Informowałam się w moim wydziale komunikacji jak zrobić, więc taka była kolej rzeczy. Z umowa do skarbówki, pieczątka skarbówki, wydział komunikacji (wszystko w Zgierzu), od ręki wpisany współwłaściciel BEZ ŻADNYCH OPŁAT. Nie zapomnieć karty pojazdu. I nie wypełniałam żadnego druku SD coś tam. Nikt mi nie kazał.

Byłam osobiście z synem, podobno wystarczyłby tylko syn, ale ja z tych bojących, co to wolą osobiście wszystkiego dopilnować.

Zajęło nam to z trzy kwadranse. :p