Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Ja mam doświadczenie ale z innym projektem tej pracowni. W zasadzie wszytko w porzadku. Pracownia mała, ale z tego co wiem jest to kilku projektantów, którzy wczesniej pracowali w "wielkich pracowniach" więc doswiadcznie maja ogromne. Zauważyłem, że każdy z nich obłsuguje swoje projekty - napisz może który projekt masz na myśłi ? (aha no i na razie brak nowych projektów na ich stronach :-( )

• 2 weeks później...
Własnie wczoraj zakupiłam projekt pracowni Domus pod nazwą Orion, oczywiście wcześniej przesłali mi rzuty, wszystkie powierzchnie ścian,dachu, itd. o które poprosiłam w e-mailu. Projekt otrzymałam w ciągu 2 dni, oczywiście ze wszystkimi zaświadczeniami. Ten pierwszy krok już za mną, od dzisiaj jak to mówią zaczyna się "ciężka dola inwestora" .Jestem ciekawa czy ktoś zakupił i realizuje ten projekt. 8) Pozdrawiam

Ja buduję według projektu Jupiter II z Domusa.

Choć w projekcie było trochę błędów, współpraca z pracownią układała się dobrze. Mają marketingowe podejście do klienta, tzn. nie olewaja go, a o to w polskich warunkach niełatwo.

Nie znam dokładnie Waszych projektów, ale zwróćcie uwagę na takie drobiazgi jak przekroje i sposób łączenia elementów więźby, zbrojenia konstrukcji nośnych itp. W moim projekcie zastosowano tak nietypowe, a przez to drogie rozwiązania, że potem chciało mi się płakać. Na same stalowe łączniki krokwi narożnych wydałem 3.000 zł. Pozdrawiam! :wink:

• 3 months później...

Witam

zakochaliśmy się z mężem w Andromedzie tylko mamy problem potrzebujemy garaży dwustanowiskowego. Niestety andromeda tej wersji jest już dla nas za duża, mamy ochotę zrezygnować z pokoju na dole i powiększyć garaż, wejście do garażu zrobić w wiatrołapie, a ubikację pod schodami. Co wy na to?

Kiedy ja szukałem projektu jeszcze nie zbyt wiele osób interesowało się projektami firmy Domus. Widzę, że to się zmienia bo ostatnio można zauważyć na forum pytania o Domusa.

Domki tej firmy strasznie mi się podobają( jak już pisałem miała być Andromeda, potem Taurus2) i już prawie miałem zamawiać, ale po głębszych namysłach z żoną doszliśmy do wniosku, że jednak te projekty są zbyt skomplikowane co wiązałoby się oczywiście z dużo większymi kosztami. Tak więc wybraliśmy zupełnie inny projekt ( GL 197 Studio-Atrium), jak to się mówi całkowicie z "innej beczki".

Muszę jednak stwierdzić, że współpraca z tą firmą jest rzeczywiście bardzo dobra - bardzo szybko odpowiadają na maile, przesyłają rzuty, itp.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Witam, w związku z tym, że planujemy kupić projekt z pracowni Domus - Apollo IIa http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=38&flip=1, proszę osoby, które budowały lub budują domy na bazie ich projektów o podanie ewentualnych błędów projektowych, niedoróbek itp., jeżeli takowe wystąpiływ czasie budowy. Chciałabym uczulić na nie architekta dokonującego adaptacji i uniknąć ewentualnych problemów.

Dziękuję i pozdrawiam

• 2 months później...

Kupiliśmy Apolla II Lustro i po dwóch dniach go zwróciliśmy :-( - po rozmowie z naszym wykonawcą. Konkluzja była taka: powierzchnia zabudowy 188m2 :o pociąga za sobą -

1.-koszmarne koszty robót ziemnych i fundamentów

2. bardzo duży strop - koszty

3. Powierzchnia dachu - 273m2 - bardzo drogi dach.

4. Kubatura do ogrzania

a my chcieliśmy niewielki dom do 120m2 :roll:.

To co napisałam trzeba odnieść do powierzchni metrażu otrzymanego na dzień dobry- nie mieliśmy zamiaru na razie zabudowywać góry, a koszty były pomniejszone tylko o ewentualne wykończenie góry. Niska ścianka kolankowa na poddaszu i mały kąt nachylenia dachu powodowała w sumie niewielkie poddasze do zagospodarowania w przyszłości.

W porozumieniu z wykonawcą mając na uwadze powyższe wybraliśmy dom 140m2 z poddaszem użytkowym, który nasz wykonawca wycenił na znacznie mniej :-) (pod klucz). To ten projekt - pod pistacją z Archonu http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m429c3e4e9158f .

Tu mamy dla porównania -

1. powierzchnia zabudowy 99,6m2 - prawie 1/2 Apolla

2. Dach - 189m2 - liczymy średnią cenę ok 160 zł za m2 (bez Vatu - z deskowaniem) - policzcie różnice dla Apolla :roll:

I mamy świetnie rozplanowany, większy dom (otworzymy środkowy pokój na holl na poddaszu i zrobimy pokój TV i biblioteczkę), za mniejsze w sumie pieniądze - no dobra za podobne jeżeli będzie większy standard.

Jakbyś miała pytania - proszę - chętnie się podzielę wiedzą, którą teraz mam a nie miałam przed Apollem :-).

Pozdrawiam

Dabell

• 4 months później...

Witamy!

Szukamy zainteresowanych dowolnym projektem Domus-a. Zamierzamy kupić w najbliższym czasie ich projekt, a od czasu zmiany siedziby "bandyci" podnieśli ceny :x . Twierdzą że sprzedadzą taniej jakby kupić ze dwa. ( po co mi dwa projekty :evil: ? )

Poważnie zainteresowanych prosimy o kontakt ;)

Pozdrawiamy

Sympatyku

Poprostu uważamy, że podnoszenie ceny bez wprowadzenia poprawek do projektu jest nie na miejscu. Nie zauważyliśmy zmian cen w innych pracowniach a w dodatku doskonale wiemy że zawsze można negocjować ceny (niestety oboje jesteśmy z handlu). W dodatku uważamy że koszty należy kontrolować od samego poczatku, bo stówka tu stówka tam a na końcu co? najtańsze kafle z promocji? W dzisiejszych czasach planując jak napisałeś tak duży wydatek trzeba negocjować i kontrolować i tyle...

a "bandyci" było w cudzysłowiu czego może nie zauważyłeś ;)

Pozdrawiamy