tommi5 15.10.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Jestem zainteresowany projektem z pracowni Domus, jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia we współpracy z nimi proszę o uwagi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 28.10.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Ja mam doświadczenie ale z innym projektem tej pracowni. W zasadzie wszytko w porzadku. Pracownia mała, ale z tego co wiem jest to kilku projektantów, którzy wczesniej pracowali w "wielkich pracowniach" więc doswiadcznie maja ogromne. Zauważyłem, że każdy z nich obłsuguje swoje projekty - napisz może który projekt masz na myśłi ? (aha no i na razie brak nowych projektów na ich stronach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 28.10.2003 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Początkowo myślałem o Andromedzie, ale po głębszych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że Taurus2 byłby dla mnie super rozwiązaniem. Czekam teraz na maila z pracowni z rzutami tego domku. A Ty, który projekt wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ag 05.11.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Własnie wczoraj zakupiłam projekt pracowni Domus pod nazwą Orion, oczywiście wcześniej przesłali mi rzuty, wszystkie powierzchnie ścian,dachu, itd. o które poprosiłam w e-mailu. Projekt otrzymałam w ciągu 2 dni, oczywiście ze wszystkimi zaświadczeniami. Ten pierwszy krok już za mną, od dzisiaj jak to mówią zaczyna się "ciężka dola inwestora" .Jestem ciekawa czy ktoś zakupił i realizuje ten projekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 06.11.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Ja buduję według projektu Jupiter II z Domusa. Choć w projekcie było trochę błędów, współpraca z pracownią układała się dobrze. Mają marketingowe podejście do klienta, tzn. nie olewaja go, a o to w polskich warunkach niełatwo. Nie znam dokładnie Waszych projektów, ale zwróćcie uwagę na takie drobiazgi jak przekroje i sposób łączenia elementów więźby, zbrojenia konstrukcji nośnych itp. W moim projekcie zastosowano tak nietypowe, a przez to drogie rozwiązania, że potem chciało mi się płakać. Na same stalowe łączniki krokwi narożnych wydałem 3.000 zł. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liwia 12.02.2004 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Witamzakochaliśmy się z mężem w Andromedzie tylko mamy problem potrzebujemy garaży dwustanowiskowego. Niestety andromeda tej wersji jest już dla nas za duża, mamy ochotę zrezygnować z pokoju na dole i powiększyć garaż, wejście do garażu zrobić w wiatrołapie, a ubikację pod schodami. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 13.02.2004 01:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ja tak lubię odlądać projekty, że chyba sie nie obrazicie, jak pokażę te, o których mowa ? http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/2804/small.jpg Andromeda http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/3215/small.jpg Taurus II http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/2854/small.jpg Orion http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/3196/small.jpg Jupiter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 13.02.2004 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Kiedy ja szukałem projektu jeszcze nie zbyt wiele osób interesowało się projektami firmy Domus. Widzę, że to się zmienia bo ostatnio można zauważyć na forum pytania o Domusa.Domki tej firmy strasznie mi się podobają( jak już pisałem miała być Andromeda, potem Taurus2) i już prawie miałem zamawiać, ale po głębszych namysłach z żoną doszliśmy do wniosku, że jednak te projekty są zbyt skomplikowane co wiązałoby się oczywiście z dużo większymi kosztami. Tak więc wybraliśmy zupełnie inny projekt ( GL 197 Studio-Atrium), jak to się mówi całkowicie z "innej beczki".Muszę jednak stwierdzić, że współpraca z tą firmą jest rzeczywiście bardzo dobra - bardzo szybko odpowiadają na maile, przesyłają rzuty, itp.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkel8990 24.02.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Ja wybrałm z pracowni domus projekt MARS projekty domusa można znalęźć np na stronie http://www.wlasny-dom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 25.02.2004 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 No tak ale gdzie mozna luknac na ich projekty???? w necie jest ich niewiele?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 25.02.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 znalazlem !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 23.01.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Witam, w związku z tym, że planujemy kupić projekt z pracowni Domus - Apollo IIa http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=38&flip=1, proszę osoby, które budowały lub budują domy na bazie ich projektów o podanie ewentualnych błędów projektowych, niedoróbek itp., jeżeli takowe wystąpiływ czasie budowy. Chciałabym uczulić na nie architekta dokonującego adaptacji i uniknąć ewentualnych problemów.Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 07.04.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Też chodzi nam po głowie ten projekt (ale jeszcze 1 inny). Napiszcie czy się zdecydowaliści ena projekt Apollo? A może juz poczyniliście coś dalej? Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 07.04.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Kupiliśmy Apolla II Lustro i po dwóch dniach go zwróciliśmy - po rozmowie z naszym wykonawcą. Konkluzja była taka: powierzchnia zabudowy 188m2 pociąga za sobą - 1.-koszmarne koszty robót ziemnych i fundamentów 2. bardzo duży strop - koszty 3. Powierzchnia dachu - 273m2 - bardzo drogi dach. 4. Kubatura do ogrzania a my chcieliśmy niewielki dom do 120m2 . To co napisałam trzeba odnieść do powierzchni metrażu otrzymanego na dzień dobry- nie mieliśmy zamiaru na razie zabudowywać góry, a koszty były pomniejszone tylko o ewentualne wykończenie góry. Niska ścianka kolankowa na poddaszu i mały kąt nachylenia dachu powodowała w sumie niewielkie poddasze do zagospodarowania w przyszłości. W porozumieniu z wykonawcą mając na uwadze powyższe wybraliśmy dom 140m2 z poddaszem użytkowym, który nasz wykonawca wycenił na znacznie mniej (pod klucz). To ten projekt - pod pistacją z Archonu http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m429c3e4e9158f . Tu mamy dla porównania - 1. powierzchnia zabudowy 99,6m2 - prawie 1/2 Apolla 2. Dach - 189m2 - liczymy średnią cenę ok 160 zł za m2 (bez Vatu - z deskowaniem) - policzcie różnice dla Apolla I mamy świetnie rozplanowany, większy dom (otworzymy środkowy pokój na holl na poddaszu i zrobimy pokój TV i biblioteczkę), za mniejsze w sumie pieniądze - no dobra za podobne jeżeli będzie większy standard. Jakbyś miała pytania - proszę - chętnie się podzielę wiedzą, którą teraz mam a nie miałam przed Apollem . Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MilkaGóral 22.08.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witamy! Szukamy zainteresowanych dowolnym projektem Domus-a. Zamierzamy kupić w najbliższym czasie ich projekt, a od czasu zmiany siedziby "bandyci" podnieśli ceny . Twierdzą że sprzedadzą taniej jakby kupić ze dwa. ( po co mi dwa projekty ? ) Poważnie zainteresowanych prosimy o kontakt Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13023209 22.08.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Większoć firm podniosła ceny projektów.Z drugiej strony nie rozumiem tego , że chcecie utargować 100 czy 200 zł (bo więcej i tak Wam nie dadzš rabatu). skoro planujecie tak drogš inwestycję jak budowa domu."Bandyci" ?-lekka przesada! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MilkaGóral 22.08.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Sympatyku Poprostu uważamy, że podnoszenie ceny bez wprowadzenia poprawek do projektu jest nie na miejscu. Nie zauważyliśmy zmian cen w innych pracowniach a w dodatku doskonale wiemy że zawsze można negocjować ceny (niestety oboje jesteśmy z handlu). W dodatku uważamy że koszty należy kontrolować od samego poczatku, bo stówka tu stówka tam a na końcu co? najtańsze kafle z promocji? W dzisiejszych czasach planując jak napisałeś tak duży wydatek trzeba negocjować i kontrolować i tyle... a "bandyci" było w cudzysłowiu czego może nie zauważyłeś Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts