Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ucieka mi powietrze z naczynia przeponowego


pierwek

Recommended Posts

ucieka mi powietrze z naczynia przeponowego( przy kotle gazowym) przez zaworek którym się to powietrze pompuje - ten zawór wygląda na taki samochodowy - prawdę mówiąc nigdy nie naprawiałem czegoś takiego w aucie... jak do tego się zabrać?

 

tam się wykręca z wewnątrz tej tulejki sam zawór z wentylem? - jakim kluczem?

 

dawno temu przy kołach w aucie miałem takie nakrętki z metalowym "dinksem" na końcu i tym "dinksem" można było pokręcić sobie w zaworku... ale teraz już nie mam takich nakrętek.

 

jak się do zabrać do naprawy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:o :o :o

Ty poważnie?!!!

 

Zaworek na byle stacji benzynowej, na sztuki i za strasznym zdzierstwem jest w cenie rzędu 1,5zł. W byle sklepie z częściami (oleje , filtry, klocki itp) to koszt o,5zł i tam są też te kapsle-kluczyki do zaworków (z 30gr/szt).

 

Wykręcasz - powietrze spiepsza a ciśnienie spada.

Wkręcasz nowy, dopompowujesz i patrzysz na manometr.

Jak nie ma wycieków cieczy (wody) to do potrzebnego ciśnienia.

 

Uwaga! Bywają układy samoczynnego uzupełniania zładu (jak ciśnienie spada). Na czas "remontu" trzeba to wyłączyć!

(zawór odpowiedni zamknąć)

 

Nie opowiadaj, że serwis ci za 300 + koszt dojazdu potrzebny!

Odwagi!

Adam M.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Operacja powinna wygladać jakoś tak: po wymianie zaworka rozprężasz instalację (odkręcasz odpowietrznik w najwyższym punkcie) i pompujesz naczynie pompką z manometrem lub sprawdzasz takim do kół do ciśnienia ok. 0.2 bara powyżej cisnienia słupa wody. Zazwyczaj jest od 0.8 do 1.5 bara. Kocioł powiniemn mieć zabezpieczenie od spadku cisnienia wody, wówczas na zimnym kotle musi być ono wyższe od nastawy zabezpieczenia. Oczywiście po rozprężeniu odpowietrznik zakręcasz.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wszystko fajnie tylko nie mogłem wykręcić tego zaworka ze środka (i dalej nie mogę) - i zastanawiałem się czy może w piecu jest to jakoś inaczej zrobione - a boję się robić coś na chama żeby nie rozwalić tego na amen - teraz po prostu mogę dopompować sobie raz na miesiąc naczynie i jest ok - idzie zima i nie chcę sobie popsuć teraz pieca dlatego pytałem

 

dzięki za odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 years później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...