Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka bez planu zagospodarowania

kasta

Recommended Posts

Witajcie

Mam 55a działkę rolną na wsi, klasa IV,V. Z dwóch stron graniczy ona z innymi działkami rolnymi a z dwóch pozostałych z lasem. Do działki dochodzi droga gminna. Teren nie jest objęty planem zagospodarowania przestrzennego. Mój problem polega na tym, że nie mogę uzyskać warunków jej zabudowy ponieważ "działki sąsiadujące są niezabudowane".

Może ktoś wie, czy nowe prawo budowlane, które ma wejść po 1 stycznia 2009 r. umożliwi mi postawienie domu na tej działce?

Pozdrawiam, Kazimierz

Teoretycznie - tak, ale w praktyce bez woli gminy w tym względzie - nie. Ważne będzie, czy ten obszar (w tym Twojej działki) znajdzie się na obszarze przewidzianym do urbanizacji (w studium).

Oddzielmy dwie sprawy:

- przewidziane ułatwienia w uzyskaniu zgody na budowę (rejestracji zgłoszenia) od

- przewidzianych utrudnień w zabudowywaniu terenów do tego nie przeznaczonych (to jest nie objętych planem zagospodarowania lub położonych na terenie nim objętym, ale nie przewidzianym pod budowę).

Łatwiej będzie tym, którzy będą budowali na terenach przeznaczonych pod budowę w MPZP, pozostali - niekoniecznie.

Ostrzegam, że nowe przepisy pod względem przestrzegania "planowych" zasad zagospodarowania przestrzennego będą bardziej restrykcyjne niż obecne. Wg projektu warunki zabudowy nie będą wydawane, a nowe procedury będą bardziej rygorystyczne.

Przeczytaj więcej (ale też jest tam bardzo ogólna informacja) moje posty w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/zmiana-prawa-budowlanego,t142245.htm