gipsy2 30.10.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Witam Ostatnio dumałem jak poradzić sobie ze ścianką fundamentową aby fajnie przyszykować ją pod ściany 3W. Generalne albo robi się monolit albo wznosi się z bloczków o grubości 25cm + styropian np. 10 cm+ bloczek 12 cm . Daje to ścianę fundamentową o grubości 25+10+12 = 47cm. Ja sobie myślałem że można zrobić troszkę inaczej ... poprawcie mnie jak mam złą ideę. Chciałbym zrobić ściankę fundamentową 25cm + pustka 10 cm(nie bede dawał styropianu) + bloczek 12cm. Bloczki 25cm i 12cm połącze kotwami, w pustkę dać pręt żebrowany do okoła domu (wtedy ścianka fundamentowa będzie "opasana" zbrojeniem w środku) i tą pustkę co pozostała po styropianie zalać betonem. Powstanie wtedy także mur gruby na 47cm, z czego bloczki 25cm i 12cm będą połączone kotwami (nie rozejdą się) zaś w miejscu zamiast styropianu dać zbrojenie (można nawet zbrojenie położyć na kotwach) i to miejsce zalać betonem. Czyli ogólnie zamiast styropianu do środka dać chcę beton + zbrojenie. Cała ściana będzie wtedy owieńcowanym a'la monolitem. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 30.10.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Sensu żadnego to nie ma. Można obrócić bloczek w poprzek albo ewentualnie murować przewiązaniem 25 i 12 na mur 38 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.10.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 iście szatański plan/pomysł tylko czemu miałby służyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.10.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Bez sensu konstrukcje , droga i kiepska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.10.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Jeżeli już chcesz wylewać betonem, to czy szybciej i taniej nie będzie zrobić właśnie monolitu? Z drugiej strony - ocieplenie ściany będzie jedynie ponad ścianą fundamentową. Więc nie będzie przeszkody na oddawanie ciepła z domu poprzez fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 30.10.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 chyba ... eee... głupii pomysł.... eee.....jeden z głupszychto dowcip ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gipsy2 30.10.2008 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 A dlaczego wpadłem na ten pomysł? .... Rozważając opcję : pustak max 25cm + 10cm ocieplenia + 3cm pustka powietrzna + klinkier 12cm to z tego robi się ściana o grubości 50cm. Jeszcze większy problem się pojawi gdy będe chciał dać więcej ocieplenia np. 15cm i wtedy nie ma gdzie klinkieru podeprzeć . Po drugie w przyszłym roku chcę zrobić tylko fundamenty, a co za tym idzie może się lać i dostawać wilgoć pomiędzy bloczki do styropianu, a zalewając pustkę po stytopianie mam prawie monolit. Po drugie wydaje mi się że to moje rozwiązanie powoduje znaczne usztywnienie kontrukcji ścian fundamentowych. A czy rozwiązanie drogie? Dużo betonu nie trzeba żeby zalać pustkę po styropianie , pręty też nie są aż tak drogie biorąc pod uwagę że wiele ich tam nie trzeba. Tak to takie moje rozważania i to nie dowcip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.10.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 to zrób sobie ściany 2W i nie kombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 .... Bloczki 25cm i 12cm połącze kotwami, w pustkę dać pręt żebrowany do okoła domu (wtedy ścianka fundamentowa będzie "opasana" zbrojeniem w środku) i tą pustkę co pozostała po styropianie zalać betonem. Policz ile kosztuje m3 betonu i m3 styropianu - prawdopoodbnie bedziesz miał mniejszy problem z podjeciem decyzji . Po pierwsze taniej, a po drugie masz izolację pociągniętą do fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.10.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Po drugie wydaje mi się że to moje rozwiązanie powoduje znaczne usztywnienie kontrukcji ścian fundamentowych. A czy rozwiązanie drogie? Wg mnie tylko Ci sie wydaje. Korzyści z tego rozwiązania nie widze. Koszty napisałem spore w stosunku np do monolitu króry bedzie dużo solidniejszy od tego cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 31.10.2008 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 To prowokacja jest, nie dajcie się wciągnąć Pachnie mi to Panem Tomaszem B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 31.10.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 jak juz robic to bloczek 25 +10 styropian +12 bloczek bez pustki powietrznej do poziomu gruntu,nastepnie jak wyzej tylko na bloczku 12 polozyc izolacje i do poziomu zero wyjechac cegla klinkierowa,a pustkepowietrzna i kotwienie zrobisz od zera w gore i zastapisz styropian wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 02.11.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Albo daj styropian albo lej monolit po całości. Ja wybrałem styropian.Monolit oczywiście jest sztywniejszy tylko czy fundament musi być aż tak sztywny.... Po co komu auto z max prędkścią 300km/h skoro nigdy tak nie pojedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gipsy2 02.11.2008 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Z jakich materiałów masz ścianę trójwarstwową tj. ile dałeś styropianu,jak gruby masz pustak? Problem zaczyna się gdy chcesz dać na ściany 3W np. pustak MAX 25 cm grubości + styropian (wełna) 12cm + 3cm pustka powietrzna + klinkier . O ile pustak postawisz na bloczku betonowym , a ocieplenie będzie już nachodziło na bloczek betonowy o grubości 12cm ze ściany fundamentowej. Do tego pustka powietrzna i wychodzi że klinkier nie ma podpory . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 02.11.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 ....... pustak MAX 25 cm grubości......... Takiego MAX-a jeszcze nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gipsy2 02.11.2008 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 a owszem jest i nawet są 2 rodzaje np. w Cerpolu z Kozłowic Fan MG Rover? Do niedawna miałem R200,R420D,R75 oraz MGf ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 03.11.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Od wewnątrz możesz nadwiesić pustak na 6 cm a od zewnątrz podmurować na 6 cm z np. cegły rozbiórkowej - tylko ważne aby była z fundamentów lub kanalizacyjna i w dobrym stanie. Chyba,że masz ochotę murować na 25 i 12 cm z izolacją w środku tylko wtedy trzeba kotwy z ocynku lub nierdzewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 03.11.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 a owszem jest i nawet są 2 rodzaje np. w Cerpolu z Kozłowic Ja zbudowałem z MAX-a ściany na 19cm. Może takie rozwiązanie by Ci spasowało? Fan MG Rover? Do niedawna miałem R200,R420D,R75 oraz MGf ;P Rovera nie, a MG i paru innych angielskich marek tak, aktualnie użytkuję MGF-a, a Mini czeka na lepsze czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 05.11.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Z jakich materiałów masz ścianę trójwarstwową tj. ile dałeś styropianu,jak gruby masz pustak? Problem zaczyna się gdy chcesz dać na ściany 3W np. pustak MAX 25 cm grubości + styropian (wełna) 12cm + 3cm pustka powietrzna + klinkier . O ile pustak postawisz na bloczku betonowym , a ocieplenie będzie już nachodziło na bloczek betonowy o grubości 12cm ze ściany fundamentowej. Do tego pustka powietrzna i wychodzi że klinkier nie ma podpory . fundament robisz 65cm a na nim bloczek na25 na oparcie maxa,12cm styropianu -oparcie welny,bloczek na 12rownolegle do bl25-na podparcie klinkieru ktory od zera wysuniesz tworzac pustke i klinkier kotwisz do maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts