Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysł na ściany fundamentowe pod ściany trójwarstwowe

gipsy2

Recommended Posts

Witam

Ostatnio dumałem jak poradzić sobie ze ścianką fundamentową aby fajnie przyszykować ją pod ściany 3W. Generalne albo robi się monolit albo wznosi się z bloczków o grubości 25cm + styropian np. 10 cm+ bloczek 12 cm . Daje to ścianę fundamentową o grubości 25+10+12 = 47cm. Ja sobie myślałem że można zrobić troszkę inaczej ... poprawcie mnie jak mam złą ideę. Chciałbym zrobić ściankę fundamentową 25cm + pustka 10 cm(nie bede dawał styropianu) + bloczek 12cm. Bloczki 25cm i 12cm połącze kotwami, w pustkę dać pręt żebrowany do okoła domu (wtedy ścianka fundamentowa będzie "opasana" zbrojeniem w środku) i tą pustkę co pozostała po styropianie zalać betonem.

Powstanie wtedy także mur gruby na 47cm, z czego bloczki 25cm i 12cm będą połączone kotwami (nie rozejdą się) zaś w miejscu zamiast styropianu dać zbrojenie (można nawet zbrojenie położyć na kotwach) i to miejsce zalać betonem. Czyli ogólnie zamiast styropianu do środka dać chcę beton + zbrojenie. Cała ściana będzie wtedy owieńcowanym a'la monolitem.

Co Wy na to?

A dlaczego wpadłem na ten pomysł? ....

Rozważając opcję : pustak max 25cm + 10cm ocieplenia + 3cm pustka powietrzna + klinkier 12cm to z tego robi się ściana o grubości 50cm. Jeszcze większy problem się pojawi gdy będe chciał dać więcej ocieplenia np. 15cm i wtedy nie ma gdzie klinkieru podeprzeć :). Po drugie w przyszłym roku chcę zrobić tylko fundamenty, a co za tym idzie może się lać i dostawać wilgoć pomiędzy bloczki do styropianu, a zalewając pustkę po stytopianie mam prawie monolit. Po drugie wydaje mi się że to moje rozwiązanie powoduje znaczne usztywnienie kontrukcji ścian fundamentowych. A czy rozwiązanie drogie? Dużo betonu nie trzeba żeby zalać pustkę po styropianie , pręty też nie są aż tak drogie biorąc pod uwagę że wiele ich tam nie trzeba.

Tak to takie moje rozważania :) i to nie dowcip :p

.... Bloczki 25cm i 12cm połącze kotwami, w pustkę dać pręt żebrowany do okoła domu (wtedy ścianka fundamentowa będzie "opasana" zbrojeniem w środku) i tą pustkę co pozostała po styropianie zalać betonem.

Policz ile kosztuje m3 betonu i m3 styropianu - prawdopoodbnie bedziesz miał mniejszy problem z podjeciem decyzji ;).

Po pierwsze taniej, a po drugie masz izolację pociągniętą do fundamentów.

Po drugie wydaje mi się że to moje rozwiązanie powoduje znaczne usztywnienie kontrukcji ścian fundamentowych. A czy rozwiązanie drogie?

Wg mnie tylko Ci sie wydaje. Korzyści z tego rozwiązania nie widze.

Koszty napisałem spore w stosunku np do monolitu króry bedzie dużo solidniejszy od tego cuda.

Z jakich materiałów masz ścianę trójwarstwową tj. ile dałeś styropianu,jak gruby masz pustak?

Problem zaczyna się gdy chcesz dać na ściany 3W np. pustak MAX 25 cm grubości + styropian (wełna) 12cm + 3cm pustka powietrzna + klinkier . O ile pustak postawisz na bloczku betonowym , a ocieplenie będzie już nachodziło na bloczek betonowy o grubości 12cm ze ściany fundamentowej. Do tego pustka powietrzna i wychodzi że klinkier nie ma podpory :(.

Od wewnątrz możesz nadwiesić pustak na 6 cm a od zewnątrz podmurować na 6 cm z np. cegły rozbiórkowej - tylko ważne aby była z fundamentów lub kanalizacyjna i w dobrym stanie. Chyba,że masz ochotę murować na 25 i 12 cm z izolacją w środku tylko wtedy trzeba kotwy z ocynku lub nierdzewki.

a owszem jest :) i nawet są 2 rodzaje np. w Cerpolu z Kozłowic :)

Ja zbudowałem z MAX-a ściany na 19cm. Może takie rozwiązanie by Ci spasowało?

Fan MG Rover? Do niedawna miałem R200,R420D,R75 oraz MGf ;P

Rovera nie, a MG i paru innych angielskich marek tak, aktualnie użytkuję MGF-a, a Mini czeka na lepsze czasy :-)

Z jakich materiałów masz ścianę trójwarstwową tj. ile dałeś styropianu,jak gruby masz pustak?

Problem zaczyna się gdy chcesz dać na ściany 3W np. pustak MAX 25 cm grubości + styropian (wełna) 12cm + 3cm pustka powietrzna + klinkier . O ile pustak postawisz na bloczku betonowym , a ocieplenie będzie już nachodziło na bloczek betonowy o grubości 12cm ze ściany fundamentowej. Do tego pustka powietrzna i wychodzi że klinkier nie ma podpory :(.

fundament robisz 65cm a na nim bloczek na25 na oparcie maxa,12cm styropianu -oparcie welny,bloczek na 12rownolegle do bl25-na podparcie klinkieru ktory od zera wysuniesz tworzac pustke i klinkier kotwisz do maxa