kagan_sk 09.01.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 witam, Czy ktoś z was uzywa specjalnego odkurzacza do czyszczenia kominka?Jak on sie sprawuje w praktyce?Czy używacie go np. także do czyszczenia pieca CO (np. na ekogroszek)pozdrawiamRadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 09.01.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Pewnie masz na myśli separator. Mam i powiem tak: średnio to wygodne. Taszczysz odkurzacz i 20 litrowe wiadro. Słabo ciągnie, bo nie ma tam szczelności. Używam raz na jakiś czas, tylko kiedy chcę do czysta wyciągnąć popiół. Generalnie bardzo dobrym rozwiązaniem jest szufelka odkurzacza centralnego przy kominku. Łatwo można podmieść i wciągnąć wszystko co się usypie z drewna lub z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.01.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam. Przypadek z życia wzięty: Odkurzanie kominka (pozostałości popiołu - dosyć grubej warstwy) po ok. 5 (od niedzieli do piątku) dniach niepalenia, zwykłym odkurzaczem. Normalna sprawa wydawać by się mogło. Po ok. 15-20 minutach od wstawienia odkurzacza do garderoby domowników zaniepokoił dymek i smród wydobywający się zza drzwi garderoby. Okazało się że zapalił się worek ze śmieciami w odkurzaczu od jakiejś rozdmuchanej iskierki, która była jeszcze w całkiem wydawać by się mogło zimnym popiele. Tak było u jednego z moich klientów. Jego żona opowiadała później (już ze śmiechem) że po raz pierwszy mąż leciał tak szybko ze śmieciami "na dwór". Także raczej nie polecam odkurzania popiołu odkurzaczem centralnym , bo może się to skończyć małym pożarem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 09.01.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 witam, Czy ktoś z was uzywa specjalnego odkurzacza do czyszczenia kominka? Jak on sie sprawuje w praktyce? Czy używacie go np. także do czyszczenia pieca CO (np. na ekogroszek) pozdrawiam Radek Ja chciałem kupić ale po namysle odpuściłem. Popiół wybieram mniej więcej raz na tydzień a w kominku pali się ciągle. Popiół wybieram po prostu małą wąską szufelką i to w dodatku celowo nie wybieram wszystkiego bo zauwazyłem, że jak zostawię trochę to się lepiej rozpala, więc do takiego wybierania odkurzacz/separator mi nie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 09.01.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Badziewie i szkoda kasy. Pojemnik i wąż były metalowe, to reszty za dokładnie nie sprawdziłem. A po rozpakowaniu okazało się, że wszystko wewnątrz zbiornika jest plastikowe i w instrukcji dużymi literami napisano, że gorącego popiołu wciągać nie wolno. Wirowa-cyklonowa separacja miała powodować, że ze zbiornika popiół nie "wylata", ale po jednym razie musiałem czyścić odkurzacz (jednostkę ssącą) w środku. Teraz używam tylko zbiornika do wynoszenia popiołu wygarniętego zwykłą łopatką, bo duży i lekki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 09.01.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam. Także raczej nie polecam odkurzania popiołu odkurzaczem centralnym , bo może się to skończyć małym pożarem. Pozdrawiam. Nie pisałam o odkurzaniu popiołu odkurzaczem centralnym, tylko o podmiataniu do szufelki odkurzacza centralego kominkoiwych śmieci. Kto ma kominek ten wie - z drewna sypią się różne paprochy: wióry po cięciu drewna, resztki kory, mchy i porosty. Z samego kominka też czasem coś wypadnie, jakiś popiół który na podłodze nie ma szans być już ciepły. Po kilku godzinach palenia chciałoby się to sprzątnąć a nie chce się wyciągać odkurzacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 30.10.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Witam,Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów użytkuje urządzenie wskazane w tytule posta? Interesują mnie Wasze opinie w tym temacie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zendar 30.10.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Podciągam. Czy używa ktoś takie urządzenie, którym można by łatwo i czysto z pieca miałowego wyciągać popiół i opał nie spalony do końca? I które nie kosztuje fortuny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 30.10.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Ja mam. Kilka tygodni współpracował z normalnym odkurzaczem, a wczoraj po raz pierwszy z CO. Super sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.10.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 76 zł (chyba) Castorama. Niezłe urządzonko, ale należy pamiętać, że cięższych kawałków nie wyciągnie, a i pył do odkurzacza przyłączonego wrzuci. Ale plusem jest to ,że nie trzeba z "wanienką wyczystną" latać do śmietnika. Zwłaszcza jak wieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 30.10.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Ja mam. Od kilku tygodni wsp,olpracował ze zwykłym odkurzaczem, wczoraj po raz pierwszy z CO. Super sprawa.Dostałam gratis do CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.10.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Ale plusem jest to ,że nie trzeba z "wanienką wyczystną" latać do śmietnika. Zwłaszcza jak wieje.A po co biegać z tym. Wkładasz spokojnie do worka plastykowego i przewracasz.. Wyciągasz pustą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 30.10.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Dziękuję Wam za Wasze wypowiedzi. Teraz już nie mam wątpliwości co do sensu zakupu tego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.10.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 kupuj kupuj ....ja rowniez mam w planach separator - i choc kominek jest rekreacyjny, to sprzatanie go zamierzam usprawnic tak ja tylko sie da .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 30.10.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Używam od 1,5 roku w naszym sklepie zwykły separator podłaczony do odkurzacza..do domu zamierzam kupic z silnikiem żeby niebiegac z dwoma urządzeniami tym bardziej ze w naszym kominku mamy tzn.spalanie na płycie czyli bez popielnika..więc częściej bedzie trzeba wyczyścic ..ja zdecydowanie polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 29.12.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 czy macie jakieś doświadczenia? warto czy nie warto oto jest pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 29.12.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Mamy takowy i uwazam ze warto bylo wydac te kilkadziesiat zlociszy na jego zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 31.12.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Jeżeli masz odkurzacz centralny to kup sobie separator - są w różnej wielkości i cenie: http://www.beam.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.01.2009 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Posiadam taki ze zintegrowanym silnikiem ( nie separator do zwykłego dkurzacza) i bardzo sobie chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 01.01.2009 02:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 czy macie jakieś doświadczenia? warto czy nie warto oto jest pytanie? Warto! Ja mam osobne odkurzacze do: - kominka; - piwnicy; - klatki schodowej; - psiej sierści; - salonu; - pokoi dziecięcych; - sypialni rodzicieli; - pakamer i innych kątów. I sobie chwalę te wszystkie urządzenia. Ostatnio moja żona była na prezentacji takiego samojezdnego ustrojstwa do sprzątania podłóg. Cena nie wygórowana (5.500,00 zł). Namawia mnie na kupno tego czegoś. Chyba sobie toto kupimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts