Tomek Krzysztof 15.10.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Kupiłem dom i zastałem w nim następującą sytuację. Piec c.o. na olej.Parter: połączone salon, kuchnia i hol oraz W.C., wiatrołap, kotłownia. Salon i kuchna - wodne ogrzewanie podłogowe oraz grzejniki, pozostałe pomieszczenia grzejniki.Piętro: trzy pokoje, garderoba, łazienka – wszędzie grzejniki. Na wyjściu c.o. z pieca jest pompa Danfoss, za którą jest rozgałęzienie na: 1. grzejniki (na parter i piętro – bez rozdzielacza, w kotłowni są tylko trójniki i zawory) 2. ogrzewanie podłogowe na parterze – dwa obwody kuchnia i salon (jeden zawór termostatyczny, mieszacz z pompką, kapilara leżąca na rurce powrotnej do pieca).Programator temperatury z czujnikiem w holu na parterze na ścianie. Na wszystkich grzejnikach są zawory termostatyczne. Ze względu na małe dziecko, w dzień i wieczorem wszyscy będą przebywać na parterze, na górze, przynajmniej na razie będziemy tylko spać. Czy rzeczywiście przy zainstalowanym programatorze należy zawory termostatyczne przy grzejnikach otworzyć na max. ? Nie sądzę, żeby taki istniejący sposób sterowania ogrzewaniem był energooszczędny. Czy tak się rzeczywiście robi ?Jeśli będę używał tylko grzejników, to wszystkie w całym domu będą grzały prawie jednakowo, sterowane programatorem na parterze. Czy mogę sterować zaworami na grzejnikach (obniżać temperaturę na piętrze w dzień, a na parterze w nocy), tylko jaki ma sens wtedy programator ?Mogę w dzień wykorzystywać tylko ogrzewanie podłogowe na parterze (będę wyziębiać piętro), nocą przechodzić na grzejniki (na parterze ustawić zawory termostatyczne na min.). Tylko musiałbym zrobić dziwne nastawy na programatorze (w dzień sterowanie podłogą, w nocy sterowanie grzejnikami na piętrze wg temperatury na parterze).Wydaje mi się, że w istniejącym układzie pompa Danfoss musi pracować także przy ogrzewaniu podłogowym, więc będzie także tłoczyć wodę na grzejniki. Czy mogę zamknąć zawory w kotłowni na odgałęzieniu na grzejniki (parter i piętro), czy nie zapowietrzę układu ? Jak prosto i tanio poprawić ten układ ? Pewnie jedynym sposobem jest zrobić osobne obwody i dać osobne pompki na parter, piętro i podłogę oraz dołożyć drugi programator na piętrze. Czy trzeba stosować zawory zwrotne, żeby nie pobierać wody z innych układów ? Czy taki układ może pracować jednocześnie na trzech obwodach – bardzo mroźna zima ? Jaki koszty przeróbki mnie czekają ? I jeszcze jedno pytanie. W łazience na piętrze w szeregu z grzejnikiem drabinkowym jest połączone dodatkowo ogrzewanie podłogowe wodne (bez mieszacza, bez możliwości odłączenia podłogi). Czy tak może zostać ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.10.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Z tego co piszesz masz mocno pogmatwaną sytuację.Nie piszesz nic o sterowaniu kotła i pompy obiegowej Danfoss. Nie wiadomo czym steruje programator temperatury : kotłem, pompą obiegową, czy ogrzewaniem podłogowym. Zazwyczaj sterowanie programatorem decyduje o średniej temperaturze wody grzewczej w instalacji - nie przeszkadza to używać zaworów termostatycznych przy grzejnikach i przy ogrzewaniu podłogowym. Najlepiej jednak przeanalizuj swój układ z doświadczonym instalatorem lub projektantem instalacji c.o. Poczytaj też wątek grzejniki i podłogówka - regulacja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts