Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy macie już ekipe na wiosne czy czekacie az ceny spadną?

mikson

Recommended Posts

Bujda, lipa, statystyka.

Ocieplenie budynku wraz z tynkiem 20 zl/m2 - trzeba zrobic w tydzien czasu bo na sam wynajem rusztowania nie starczy.

Czego nie ma na tym kosztorysie?

Instalacje : elektryczna, wodna, kanalizacyjna

Brak wylewek, posadzek

Brak ocieplenia poddasza, zabudowa z płyt KG

Jakies papatety, brama garażowa, umywalki, kibelki, wanny.

Skoro przy 150 m2 mamy dach 190 m2 to pewnie dom z poddazem - jakies schody trzeba doliczyc

Tak ze stówke jeszcze trzeba na oko dołożyc.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja może podam info z drugiej strony.

Ekipa która mi budowała na jesień do stanu SSO+ właśnie mi wykańcza do stanu developerskiego.

Roboty mają prawie na cały rok poza małymi okienkami. Wyceny robią takie jak rok temu.

Cenowo byli średni ale szybkość, jakość i rzetelność roboty oceniam na 4+ w pięciostopniowej skali...... niektórzy jeszcze takie skale pamiętają :D

a porównywałeś inne ekipy czy tylko tę jedną

mój sąsiad szukał na jesieni i odpuścił a teraz na wiosnę znalazł też sprawną ekipę i w dobrej cenie więc jak widać jest różnie, wniosek wypełnione kalendarzyki powoli przestają być zapełnione w tym roku będzie to już pewnie mocniej zauważalne

pozdr

a porównywałeś inne ekipy czy tylko tę jedną

mój sąsiad szukał na jesieni i odpuścił a teraz na wiosnę znalazł też sprawną ekipę i w dobrej cenie więc jak widać jest różnie, wniosek wypełnione kalendarzyki powoli przestają być zapełnione w tym roku będzie to już pewnie mocniej zauważalne

pozdr

Nie porównywałem bo po prostu nie chciałem.

Może i bym znalazł kogoś tańszego ale tych znam i wiem, że zrobią mi robotę dobrze a z innymi to znowu mała loteria.

I tyle...... :wink:

Roboty mają prawie na cały rok poza małymi okienkami. Wyceny robią takie jak rok temu.

a co Ci mieli powiedzieć, że jakbyś poczekał rok to zaoszczędziłbyś 20% :-)))

ja szukałem ekipy w zimie. jestem zadowolony z ceny którą wtedy wynegocjowałem. sąsiad który zaczął 2 lata temu powiedział że płacił więcej

z drugiej strony... w zimie faktycznie miałem mocne stanowisko w negocjacjach. teraz zaczął się ruch i sam majster mówi że nie może opędzić się od klientów, więc chyba faktycznie dobrze zrobiłem że nie czekałem. teraz na tapecie nie jest już kryzys tylko świńska grypa :)))

a co Ci mieli powiedzieć, że jakbyś poczekał rok to zaoszczędziłbyś 20% :-)))

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi....? Chcesz się czepić, udowodnić, że przepłacam czy może o coś innego. :o

Zapytałem ich o ich stawki w celach informacyjnych dla tego wątku dwa dni temu... Nie mialo to już żadnego znaczenia w moich rozmowach cenowych z nimi bo już wszystko zostało ustalone wczesniej. To jest po prostu przyklad, że niektórzy cen nie obniżają....

ja miałem budować się teraz ale mam problem z kredytem więc poczekam do następnego roku, materiały może już nie stanieją jak do tej pory ale robocizna tak ,nawet gdzieś już ktoś podawał że drastycznie zmalała ilość pozwoleń na budowę więc rynek zareaguje z opóźnieniem mam na myśli "wypełnione po brzegi kalendarzyki ekip", a szczególnie stanieją grunty gdzie ich zaporowa cena powoduje że ludzie czekają z kredytami pod zakup i inwestycje i to wymusi głównie zmniejszenie popytu co już jest widoczne i zejście z cen ekip może nie 50% ale zawsze 10-20%, czas pokaże,, powodzenia w wyborach ekip i budowaniu oby każda złotówka wydana była jak najlepiej

pozdr

W moim regionie coraz to więcej wydaje się pozwoleń.

Roboty architekci nie mogą przerobić. Nie maja czasu na uzgodnienia, poprawki.

Co do ekip, za budowanie SSO, to są które ze względu na ,,kryzys" na dzień dobry z mojego projektu zszedł z 80000 na 50-5500zł, inni podali cenę 58000zł, 72000zł, 78200zł(ale ten w ogóle nie był brany pod uwagę) i ekipa podobno bardzo dobra powiedziała 65000zł, ale sami robimy kanalizę i zagęszczamy. Jeszcze muszę dobrze się dogadać co i jak, ale podobno najlepsi. Może warto.

Kilku nie podało mi ceny przez kilka miesięcy. Widocznie im na tym nie zależy.

Czyli ci co są dobrzy to ceny trzymają, bo i pracy dużo mają.

Ale ceny!!! 78 tys ?!!! za SSO?!!! szkoda ze wczesniej nie "spotkalismy sie" znajomemu podesłałem ekipe za podobny dom biorą 45 tys. i Pracuja po 12 h dziennie.

No właśnie.

Niestety najprawdopodobniej ekipa zostanie za 65000, ale sprawdzona przez ludzi, nawet na forum laski pisały, że jest dobra. A ponieważ zostaję z całą budową sama, więc musi być to jedna ekipa od całego SSO i mają dobrze wymurować. Chociaż uważam, że i te 65000 to też sporo jak na dom parterowy, niepodpiwniczony, bez poddasza użytkowego, strop lekki drewniany, dach kryty dachówką. Z drugiej strony dzisiaj przeliczyłam metry kw. podłóg i wyszło mi 230m2 w jednym poziomie , więc i dom też jest nie mały jak na bungalow. Nie chciałabym nikogo skrzywdzić, ale też liczymy kasę, ale z drugiej strony potrzebuję wybudować dom szybko i bardzo dokładnie.

Ci co powiedzieli mi taką kasę , to ja z nimi nawet nie rozmawiałam, zostawiłam projekt w hurtowni budowlanej i poprosiłam aby dali to tej ekipie, aby powiedziała swoją cenę,. Za 72tys. pan został skreślony bo też wydawało mi się że dużo, a nie znałam żadnej o nim opinii, (może dobrze murują).

Będę rozpoczynać w połowie czerwca może parę di wcześniej i chciałabym przez wakacje wybudować, najpózniej we wrześniu. A ta ekipa co ją mam na oku to nawet w 8 chłopa buduje jak jest taka potrzeba i też od 7.00 do wieczora..

Czy macie jeszcze jakieś spostrzeżenia odnośnie ekip?

A Wy macie takie umowy? jak one brzmią? Nie wiem czy Ci wykonawcy mają firmę, czy tylko budują? Ale laski z FM były z nich zadowolone, dotarłam do jednego domu i rozmawiałam z właścicielką, i ona też bardzo ich polecała. Widziałam dwa domy wymurowane i położona dachówka w realu i jest OK. Tego nie dopytałam. Nie dopytałam dziewczyn czy miały umowy czy nie, ale wiem , że płaciły po każdym etapie. Podobno niesamowicie uczciwi, nie targują się o cenę, i jak robią to nawet dwa, trzy miesiące i jest SSO, a dopiero potem będzie zabawy w wykańczanie się.

A Wy macie takie umowy?

tak

u mnie brzmi to tak:

21. W przypadku opóźnienia w zapłaceniu faktury Wykonawca ma prawo do naliczania odsetek za zwłokę w wysokości ustawowej.

22. W przypadku opóźnienia wykonania przedmiotu umowy określonego w §1 Zamawiający ma prawo do naliczenia kar umownych w wysokości 1% wartości niewykonanych prac za każdy dzień zwłoki.

• 2 weeks później...