pluszku 02.11.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 A czy to nie jest tak, ze te same tabloidy ktore wieszczą nam recesje (Fakt czy Gazeta Wyborcza) na kolenych stronach pisza o tysiącach, setkach tysiecy Polakow ktorzy wracają do Polski? Czy to nie jest tak, ze własnie ci Polacy, ktorzy wyjechali na zachód najczęściej jako powod swojego wyjazdu podawali chęć odłozenia pieniedzy tak by miec na zakup mieszkania/budowe domu?Podobno do samej Anglii wyjechało 2 mln Polakow.Niech wiec zechce wrocic tylko 1/3 czyli ok. 600.000 osob.Niech tylko co 3 osoba z nich bedzie chciała budowac dom (bo 1/3 ma jakies mieszkanie a 1/3 bedzie wolała kupic mieszkanie).200.000 nowych domow to 3-4 letnia norma budowania w Polsce.No i kto to ma budowac?Średnia wieku pracownikow budowlanych, ktorzy przewineli sie przez moją budowe to 45 lat. Wiecej było tych majacych wiecej niz 55 lat niz tych majacych mniej niz 30 lat. Kto za pare lat bedzie budowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 02.11.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 a i co do cen, nie wiem może ja mam takie szczęście ale za mój domek 133 plus garaż prosta bryła z 2 spad dachem krzyczą w okolicy wawy od 40 do 60tys , wybaczcie ale jak się pytam ile będą budować to "taki mały domek to 6-8tyg" to przepraszam ale 60tys w 2miesiące to nie mało jak dla ekipy Tańszej i dobrej ekipy to trzeba szukać na rok przed rozpoczęciem budowy. Za chwilę zostaniesz z tą samą ceną, ale z partaczami. Ja miałam umówioną ekipę w maju/czerwcu 2007 a budowę zamierzałam zacząć w 2008 na wiosnę. Ta sama ekipa wszystkie terminy na 2009 miała już zabukowane w sierpniu tego roku. Widziałam co się działo gdy moja siostra szukała ekipy w zimie - cyrk na kółkach. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 02.11.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 ceny nie będą spadać jedyne co może się stać to sprofesjonalizowanie firm budowlanych. po prostu rynek odsieje Pana Mietka i Juźka co to głównie partaczą i znikają z budowy. Jak nie ma wyboru, to ludzie sięgają po Pana Mietka, ale jak jest wybór - to każdy weźmie profesjonalistę, a ten podatki płaci itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.11.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Forum to nie caly rynek budowlany jak czasem odbieram Wasze wypowiedzi. Ciągle wydaje wam sie ze w budownictwo jednorodzinne systemem takim jak Wasz jest zaangażowane 100 no przesadzam 99% procent ludzi zatrudnionych w tej branży i ja zmniejszy się liczba powstających domków to od razu krach i kleska Blad podstawowy, w mej ocenie, by na tej podstawie cokolwiek wyrokowac i oceniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.11.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 .... krzyczą w okolicy wawy od 40 do 60tys , wybaczcie ale jak się pytam ile będą budować to "taki mały domek to 6-8tyg" to przepraszam ale 60tys w 2miesiące to nie mało jak dla ekipy... przepraszam ze zapytam - czy wogole czytasz wypowiedzi innych zanim coś napiszesz? Jeśli uważasz ze 60 tys w dwa miesiące to czysty zysk, jeśli myslisz ze w budowlance stawia sie domy 12 miesięcy w roku, jeśli myślisz ze takie to kokosy - załóż firmę, buduj domy itd Kluja Was w oczy same kwoty tylko ciągle zapominacie o kosztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.11.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 ceny nie będą spadać jedyne co może się stać to sprofesjonalizowanie firm budowlanych. po prostu rynek odsieje Pana Mietka i Juźka co to głównie partaczą i znikają z budowy. Jak nie ma wyboru, to ludzie sięgają po Pana Mietka, ale jak jest wybór - to każdy weźmie profesjonalistę, a ten podatki płaci itd. Podobnie tak uważam - choć Pan Juzio zawsze robotę znajdzie gdyż zbyt wieli Inwestorów jako kryterium wyboru wykonawcy ciągle patrzy na cenę a nie jakość usług czy tez późniejszej obsługi W ciagu roku odwiedzam średnio 100 nowych inwestycji indywidualnych Idzie sie naprawdę załamać słuchając inwestorów, ich przygód z wykonawcami, i w trakcie rozmowy okazuje się ze szukali i znajdowali tych co 20-40% byli tańsi od innych a efekty widać Tak naprawdę na te 100 chałup raptem 20-30 nie miało większych wpadek do których moznaby sie przyczepić - ale reszta.... szkoda naprawdę slow. W mej ocenie powoli skonczy sie rynek robiących na czarno wymusi to powoli rynek i banki dokładniej przyglądające sie powierzanym nam pieniądzom Wręcz rokuje powolny i systematyczny wzrost cen na usługi budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 02.11.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 no włąsnie jakie to koszty..? betoniarka, taczki, szufle... toż to grosze... a są już "ekipy" co chca 100-120 tys. postawienie z klejonego Ytonga stanu surowego z więźbą śrdniej wielkosci domku ok. 200 m. kw.ile będą to robić...? miesiąc..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.11.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 no włąsnie jakie to koszty..? betoniarka, taczki, szufle... toż to grosze... a są już "ekipy" co chca 100-120 tys. postawienie z klejonego Ytonga stanu surowego z więźbą śrdniej wielkosci domku ok. 200 m. kw. ile będą to robić...? miesiąc..? jeśli dla ciebie to sa jedyne koszty to ja pierniczę - dlaczego tu siedzisz zamiast wziąć łopatę, betoniarkę, taczki i zacznij budować Patrz - 1 miesiąc to 120 tys - 12 miesięcy to masz 1.440.000 - tak jakbyś w totka wygrał Nie rozumiem Ciebie Kasa leży tylko po nią sięgnąć zamiast biadolić ile to budowlańcy zarabiają W 10 lat i już jesteś wśród 100 najbogatszych Polaków - na co czekasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.11.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 I to jest pozytywna informacja. Skoro ekipy "kosztują już 120 tys. za nieduży dom" to gdy się zatrudni takich za 60 tys. zł to będzie się żyło w przekonaniu, że ceny usług spadły o 50 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.11.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 I to jest pozytywna informacja. Skoro ekipy "kosztują już 120 tys. za nieduży dom" to gdy się zatrudni takich za 60 tys. zł to będzie się żyło w przekonaniu, że ceny usług spadły o 50 % mamy recesje - firmy obnizaja ceny o 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 02.11.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 a skąd wiesz czym się zajmuję, że tak kategorycznie się wypowiadasz... niestety ostatni boom wyrądził wiele złego na rynku usług budowlanych, rynku nieruchomości, itp...nikomu przecież nie zależy na tym aby ludzie cięzko pracując nie zarabiali godziwie, ale ceny z ostatniego roku oderwały się już od rzeczywistości... dlatego też okresy dekoniunktury mają też swoje dobre strony... wszytsko, w tym ceny, wraca do normalności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.11.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 no włąsnie jakie to koszty..? betoniarka, taczki, szufle... toż to grosze... a są już "ekipy" co chca 100-120 tys. postawienie z klejonego Ytonga stanu surowego z więźbą śrdniej wielkosci domku ok. 200 m. kw. ile będą to robić...? miesiąc..? Możesz na deptaku w Sopocie sączyć piwko za 12 PLN a i możesz 100 m dalej kupić za 3,50 PLN. To się chyba kapitalizm nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 02.11.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 I to jest pozytywna informacja. Skoro ekipy "kosztują już 120 tys. za nieduży dom" to gdy się zatrudni takich za 60 tys. zł to będzie się żyło w przekonaniu, że ceny usług spadły o 50 % kosztują, kosztują... wystarczy obdzwonić tych certyfikowanych przez Ytonga i tylko niech niektórzy nie piszą, że to gwarancja jakości, bo parskne smiechem... w normalnych czasach takie kwoty by im przez gardło nie przeszły, ale tera mniej zorientowanym starają się wmówić, że to standarsd, no bo boom, są rozchwytywani, zaraz jada stawiać domy do anglii, a w ogóle to w niemczech wiecej wybudowali co ich dziadek, z armią czerwona zburzył w czasie wojny !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.11.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 jaki boom? gdzie Ty ten boom widziałeś? Te ostatnie lata? to nie był boom tylko w sumie lekki wzrost. Boom spowodowało tylko jedno - namnożyło się firm od siedmiu boleści nie mających zielonego pojęcia o murarce czy innych usługach i wykorzystały to zapotrzebowanie na fachowców by wykorzystać koniunkturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 02.11.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 no włąsnie jakie to koszty..? betoniarka, taczki, szufle... toż to grosze... a są już "ekipy" co chca 100-120 tys. postawienie z klejonego Ytonga stanu surowego z więźbą śrdniej wielkosci domku ok. 200 m. kw. ile będą to robić...? miesiąc..? Możesz na deptaku w Sopocie sączyć piwko za 12 PLN a i możesz 100 m dalej kupić za 3,50 PLN. To się chyba kapitalizm nazywa. owszem, ale warrtość tego piwa jest w przybliżeniu taka sama... jakieś średniuo 1,5 zł za pół litra i ta sama zasada odnosi się też do budownictwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.11.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 ....owszem, ale warrtość tego piwa jest w przybliżeniu taka sama... jakieś średniuo 1,5 zł za pół litra i ta sama zasada odnosi się też do budownictwa...i chyba tu cie mamy Wartość wytworzenia może i taka sama ale smak nie zawsze - a to czyni wielka różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.11.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 kosztują, kosztują... To świetnie nawet jak zejdą z ceny o 10% to już będzie zapaść na rynku usług Czyli na wiosnę robocizna za stan surowy niewielkiego domu to tylko 100 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.11.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 no włąsnie jakie to koszty..? betoniarka, taczki, szufle... toż to grosze... a są już "ekipy" co chca 100-120 tys. postawienie z klejonego Ytonga stanu surowego z więźbą śrdniej wielkosci domku ok. 200 m. kw. ile będą to robić...? miesiąc..? Możesz na deptaku w Sopocie sączyć piwko za 12 PLN a i możesz 100 m dalej kupić za 3,50 PLN. To się chyba kapitalizm nazywa. owszem, ale warrtość tego piwa jest w przybliżeniu taka sama... jakieś średniuo 1,5 zł za pół litra i ta sama zasada odnosi się też do budownictwa... To samo tyczy się innych dziedzin. Myślisz,że mnie nie denerwuje,że we Wrocławiu mechanik mi rzuca 800 PLN za robotę a gdzie indziej 100 km dalej inny robi za 200 PLN a gdyby mi się chciało to zrobiłbym sam za 100 PLN? Inna sprawa,że pracowałem kiedyś w firmie, która podupadłą przez konkurencję papraków bo byli tańsi zawsze o 50% a ich taniość wiązała się z ich niefachowością ale o tym inwestor przekonywał się po fakcie. Niemniej jednak w trakcie "castingu" wygrywali i cóż im można było zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 02.11.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Jadę na cmentarz, odpowiem po powrocie...!! Wam też to radzę...!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.11.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 raaaany - co nam radzisz? na cmentarz? bylem wczoraj, bylem dziś ale sam tam położyć się nie zamierzamTu i tak nasza wymiana poglądów niewiele zmieni - to wróżenie z fusów co i jakNa najbliższe pół roku mam zaklepane dwie inwestycje na których działać dalej będę i zajęcie dla pracowników będzie i za bardzo o przyszłość się nie martwię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts