ooliwka 04.11.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 moze sie spotkamy za rok i sie wszystko wyjasni co do ceny 2 2,5 za m2 ja sobie tego zycze z calego serca bardziej realna cena to 3tys za m2 i to tez bez luksusow a jesli chodzi o ekipy to mamy dwie (tylko na oku) SSO dom prosty 110m2 uzytkowej jedna zrobi to za 25tys (solidna firma z tradycjami) a drugi pan z dwoma pomocnikami podobno za 15tys co moim zdaniem jest malo realne no ale tak sie deklaruja...... o umowie pomyslimy na poczatku roku budowa ma sie zaczac w lipcu i tak moim zdaniem wczesnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 04.11.2008 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 ja też będę na wiosnę podpisywał i w drugiej połowie roku zaczynał, myślę że nie będzie takiej tragedii z "wypełnionymi kalendarzami" wszystkich specjalistów wszystkich pozdrawiam i życzę sukcesów w budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.11.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 może być i 10 tys za mkw co mi tam Jest w Warszawie osiedle gdzie 1mkw kosztuje 35 tys - i tez znalazły lokale nabywców - sprzedane na pniu wszystkie Oszczędności w kosztach inwestycji pojawiają sie już na etapie projektu, poprzez wybór materiałów i ekipy - np. im bardziej krzywo ściany postawia tym więcej materiału na tynki pójdzie, kleju na docieplenia etc etc Nie jest sztuka zmieścić sie w 3 czy 5 tysiakach. Jest sztuka podejść do domu jako do miejsca w którym my będziemy mieszkać a nie na pokaz dla sąsiadów i tu złotówki jakie zostają w kieszeni idą w dziesiątki tysięcy i wtedy okaże sie ze przy dzisiejszych cenach można nawet pokosić sie o zejście poniżej 2tys Ale nie o tym mowa pożyjemy - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 04.11.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 a jesli chodzi o ekipy to mamy dwie (tylko na oku) SSO dom prosty 110m2 uzytkowej jedna zrobi to za 25tys (solidna firma z tradycjami) a drugi pan z dwoma pomocnikami podobno za 15tys co moim zdaniem jest malo realne no ale tak sie deklaruja...... o umowie pomyslimy na poczatku roku budowa ma sie zaczac w lipcu i tak moim zdaniem wczesnie Patrzac na jakosc wykonania ekipy co za dom 105 m2 chciała 30.000 zl 25.000 zl za dom 110 m2 uzytkowej wydaje sie cena z III RP. Moze dla nich dach nie wchodzi w skład SSO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 04.11.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 moze sie spotkamy za rok i sie wszystko wyjasni co do ceny 2 2,5 za m2 ja sobie tego zycze z calego serca bardziej realna cena to 3tys za m2 i to tez bez luksusow Oczywiscie ze bez luksusów - nie oszczedzam na ekipach..ale na materiale sprawdzając x hurtowni można sporo zaoszczedzic...tu oferta taka to po prostu mówie ze u Y maja taką cene i nagle sie okazuje ze jakis rabacik itp itd oczywisice jedne wydatki przekroczyły moje założenia inne na owrót kosztowaly mniej.. I mam wiare ze 330 000 pozowli mi zamieszkać mając dół zrobiony kompletnie a góre wstanei do stopniowego wykańczania... a jesli chodzi o ekipy to mamy dwie (tylko na oku) SSO dom prosty 110m2 uzytkowej jedna zrobi to za 25tys (solidna firma z tradycjami) I to wydaje sie być ceną rozsadną i aceptowalną pozdro Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 04.11.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Patrzac na jakosc wykonania ekipy co za dom 105 m2 chciała 30.000 zl 25.000 zl za dom 110 m2 uzytkowej wydaje sie cena z III RP. Moze dla nich dach nie wchodzi w skład SSO? To chyba logiczne że Oliwka napisała o ekipie murarskiej budującej bryłe domu bez dachu Generalny wykonawca SSO wziąłby znacznie wiecej za mozliwosc bycia posrednikeim miedzy inwestorem a murarzem , cieslą i dekarzem... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 04.11.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Patrzac na jakosc wykonania ekipy co za dom 105 m2 chciała 30.000 zl 25.000 zl za dom 110 m2 uzytkowej wydaje sie cena z III RP. Moze dla nich dach nie wchodzi w skład SSO? To chyba logiczne że Oliwka napisała o ekipie murarskiej budującej bryłe domu bez dachu Generalny wykonawca SSO wziąłby znacznie wiecej za mozliwosc bycia posrednikeim miedzy inwestorem a murarzem , cieslą i dekarzem... Pawlok A tam Generalny wykonawca .... gdy 1,5 roku temu zaczynałem "przygode" z budowaniem pod pojeciem SSO rozumiało sie roboty murarskie + roboty ciesielski + roboty dekarskie. To na prawde nie jest wielka "filozofia" by ten co muruje umiał także piłą, siekiera, i młotkiem pracowac. Bo jak nie ma dachu, to moze nie ma tez ścianek działowych, rozprowadzenia kanalizacji pod chudziakiem, stropu (moze wszak byc drewaniany), kominow. Chudy beton bedzie tez wylany czy nie? Schody betonowe na poddasze to tez SSO czy juz nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 04.11.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 gdy 1,5 roku temu zaczynałem "przygode" z budowaniem pod pojeciem SSO rozumiało sie roboty murarskie + roboty ciesielski + roboty dekarskie. Ok pojecie SSO sie nie zmieniło (aczkolwiek róznie jest rozumiane i interpretowane), ale chyba nie rozmawiałeś z ekipą murarska o połozeniu dachu ? Jest takei stare przyslowie jak coś jest do wzystkiego to jest do niczego... i moim zdaniem jest w tym sporo prawdy. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 05.11.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 tyle że nikt nie dodaje że ta cena 2 tys / m2 to cena m2 powierzchni po podłodze czyli z garażem + taras Standard developerski. psTeż buduję się w pod poznaniem i wiem, że niestety drożyzna jak cholera. Słyszałem kiedyś niezłą teorię na ten temat: że cały wschód i centralna polska ciągnie do Wawy a do Poznania to ewentualnie okoliczni więc, jak mają przyjechać do poznania to wolą jechać do berlina. efekt ceny trochę czasem zaskakują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 05.11.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 ps Też buduję się w pod poznaniem i wiem, że niestety drożyzna jak cholera. Słyszałem kiedyś niezłą teorię na ten temat: że cały wschód i centralna polska ciągnie do Wawy a do Poznania to ewentualnie okoliczni więc, jak mają przyjechać do poznania to wolą jechać do berlina. No bez przesady ekipy z leszczńskiego, pilskiego, koninskiego, kaliskiego spokojnie sei zapuszczają do Poznania Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.11.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 a ekipy z Poznania do Wrocławia - szwagierce wykańczali mieszkanie - chłopaki przyjechali na 2 tygodnie i w 5 osób wszystko zrobili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambus23 08.11.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Głupi ma zawsze szczęście - dostałem kredyt na początku września na 0,9% marży a teraz będę brał dwie największe transze. Fakt - w tej chwili to wkład 30% i marża 2,6% Może wcale nie jesteś taki głupi... A w którym to banku dostałeś kredyt na takich warunkach? I którego dnia miałeś wypłatę transzy po tak znakomitym kursie? Hmm, to Ty juz dziś wiesz, że CHF na wiosnę będzie droższy niż 2.6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 14.11.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Budowlańcy obniżają ceny remontówhttp://firma.onet.pl/1862349,wiadomosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baileys 14.11.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 juz zaczely spadac i poleca w dol jeszcze troche, a te wspomniane w artykule 30% mniej w zupelnosci mnie satysfakcjonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky4 14.11.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Ja podpisałem już umowę na budowę SSO na wiosnę. Może wisoną będzie trochę taniej ale dobre firmy czy ekipy będą miały zajęte terminy, a tania mierność mnie nie interesuje, a nie chcę zacząć w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 14.11.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Przede wszystkim nie trzeba będzie budowlańców za każdym razem całować w tyłki aby przyszli na budowę oraz dokończyli to co zaczęli za wyższą kwotę niż była umawiana na samym początku - niestety z obserwacji znajomych ostatnio to była norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 14.11.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 yareko...moze i jestes ekspertem..ale chyba tylko od okien..bo czytajac Twoje wypowiedzi...widac jak na dłoni, ze nie masz pojecia ani o ekonomii- zielonego pojecia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.11.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 yareko...moze i jestes ekspertem..ale chyba tylko od okien..bo czytajac Twoje wypowiedzi...widac jak na dłoni, ze nie masz pojecia ani o ekonomii- zielonego pojecia!oczywiście - masz racje - nie mam pojecia i kurde nie Yareko tylko Jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 14.11.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 yareko...moze i jestes ekspertem..ale chyba tylko od okien..bo czytajac Twoje wypowiedzi...widac jak na dłoni, ze nie masz pojecia ani o ekonomii- zielonego pojecia! Kolega się obudził aby się wypowiedzieć tak tylko personalnie czy oprócz tego coś w temacie? Jeżeli personalnie to proponuję priv Jeżeli coś do dodanie to proszę Jeżeli personalnie i koniecznie na forum to w ojczystym języku, bo polski to chyba nie jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_partner 15.11.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 To na prawde nie jest wielka "filozofia" by ten co muruje umiał także piłą, siekiera, i młotkiem pracowac. naprawdę tak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts