Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy macie już ekipe na wiosne czy czekacie az ceny spadną?

mikson

Recommended Posts

moze sie spotkamy za rok i sie wszystko wyjasni :wink:

co do ceny 2 2,5 za m2 :o

ja sobie tego zycze z calego serca

bardziej realna cena to 3tys za m2

i to tez bez luksusow 8)

a jesli chodzi o ekipy to mamy dwie (tylko na oku)

SSO dom prosty 110m2 uzytkowej

jedna zrobi to za 25tys (solidna firma z tradycjami)

a drugi pan z dwoma pomocnikami podobno za 15tys co moim zdaniem jest malo realne no ale tak sie deklaruja......

o umowie pomyslimy na poczatku roku budowa ma sie zaczac w lipcu

i tak moim zdaniem wczesnie

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

może być i 10 tys za mkw :lol: co mi tam

Jest w Warszawie osiedle gdzie 1mkw kosztuje 35 tys - i tez znalazły lokale nabywców - sprzedane na pniu wszystkie

Oszczędności w kosztach inwestycji pojawiają sie już na etapie projektu, poprzez wybór materiałów i ekipy - np. im bardziej krzywo ściany postawia tym więcej materiału na tynki pójdzie, kleju na docieplenia etc etc

Nie jest sztuka zmieścić sie w 3 czy 5 tysiakach. Jest sztuka podejść do domu jako do miejsca w którym my będziemy mieszkać a nie na pokaz dla sąsiadów i tu złotówki jakie zostają w kieszeni idą w dziesiątki tysięcy i wtedy okaże sie ze przy dzisiejszych cenach można nawet pokosić sie o zejście poniżej 2tys

Ale nie o tym mowa

pożyjemy - zobaczymy

a drugi pan z dwoma pomocnikami podobno za 15tys co moim zdaniem jest malo realne no ale tak sie deklaruja......

o umowie pomyslimy na poczatku roku budowa ma sie zaczac w lipcu

i tak moim zdaniem wczesnie

Patrzac na jakosc wykonania ekipy co za dom 105 m2 chciała 30.000 zl

25.000 zl za dom 110 m2 uzytkowej wydaje sie cena z III RP.

Moze dla nich dach nie wchodzi w skład SSO?

moze sie spotkamy za rok i sie wszystko wyjasni :wink:

co do ceny 2 2,5 za m2 :o

ja sobie tego zycze z calego serca

bardziej realna cena to 3tys za m2

i to tez bez luksusow 8)

Oczywiscie ze bez luksusów - nie oszczedzam na ekipach..ale na materiale sprawdzając x hurtowni można sporo zaoszczedzic...tu oferta taka to po prostu mówie ze u Y maja taką cene i nagle sie okazuje ze jakis rabacik itp itd

oczywisice jedne wydatki przekroczyły moje założenia inne na owrót kosztowaly mniej..

I mam wiare ze 330 000 pozowli mi zamieszkać mając dół zrobiony kompletnie a góre wstanei do stopniowego wykańczania...

I to wydaje sie być ceną rozsadną i aceptowalną :-)

pozdro

Pawlok

To chyba logiczne że Oliwka napisała o ekipie murarskiej budującej bryłe domu bez dachu :-)

Generalny wykonawca SSO wziąłby znacznie wiecej za mozliwosc bycia posrednikeim miedzy inwestorem a murarzem , cieslą i dekarzem...

Pawlok

To chyba logiczne że Oliwka napisała o ekipie murarskiej budującej bryłe domu bez dachu :-)

Generalny wykonawca SSO wziąłby znacznie wiecej za mozliwosc bycia posrednikeim miedzy inwestorem a murarzem , cieslą i dekarzem...

Pawlok

A tam Generalny wykonawca ....

gdy 1,5 roku temu zaczynałem "przygode" z budowaniem pod pojeciem SSO rozumiało sie roboty murarskie + roboty ciesielski + roboty dekarskie.

To na prawde nie jest wielka "filozofia" by ten co muruje umiał także piłą, siekiera, i młotkiem pracowac.

Bo jak nie ma dachu, to moze nie ma tez ścianek działowych, rozprowadzenia kanalizacji pod chudziakiem, stropu (moze wszak byc drewaniany), kominow.

Chudy beton bedzie tez wylany czy nie? Schody betonowe na poddasze to tez SSO czy juz nie?

gdy 1,5 roku temu zaczynałem "przygode" z budowaniem pod pojeciem SSO rozumiało sie roboty murarskie + roboty ciesielski + roboty dekarskie.

Ok pojecie SSO sie nie zmieniło (aczkolwiek róznie jest rozumiane i interpretowane), ale chyba nie rozmawiałeś z ekipą murarska o połozeniu dachu ? Jest takei stare przyslowie jak coś jest do wzystkiego to jest do niczego... i moim zdaniem jest w tym sporo prawdy.

Pawlok

tyle że nikt nie dodaje że ta cena 2 tys / m2 to cena m2 powierzchni po podłodze czyli z garażem + taras

Standard developerski.

ps

Też buduję się w pod poznaniem i wiem, że niestety drożyzna jak cholera. Słyszałem kiedyś niezłą teorię na ten temat: że cały wschód i centralna polska ciągnie do Wawy a do Poznania to ewentualnie okoliczni więc, jak mają przyjechać do poznania to wolą jechać do berlina.

efekt ceny trochę czasem zaskakują

ps

Też buduję się w pod poznaniem i wiem, że niestety drożyzna jak cholera. Słyszałem kiedyś niezłą teorię na ten temat: że cały wschód i centralna polska ciągnie do Wawy a do Poznania to ewentualnie okoliczni więc, jak mają przyjechać do poznania to wolą jechać do berlina.

No bez przesady ekipy z leszczńskiego, pilskiego, koninskiego, kaliskiego spokojnie sei zapuszczają do Poznania :-)

Pawlok

Głupi ma zawsze szczęście - dostałem kredyt na początku września na 0,9% marży a teraz będę brał dwie największe transze. Fakt - w tej chwili to wkład 30% i marża 2,6%

Może wcale nie jesteś taki głupi...

A w którym to banku dostałeś kredyt na takich warunkach?

I którego dnia miałeś wypłatę transzy po tak znakomitym kursie?

Hmm, to Ty juz dziś wiesz, że CHF na wiosnę będzie droższy niż 2.6?

yareko...moze i jestes ekspertem..ale chyba tylko od okien..bo czytajac Twoje wypowiedzi...widac jak na dłoni, ze nie masz pojecia ani o ekonomii- zielonego pojecia!

Kolega się obudził aby się wypowiedzieć tak tylko personalnie czy oprócz tego coś w temacie?

Jeżeli personalnie to proponuję priv

Jeżeli coś do dodanie to proszę

Jeżeli personalnie i koniecznie na forum to w ojczystym języku, bo polski to chyba nie jest ?