BOHO 30.10.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 witamniedawno gdzieś przeczytałem, że można spryskać opadłe liście mocznikiem, żeby przyspieszyć ich rozkład ....jabłonie w ogrodzie mam dotknięte parchem, a nie mam siły wszystkiego grabić.... czy warto pryskać opadłe liście mocznikiem, żeby liście się rozłożyły i parch nie miał gdzie zimować ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 30.10.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Mocznik jest bardzo silnym nawozem azotowym - 57 % N . Bardzo prawdopodobne , że liście zgniją w normalnym tempie - czyli bardzo powoli . A Ty przenawozisz glebę i spowodujesz tzw wypalenie trawy lub innych roślin tym bardziej jak trawa będzie przykryta liśćmi .Generalnie nawozy azotowe saletra i mocznik stosowane w niewielkich ilościach przyspieszają gnicie liści na kompostowniku . Jeżeli specjalnie nie zależy Ci na trawie pozostaw liście swojemu losowi i nie pryskaj żadnym nawozem . Zaoszczędzisz pieniądze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 31.10.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Są jeszcze preparaty do kompostowania (przyspieszające), które można stosować na liście (bez wrzucania ich na pryzmę). Ale dla mnie to rozwiązanie jest bez sensu - trzeba by to wszystko dokładnie potraktowac tym preparatem, i chyba jeszcze przykryć cienką warstwą ziemi, żeby nie odfruwało i lepiej się przerabiało, więc prościej, szybciej i taniej byłoby wygrabić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts