Gość 15.10.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Czy ktoś przerabiał podobny temat? Zawsze krytykuje się styropian za robienie "termosu" z domu. Znajmony w styropian wmontował (na dole i na górze) kratki a płyty kleił tylko na krawędziach w pionie i jedno przeciągnięcie na środku - uzyskał dzięki temu szczeliny. Podobno można montować ocieplenie na stelarzu dzięki czemu będzie stabilna szczelina między murem i ociepleniem co umożliwia lepszą cyrkulację powietrza.Co o tym sądzicie?Czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 15.10.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 To byłem ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.10.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Czy nikt nie zainteresuje się tym tematem? Ocieplanie wywołuje burzliwe dyskusje, a poprawienie ocieplenia styropianem nie? Dziwne. A może nikt nie zastanawiał się nad tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 16.10.2003 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Nie ociepliłbym domu styropianem gdyż nie mam jakoś zaufania do tego materiału.Podobnie jak organizm musi 'oddychać' poprzez skóre tak i dom musi działać na podobnej zasadzie a styropian na to nie pozwala.Ale kazdy ma swój rozum.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Styropian klei się na "plackach", więc jeśli nie zamknie się go górą, to pozostaje przestrzeń dla wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2003 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Nie ociepliłbym domu styropianem gdyż nie mam jakoś zaufania do tego materiału.Podobnie jak organizm musi 'oddychać' poprzez skóre tak i dom musi działać na podobnej zasadzie a styropian na to nie pozwala.Ale kazdy ma swój rozum.Pozdrawiam. Tak tylko często się zdarza, że ludzie ocieplają dom wełną bo oddycha i na to dają tynk akrylowy. Swój wybór ciągle argumentują, że wełna oddycha a styropian nie. Jaki to ma sens jeśli tynk akrylowy nie przepuszcza powietrza? To tak jakby na przewiewne bawełniane ubrania założyć ortalion i wmawiać wszystki, że bawełna oddycha. Co z tego jak ortalion nie? To co mnie interesuje to założenie styropianu w taki sposób, żeby uzyskać szczelinę wentylacyjną. Jedna koncepcja (ocieplił tak dom znakomy) mówi, że trzeba naklejać styropian nie na packi tylko na pionowe paski dzięki czemu uzyskuje się pionowe szczeliny, kolejna to założenie styropianu na stelarzu. To znam tylko z teorii. zy ktoś stosował podobne rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.10.2003 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 To znowu ja (coś mam ostatnio problemy z logowaniem, a nie lubię być anonimowy... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 16.10.2003 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Podobno mozna zastosowac tzw styropian ekstrudowany( wybaczcie jesli cos przekrecilem), ktory z jednej strony ma takie rowki. W warstwie ocieplenia jak sie domyslam trzeba wtedy pozostawic kratki wentylacyjne i dbac, aby rowki w jednym rzadku pokrywaly sie z tymi powyzej. Ja wybralem sciane jednowarstwowa, ale jestem dopiero na etapie surowy otwarty, wiec nie moge nic powiedziec na temat tego czy to dbrze czy zle. PozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.10.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Czy ktoś przerabiał podobny temat? Zawsze krytykuje się styropian za robienie "termosu" z domu. Znajmony w styropian wmontował (na dole i na górze) kratki a płyty kleił tylko na krawędziach w pionie i jedno przeciągnięcie na środku - uzyskał dzięki temu szczeliny. Podobno można montować ocieplenie na stelarzu dzięki czemu będzie stabilna szczelina między murem i ociepleniem co umożliwia lepszą cyrkulację powietrza. Co o tym sądzicie? Czy warto? Stworzenie szczeliny wentylacyjnej pomiędzy styropianem i murem jest wskazane z innego powodu niż piszesz. Przez ściany przenika pewna ilość pary wodnej, która w niekorzystnych warunkach może wykroplić się na styku muru ze styropianem. Ponadto przez nieszczelności w powłce zewnętrznej może przenikać woda opadowa. Powoduje to powstanie korozji biologicznej (zagrzybienia) i w efekcie końcowym zdegradowanie muru i ocieplenia. O problemach pojawiajacych się przy ociepleniu zewnętrznym i o sposobach ich rozwiązywania pisze w "Budownictwie szkieletowy" Wojciech Nitka. Problemy te najpoważniej występuje w budownictwie drewnianym, jednak inne rodzaje ścian nie są od niego zwolnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts