Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poważne kłopoty ze starym kominem w domu

Oleś1719504125

Recommended Posts

Witam wszystkich czytających i bardzo proszę o fachową pomoc.

Mieszkam w starym bliźniaku, którego sama bryła została wyremontowana.

Niestety nikt z budowniczych zatrudnionych wokól remontu mojej połówki nie wpadł na pomysł równoczesnego remontu starego ceglanego komina.

A ja teraz mam kłopoty .

Komin jest stary ma wąskie "wnętrze" jak to okreslił kominiarz ma "14" i jest za wąski żeby wstawić do niego rurę nierdzewkę.

Sam kominek który jest podłączony ale jeszcze nieobudowany i jest żródłem ciepła całego domu teraz mi buchął kłebami dymu do środka i zawsze tak robi jak jest niskie ciśnienie.

Czyszczę go systematycznie, tj, kominiarz używając wszelkich urządzeń a on mi kopci do wnętrza.

Prosze o radę ,czy mogę wstawić w tą "14" tam rurę z tej nierdzewki ??

Co mam zrobicć,żeby nie buchał mi do wnętrza ? bo teraz domu już nie mogę rozebrać ,żeby budować komin od podstaw.

Liczę na szybką pomoc bo sezon już się zacząl a ja sama zostałam z problemem. Izabela

ps. palę drzewem sezonowanym 2 - letnim i używam proszków do oczyszczania.

Cuś mi się widzi, że jakby znany problem...

Spróbuj otworzyć okno w pomieszczeniu z kominkiem.

Wtedy, po wypaleniu się zawartości, jak zostanie sam żar, to dołóż paliwa...

Komin ciasny - to nie za wiele!

Wygląda na to, że trzeba często i po małych kęsach.

Zobacz co się stanie.

Opisujesz ten kawałek, którym spaliny wylatują (no, powinny to robić!) - komin. A jest taki kawałek, którym wlatuje do domu powietrze, aby ten kominem miał skąd sobie zabrać to, co mu potrzebne? Jest to doprowadzenie powietrza z zewnątrz pod sam wkład?

Może właśnie o tym ktoś zapomniał?

Może właśnie tu jest ten pies pochowany?

Adam M.

Witam wszystkich czytających i bardzo proszę o fachową pomoc.

Mieszkam w starym bliźniaku, którego sama bryła została wyremontowana.

Niestety nikt z budowniczych zatrudnionych wokól remontu mojej połówki nie wpadł na pomysł równoczesnego remontu starego ceglanego komina.

A ja teraz mam kłopoty .

Komin jest stary ma wąskie "wnętrze" jak to okreslił kominiarz ma "14" i jest za wąski żeby wstawić do niego rurę nierdzewkę.

Sam kominek który jest podłączony ale jeszcze nieobudowany i jest żródłem ciepła całego domu teraz mi buchął kłebami dymu do środka i zawsze tak robi jak jest niskie ciśnienie.

Czyszczę go systematycznie, tj, kominiarz używając wszelkich urządzeń a on mi kopci do wnętrza.

Prosze o radę ,czy mogę wstawić w tą "14" tam rurę z tej nierdzewki ??

Co mam zrobicć,żeby nie buchał mi do wnętrza ? bo teraz domu już nie mogę rozebrać ,żeby budować komin od podstaw.

Liczę na szybką pomoc bo sezon już się zacząl a ja sama zostałam z problemem. Izabela

ps. palę drzewem sezonowanym 2 - letnim i używam proszków do oczyszczania.

Ad czerwone. Rura "nierdzewka" jest do przewodów spalinowych od kotłów

gazowych/olejowych NIE NADAJE się do odprowadzania spalin gdy paliwem jest węgiel czy drewno...

co do średnicy - zerknij do dokumentacji techniczno ruchowej

swojego "kominka" jaka ma być średnica komina

podejrzewam że zdecydowanie większa niż te "14" nie pomoże ulubiona metoda ob. MK czyli otwieranie okien :-?

przekrój za mały i tyle

musisz pogodzić się z okresowym buchaniem i stałym kopceniem :-?

Bardzo Ci dziękuję za podpowiedz, ale wizja okresowego "buchania" kominka na mieszkanie nie jest miła i dość uciążliwa.

Co do dokumentacji to faktycznie przekrój jest dośc mały i kominiarze którzy mają przybyć na konsultacje sami zdecydują o ewentulanym rowiązaniu problemu.

Czekam na fachowców bo przeciez i tak sama nic nie zrobię z tym "szalejącym "kominkiem. :cry: Izabela

witam

Ja też mam kominek w starym domu, podłączony jest do kanału, do którego wcześniej podłaczona była kuchnia węglowa.

Działa bez zarzutu, jedynie polecono i żebym nie zaniedbywął czyszczenia tego komina. Nie wiem czy to ci pomoże, ale miałem kiedyś problem, zaraz po montażu kominka i kilkakrotnym uruchumieniu, że pewnego dnia również cofało mi się wszystko, ale zauważyłem że strażak się nie obraca, więc po konsukltacji z wykonawcą usunąłem przyczynę.Minęlo ok 1,5 roku, działa wszystko bez zarzutu

Może załóż "strażaka" na komin. Masz nawiem do kominka z zawnątrz?