Oleś1719504125 30.10.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Witam wszystkich czytających i bardzo proszę o fachową pomoc.Mieszkam w starym bliźniaku, którego sama bryła została wyremontowana. Niestety nikt z budowniczych zatrudnionych wokól remontu mojej połówki nie wpadł na pomysł równoczesnego remontu starego ceglanego komina. A ja teraz mam kłopoty . Komin jest stary ma wąskie "wnętrze" jak to okreslił kominiarz ma "14" i jest za wąski żeby wstawić do niego rurę nierdzewkę. Sam kominek który jest podłączony ale jeszcze nieobudowany i jest żródłem ciepła całego domu teraz mi buchął kłebami dymu do środka i zawsze tak robi jak jest niskie ciśnienie. Czyszczę go systematycznie, tj, kominiarz używając wszelkich urządzeń a on mi kopci do wnętrza. Prosze o radę ,czy mogę wstawić w tą "14" tam rurę z tej nierdzewki ??Co mam zrobicć,żeby nie buchał mi do wnętrza ? bo teraz domu już nie mogę rozebrać ,żeby budować komin od podstaw. Liczę na szybką pomoc bo sezon już się zacząl a ja sama zostałam z problemem. Izabela ps. palę drzewem sezonowanym 2 - letnim i używam proszków do oczyszczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2008 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Cuś mi się widzi, że jakby znany problem... Spróbuj otworzyć okno w pomieszczeniu z kominkiem.Wtedy, po wypaleniu się zawartości, jak zostanie sam żar, to dołóż paliwa...Komin ciasny - to nie za wiele!Wygląda na to, że trzeba często i po małych kęsach.Zobacz co się stanie. Opisujesz ten kawałek, którym spaliny wylatują (no, powinny to robić!) - komin. A jest taki kawałek, którym wlatuje do domu powietrze, aby ten kominem miał skąd sobie zabrać to, co mu potrzebne? Jest to doprowadzenie powietrza z zewnątrz pod sam wkład?Może właśnie o tym ktoś zapomniał?Może właśnie tu jest ten pies pochowany?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.11.2008 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Witam wszystkich czytających i bardzo proszę o fachową pomoc. Mieszkam w starym bliźniaku, którego sama bryła została wyremontowana. Niestety nikt z budowniczych zatrudnionych wokól remontu mojej połówki nie wpadł na pomysł równoczesnego remontu starego ceglanego komina. A ja teraz mam kłopoty . Komin jest stary ma wąskie "wnętrze" jak to okreslił kominiarz ma "14" i jest za wąski żeby wstawić do niego rurę nierdzewkę. Sam kominek który jest podłączony ale jeszcze nieobudowany i jest żródłem ciepła całego domu teraz mi buchął kłebami dymu do środka i zawsze tak robi jak jest niskie ciśnienie. Czyszczę go systematycznie, tj, kominiarz używając wszelkich urządzeń a on mi kopci do wnętrza. Prosze o radę ,czy mogę wstawić w tą "14" tam rurę z tej nierdzewki ?? Co mam zrobicć,żeby nie buchał mi do wnętrza ? bo teraz domu już nie mogę rozebrać ,żeby budować komin od podstaw. Liczę na szybką pomoc bo sezon już się zacząl a ja sama zostałam z problemem. Izabela ps. palę drzewem sezonowanym 2 - letnim i używam proszków do oczyszczania. Ad czerwone. Rura "nierdzewka" jest do przewodów spalinowych od kotłów gazowych/olejowych NIE NADAJE się do odprowadzania spalin gdy paliwem jest węgiel czy drewno... co do średnicy - zerknij do dokumentacji techniczno ruchowej swojego "kominka" jaka ma być średnica komina podejrzewam że zdecydowanie większa niż te "14" nie pomoże ulubiona metoda ob. MK czyli otwieranie okien przekrój za mały i tyle musisz pogodzić się z okresowym buchaniem i stałym kopceniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oleś1719504125 02.11.2008 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Bardzo Ci dziękuję za podpowiedz, ale wizja okresowego "buchania" kominka na mieszkanie nie jest miła i dość uciążliwa. Co do dokumentacji to faktycznie przekrój jest dośc mały i kominiarze którzy mają przybyć na konsultacje sami zdecydują o ewentulanym rowiązaniu problemu. Czekam na fachowców bo przeciez i tak sama nic nie zrobię z tym "szalejącym "kominkiem. Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 02.11.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 może jest obok drugi wolny przewód ? ... i podłączyć do 2 kanałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 03.11.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 witamJa też mam kominek w starym domu, podłączony jest do kanału, do którego wcześniej podłaczona była kuchnia węglowa.Działa bez zarzutu, jedynie polecono i żebym nie zaniedbywął czyszczenia tego komina. Nie wiem czy to ci pomoże, ale miałem kiedyś problem, zaraz po montażu kominka i kilkakrotnym uruchumieniu, że pewnego dnia również cofało mi się wszystko, ale zauważyłem że strażak się nie obraca, więc po konsukltacji z wykonawcą usunąłem przyczynę.Minęlo ok 1,5 roku, działa wszystko bez zarzutu Może załóż "strażaka" na komin. Masz nawiem do kominka z zawnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oleś1719504125 03.11.2008 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Cześć, Widzę,że tak już musi być z moim kominem ale czy możesz mi zdradzić tajemnicę, czym jest "strażak"?? Dziekuję za okazane zrozumienie i pomoc.Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 05.11.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Jak ci to powiedzieć, to metalowe urządzonko, które montuje się na wylocie komina, wyłapuje kierunek wiatru ustawiając się plecami pod wiatr, a tym samym nie ma cofania się powietrza do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts