Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wylanie chudziaka wchodzi w zakres stanu surowego

Emil

Recommended Posts

Witam,

Uzgadniam z wykonawca cene za wykonanie stanu surowego.

Za wylanie chudziaka na podlodze na gruncie chce dodatkowo 1000PLN

( okolo 150m2 do wylania)

Czy uwazacie, ze to w porzadku. Wczesniej mowil o cenie za stan surowy a gdy przyszlo do szczegolow to wyszly takie kwatki

Czy nie powinno byc tak, ze jesli mowimy o stanie surowym, to wchodzi w to wylanie chudziaka, bo dopiero na nim stawiamy sciany dzialowe

EMil

Witaj Emil,

U mnie jest podobna powierzchnia chudziaka (ok 130m2). Prace ta mialem wliczona w cene stanu zerowego. Chudziak (beton B-15) byl lany z gruszki przy pomocy pompy warstwa grubosci ok 10 cm po wykonaniu scian fundamentowych a przed scianami parteru. Ekipie 4 osob zajelo to ok 2 godzin lacznie z wyrownywaniem lata i paca. Przyjmujac stawke 10 zl/godz to praca ta kosztowala okolo 80-100 zl. Z tego wynika ze 1000 zl to duzo za duzo (no chyba ze chca krecic beton betoniarka, ale wowczas to ten chudziak drogo Cie wyjdzie)

Na drugie pytanie odpowiedzialem powyzej. U mnie chudziak byl w cenie stanu zerowego i sciany dzialowe byly stawiane pozniej. Choc przed wycena prac stanu zerowego w 90% wiedzialem jakie prace powinny zostac wykonane i w jaki sposob.

Pozdrowienia

Moja ekipa również powiedziała że chudziak nie wchodzi w stan surowy, oczywiście powiedzieli to teraz a nie w czerwcu jak podpisywaliśmy umowę :evil: i teraz żałuję że nie wyszczegulniliśmy wszystkiego na umowie. Gorzej że nasz cieśla po ułożeniu krokwi zażyczyl sobie dodatkowej kasy za jętki :evil: :evil: :evil: Wogole z fachowcami najlepiej się rozmawia na samym początku wtedy są super-hiper a potem to już same problemy..........

Moja ekipa również powiedziała że chudziak nie wchodzi w stan surowy, oczywiście powiedzieli to teraz a nie w czerwcu jak podpisywaliśmy umowę :evil: i teraz żałuję że nie wyszczegulniliśmy wszystkiego na umowie. Gorzej że nasz cieśla po ułożeniu krokwi zażyczyl sobie dodatkowej kasy za jętki :evil: :evil: :evil: Wogole z fachowcami najlepiej się rozmawia na samym początku wtedy są super-hiper a potem to już same problemy..........

Z fachowcami zawsze rozmawiam tak samo przed wczasie i po zakończeniu...,ale najpierw spisuję umowę. Dokładną. No a później na pytania fachmanów odpowiadam : zgodnie z umową, zgodnie z projektem.

Jak mają wątpliwości to straszę Kierownikiem budowy. Nie fikcyjnym, ale prawdziwym. Z poczatku próbują z nią dyskutować, bo to kobieta, ale b. szybko przekonują się, że nie warto.

Ja podpisałam z wykonawcą "umowę Karoliny" z forum, która jest bardzo dokładna (umowa a nie Karolina :lol: , chociaż Karolina pewnie też). Dołączyliśmy też załącznik ze szczegółowym zakresem prac. W tym roku kończymy tylko na stanie zero, w którym zawiera się tez chudziak.

Niestety wczesniej nie bylismy tak przezorni i z panią architekt "z polecenia" nie podpisalismy umowy na poważną adaptację projektu gotowego. Cały czas mamy problemy z nią i projketem i wiem, że będziemy się z tym wozić przez całą budowę...

U mnie chudziak też wchodził do stanu surowego. Jeżeli kierownik bardziej trzyma z ekipą, to chyba zapomniał kto mu płaci i być może należy znaleźć kogoś innego. Boję się jednak, że w tej chwili nie masz innego wyboru jak im zapłacić, ewentualnie negocjować na 50% ich ceny. W końcu nastąpiło nieporozumienie.

Tu dodatkowa uwaga.

Na forum "Lista płac" forumowicze podają ile zapłacili ekipie za tą czy inną robotę. Niektórzy podają ceny zwalające z nóg (bo takie niskie) - inni są zdołowani, bo jakoś nie mogą znaleźć ekipy w tej samej cenie.

Ale czytając forum dokładnie można później znaleźć informację, ze ta bardzo tania ekipa od stanu surowego była taka tania, bo w zakres prac nie wchodziło ani zdjęcie humusu, ani wylanie płyty "zero", ani rozprowadzanie rur kanalizayjnych w fundamentach (i teraz trzeba się przekuwać i to robić, no i płacić za to). Albo, że rowy pod fundamenty kopał w długi weekend inwestor ze szwagrem i teściem, zamiast ekipy budowlanej. Ale w dyskusji o cenach nie było o tym mowy...

Żeby dostać rzetelną wycenę - ofrtę od wykonawcy (i móc porównać ją z inną wyceną) trzeba KONIECZNIE przygotować dokładnie rozpisany zakres prac - PRZED podpisaniem umowy! I zrobić z niego później załącznik do umowy.