Emil 15.10.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Witam,Uzgadniam z wykonawca cene za wykonanie stanu surowego.Za wylanie chudziaka na podlodze na gruncie chce dodatkowo 1000PLN( okolo 150m2 do wylania) Czy uwazacie, ze to w porzadku. Wczesniej mowil o cenie za stan surowy a gdy przyszlo do szczegolow to wyszly takie kwatkiCzy nie powinno byc tak, ze jesli mowimy o stanie surowym, to wchodzi w to wylanie chudziaka, bo dopiero na nim stawiamy sciany dzialowe EMil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Witaj Emil,U mnie jest podobna powierzchnia chudziaka (ok 130m2). Prace ta mialem wliczona w cene stanu zerowego. Chudziak (beton B-15) byl lany z gruszki przy pomocy pompy warstwa grubosci ok 10 cm po wykonaniu scian fundamentowych a przed scianami parteru. Ekipie 4 osob zajelo to ok 2 godzin lacznie z wyrownywaniem lata i paca. Przyjmujac stawke 10 zl/godz to praca ta kosztowala okolo 80-100 zl. Z tego wynika ze 1000 zl to duzo za duzo (no chyba ze chca krecic beton betoniarka, ale wowczas to ten chudziak drogo Cie wyjdzie)Na drugie pytanie odpowiedzialem powyzej. U mnie chudziak byl w cenie stanu zerowego i sciany dzialowe byly stawiane pozniej. Choc przed wycena prac stanu zerowego w 90% wiedzialem jakie prace powinny zostac wykonane i w jaki sposob.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 15.10.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Witaj Emil raz jeszcze,Pozwyzej zapomnialem sie zalogowacPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 15.10.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Moja ekipa również powiedziała że chudziak nie wchodzi w stan surowy, oczywiście powiedzieli to teraz a nie w czerwcu jak podpisywaliśmy umowę i teraz żałuję że nie wyszczegulniliśmy wszystkiego na umowie. Gorzej że nasz cieśla po ułożeniu krokwi zażyczyl sobie dodatkowej kasy za jętki Wogole z fachowcami najlepiej się rozmawia na samym początku wtedy są super-hiper a potem to już same problemy.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Moja ekipa również powiedziała że chudziak nie wchodzi w stan surowy, oczywiście powiedzieli to teraz a nie w czerwcu jak podpisywaliśmy umowę i teraz żałuję że nie wyszczegulniliśmy wszystkiego na umowie. Gorzej że nasz cieśla po ułożeniu krokwi zażyczyl sobie dodatkowej kasy za jętki Wogole z fachowcami najlepiej się rozmawia na samym początku wtedy są super-hiper a potem to już same problemy.......... Z fachowcami zawsze rozmawiam tak samo przed wczasie i po zakończeniu...,ale najpierw spisuję umowę. Dokładną. No a później na pytania fachmanów odpowiadam : zgodnie z umową, zgodnie z projektem. Jak mają wątpliwości to straszę Kierownikiem budowy. Nie fikcyjnym, ale prawdziwym. Z poczatku próbują z nią dyskutować, bo to kobieta, ale b. szybko przekonują się, że nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 15.10.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 szkoda że mój kierownik bardziej trzyma z ekipą niż z nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 15.10.2003 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 szkoda że mój kierownik bardziej trzyma z ekipą niż z nami No właśnie, to częsty problem inwestorów. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 15.10.2003 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Ja podpisałam z wykonawcą "umowę Karoliny" z forum, która jest bardzo dokładna (umowa a nie Karolina , chociaż Karolina pewnie też). Dołączyliśmy też załącznik ze szczegółowym zakresem prac. W tym roku kończymy tylko na stanie zero, w którym zawiera się tez chudziak. Niestety wczesniej nie bylismy tak przezorni i z panią architekt "z polecenia" nie podpisalismy umowy na poważną adaptację projektu gotowego. Cały czas mamy problemy z nią i projketem i wiem, że będziemy się z tym wozić przez całą budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 15.10.2003 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 U mnie chudziak też wchodził do stanu surowego. Jeżeli kierownik bardziej trzyma z ekipą, to chyba zapomniał kto mu płaci i być może należy znaleźć kogoś innego. Boję się jednak, że w tej chwili nie masz innego wyboru jak im zapłacić, ewentualnie negocjować na 50% ich ceny. W końcu nastąpiło nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 15.10.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Tu dodatkowa uwaga. Na forum "Lista płac" forumowicze podają ile zapłacili ekipie za tą czy inną robotę. Niektórzy podają ceny zwalające z nóg (bo takie niskie) - inni są zdołowani, bo jakoś nie mogą znaleźć ekipy w tej samej cenie. Ale czytając forum dokładnie można później znaleźć informację, ze ta bardzo tania ekipa od stanu surowego była taka tania, bo w zakres prac nie wchodziło ani zdjęcie humusu, ani wylanie płyty "zero", ani rozprowadzanie rur kanalizayjnych w fundamentach (i teraz trzeba się przekuwać i to robić, no i płacić za to). Albo, że rowy pod fundamenty kopał w długi weekend inwestor ze szwagrem i teściem, zamiast ekipy budowlanej. Ale w dyskusji o cenach nie było o tym mowy... Żeby dostać rzetelną wycenę - ofrtę od wykonawcy (i móc porównać ją z inną wyceną) trzeba KONIECZNIE przygotować dokładnie rozpisany zakres prac - PRZED podpisaniem umowy! I zrobić z niego później załącznik do umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts