Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wybudowac dom na nasypanym piachu/ gruzie??

sviola

Recommended Posts

chciałabym wybudowac dom parterowy z poddaszem ok 140 m2. Mam działke o płaskiej powierzchni. jest ona porośnięta drzewkami i wysoką trawą. mam pytania:

co należywykonać przed budową,

-tzn czy trzeba usunać korzecie drzew usunąć humus i wtedy nawiezc żwir/gruz, tak aby dom znajdował sie wyzej o ok 50 cm ponad poziom terenu?

-czy moze odrazu mozna usypać żwir/gruz ma humus( oczywiscie działka zostanie uprzatnieta- wyciete zistana drzewa itp.

czy sa inne propozycje, albo czy niewarto budowac ponad zaplanowany poziom

nie opłaca się

Ja miałam lekki spadek więc musiałam wyciągnąć fundamenty. Piachu do środka idzie multum! Chyba lepiej było mi zrobić piwnicę :D

Nie wolno wymieniać ziemi pod ławami. A jeżeli już, to trzeba specjalnie utwardzać. Jedyna rada, to wyciągnąć fundament w górę i można wtedy zrobić sobie skarpę, ale koszta duże - coś trzeba wsypać do środka (piach) no i nawieźć ziemi, żeby obsypać z zewnątrz. Masakra.

Właśnie poczytałam forum o kosztach. Proszę mnie poprawić jeżeli sie myle. koszt piachu to:

dom ok 100m2 powierzchni zajmowanej na działce

1m3 piachu to 1,6 tony

aby pozwyzszyc o 0,5 m potrzeba ok 50m3 piachu

wywrotka piachu to 20ton koszt ok 300 zl

czyli potrzebuje ok 80 tom piachu KOSZT: 1200 zl

jak dla mnie nie bylo by żle. Tylko czy do obsypania tez trzeba powiczyc ziemie, bo chciałabym aby jakiej roslinki rosly czy mozna uzyc humusu?

Widziałem dom wybudowany na nasypie z gruzu grubości ok 2-3 metrów.

Działka była pochylona względem dogi, gościu zwoził gruz skąd sie dało, potem oczywiscie walec drogowy z wibro.

Zastanawiamłem się co on tam planuje i wkońcu postawił dom.

W Twoim przypadku zdjął bym humus wyciagną wyzej fundamenty a potem zasypał środek piaskiem.

Humus zawsze będzie miećtendencje do osiadania więc lepiej nie ryzykować, a jak sama liczysz koszt piasku to nie taka tragedia.

Pozdro !!! ;)

można i tak

te 80 ton to niby 4 samochody? Do mnie weszło bodajże 6. Plus koszt bloczków. Potem żeby zrobic skarpę, to nie da rady tylko obsypac, tzreba jakoś teren ukształtować, jakies schodki czy co. Myśle, że z 5 tyś trzeba liczyć na ten luksus. Ale są plusy - mniejsze ryzyko wilgoci. A jak już planujesz dać wyższy fundament, to może rozważ piwniocę po połową na przykład. przydaje się, ja żałuję, że nie mam...

wyciąć krzaki, zdjąć humus, usunąć korzenie i inne pozostałości. Wykopać pod ławy, wylać ławy wymurować fundament na pożądaną wysokość a ewentualne obsypanie zostawić na sam koniec. Pamiętać o nienaruszaniu stosunków wodnych
Jest też inna możliwość zrobienie na tym zagęszczonym nasypie płyty fundamentowej :

http://forum.muratordom.pl/post2814581.htm#2814581

Właśnie poczytałam forum o kosztach. Proszę mnie poprawić jeżeli sie myle. koszt piachu to:

dom ok 100m2 powierzchni zajmowanej na działce

1m3 piachu to 1,6 tony

aby pozwyzszyc o 0,5 m potrzeba ok 50m3 piachu

wywrotka piachu to 20ton koszt ok 300 zl

czyli potrzebuje ok 80 tom piachu KOSZT: 1200 zl

jak dla mnie nie bylo by żle. Tylko czy do obsypania tez trzeba powiczyc ziemie, bo chciałabym aby jakiej roslinki rosly czy mozna uzyc humusu?

Nie jestem pewien czy dobrze liczysz bo piach przyworzą Ci przecież niezagęszczony i przy solidnym zagęszczeniu wchodzi go naprawdę dużo.

Sprawdź czy w cenie masz transport i rozładunek. Mi wyszło za całość (piach, transport, rozładunek) ok. 390 zł / wywrotkę.

Mieliśmy podczas adaptacji podniesiony poziom 0 o 15 cm. Wyszła ścianka fundamentowa na 1 m wysokości. Powierzchnia zabudowy 135 m2.

Do wewnątrz i na zewnątrz weszło 16 (!) wywrotek piachu. Nie pamiętam tylko czy 18 czy 20 t każda. Fakt, że miałem sporo do zasypania przed garażem.