monter2 31.10.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 które okno dachowe lepsze fakro roto czy velux? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 31.10.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 wszystkie te firmy sa dobre , ale najlepszy Velux .... moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 31.10.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 http://forum.muratordom.pl/search.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 01.11.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 wszystkie te firmy sa dobre , ale najlepszy Velux .... moim zdaniem Znowu sie zaczyna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.11.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 zajrzalem, bo juz myslalem ze moze sie cos konstruktywnego kroi .... a tu .... bieda, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 02.11.2008 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 zajrzalem, bo juz myslalem ze moze sie cos konstruktywnego kroi .... a tu .... bieda, a co tu może być konstruktywnego w tym wyborze )) - trzeba brać tańsze - u mnie tańsze wyszły veluxy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.11.2008 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 a co tu może być konstruktywnego w tym wyborze )) - trzeba brać tańsze - u mnie tańsze wyszły veluxy Tansze to sa Optilight i Rooflite - to pierwsze produkowane przez Fakro Niestety chyba Optilight nie ma szyby hartowanej co dla mnie je przekresla.. A szkoda, bo parametry ma praktycznie identyczne jak pozostala drozsza konkurencja pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 02.11.2008 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 ROTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.11.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 a co tu może być konstruktywnego w tym wyborze )) - trzeba brać tańsze - u mnie tańsze wyszły veluxy Tansze to sa Optilight i Rooflite - to pierwsze produkowane przez Fakro Niestety chyba Optilight nie ma szyby hartowanej co dla mnie je przekresla.. A szkoda, bo parametry ma praktycznie identyczne jak pozostala drozsza konkurencja pozdr. A czemóż to przekreśla? U mnie nie przekreśliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.11.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 A czemóż to przekreśla? U mnie nie przekreśliło W tym roku padal u mnie grad wielkosci pilki do ping ponga Na szczescie krociotko i jakos wolno spadaly, bo wiekszosc samochodow obstala bez szwanku Ale pogoda wariuje (50km dalej przeszedl w tym roku huragan, o czym pewnie wiesz) i kto wie, co bedzie za 5, 10 lat ? Moze bedzie padal grad wielkosci pilki do tenisa, wtedy niehartowana szyba moze sie stluc.. Czy optilight daje na to gwarancje ? Jezeli tak, to musze jeszcze raz przemyslec sprawe Choc z drugiej strony - Velux GZL to 920 pln, a optilight ok 670 pln. 250 pln roznicy na oknie. Mam ich 8 sztuk czyli 2k pln.. Niby droga nie chodzi... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrudmaNN 11.12.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Dla tych co chcą taniej a boją się gradu zawsze pozostaje folia na szyby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 11.12.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 kolego DAGA & ADAM:jak bylem we Francji na sylwestra 2000, to była taka wichura, ze w zach. europie zginelo 25 osob... hektary lasu polozylo.... wiec jak prawdziwy huragan przyjdzie do Ciebie to zapewniam Cie ze okna dachowe bedą Twoim najmniejszym problemem.... o gwarancji na cokolwiek nawet nie wspominam...pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.12.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 kolego DAGA & ADAM: jak bylem we Francji na sylwestra 2000, to była taka wichura, ze w zach. europie zginelo 25 osob... hektary lasu polozylo.... wiec jak prawdziwy huragan przyjdzie do Ciebie to zapewniam Cie ze okna dachowe bedą Twoim najmniejszym problemem.... o gwarancji na cokolwiek nawet nie wspominam... Ja nigdzie nie pisalem o huraganie tylko o gradzie! Chyba zgodzisz sie, ze roznica w wytrzymalosci miedzy szyba hartowana, a niehartowana jest kolosalna ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 11.12.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 kolego DAGA & ADAM: jak bylem we Francji na sylwestra 2000, to była taka wichura, ze w zach. europie zginelo 25 osob... hektary lasu polozylo.... wiec jak prawdziwy huragan przyjdzie do Ciebie to zapewniam Cie ze okna dachowe bedą Twoim najmniejszym problemem.... o gwarancji na cokolwiek nawet nie wspominam... Ja nigdzie nie pisalem o huraganie tylko o gradzie! Chyba zgodzisz sie, ze roznica w wytrzymalosci miedzy szyba hartowana, a niehartowana jest kolosalna ? pozdr. hmmm... nie wiem czy hartowane szklo w oknie dachowym przetrwa latające pnie drzew ale luz... moze da rade.... p.s. jesli placisz za ubezpieczenie domu to chyba masz wliczone jakies takie mega tragedie pogodowe, zalanie, pożar itp, itd...? po co dramatyzowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.12.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 kolego DAGA & ADAM: jak bylem we Francji na sylwestra 2000, to była taka wichura, ze w zach. europie zginelo 25 osob... hektary lasu polozylo.... wiec jak prawdziwy huragan przyjdzie do Ciebie to zapewniam Cie ze okna dachowe bedą Twoim najmniejszym problemem.... o gwarancji na cokolwiek nawet nie wspominam... Ja nigdzie nie pisalem o huraganie tylko o gradzie! Chyba zgodzisz sie, ze roznica w wytrzymalosci miedzy szyba hartowana, a niehartowana jest kolosalna ? pozdr. Ja bym się zgodził jeśli ktoś by mnie poinformował w jakiś wymierny sposób jaka jest ta różnica w praktyce. Mam dzieci i prawdopodobieństwo zbicia szyby z powodu gradu spada na daleki plan. Swoją drogą nigdy nie spotkałem kogoś, któremu zbiło szybę z powodu gradu, ale pewnie i tacy się znajdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 12.12.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 hmmm... nie wiem czy hartowane szklo w oknie dachowym przetrwa latające pnie drzew ale luz... moze da rade.... A Ty znowu o wichurze Przy gradzie nie musi byc wogole wiatru! Nie widziales nigdy gradu na oczy czy co ? Nie widziales nigdy samochodow po gradobiciu - z rozbitymi szybami i pogietymi maskami i dachami ? To nie jest wcale odlegly scenariusz - takie grady zdarzaly sie i beda sie zdarzac - coraz czesciej. I mimo wszystko wolalbym, zeby te moje ~9 okien przetrwalo, niz ciagac sie po ubezpieczycielach i robic burdel w chaupie z powodu ich wymiany Pewnie, ze nie wytrzyma latajacych drzew, ale wytrzyma grad, a moze powstrzyma zlodzieja przed latwym zbiciem szyby i dostania sie do srodka? p.s. jesli placisz za ubezpieczenie domu to chyba masz wliczone jakies takie mega tragedie pogodowe, zalanie, pożar itp, itd...? po co dramatyzowac ? I w razie zbicia pruc regipsy, zalane drewno na podlodze i cholera wie co jeszcze robiac syf w calym domu, bo oszczedzilem na oknach.. Wole lepsze okna pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.12.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 hmmm... nie wiem czy hartowane szklo w oknie dachowym przetrwa latające pnie drzew ale luz... moze da rade.... A Ty znowu o wichurze Przy gradzie nie musi byc wogole wiatru! Nie widziales nigdy gradu na oczy czy co ? Nie widziales nigdy samochodow po gradobiciu - z rozbitymi szybami i pogietymi maskami i dachami ? To nie jest wcale odlegly scenariusz - takie grady zdarzaly sie i beda sie zdarzac - coraz czesciej. I mimo wszystko wolalbym, zeby te moje ~9 okien przetrwalo, niz ciagac sie po ubezpieczycielach i robic burdel w chaupie z powodu ich wymiany Pewnie, ze nie wytrzyma latajacych drzew, ale wytrzyma grad, a moze powstrzyma zlodzieja przed latwym zbiciem szyby i dostania sie do srodka? p.s. jesli placisz za ubezpieczenie domu to chyba masz wliczone jakies takie mega tragedie pogodowe, zalanie, pożar itp, itd...? po co dramatyzowac ? I w razie zbicia pruc regipsy, zalane drewno na podlodze i cholera wie co jeszcze robiac syf w calym domu, bo oszczedzilem na oknach.. Wole lepsze okna pozdr. A czy ta szyba wytrzyma taki grad? Bo o ile pamiętam szyby w samochodzie są hartowane i klejone. Poza tym są wytrzymalsze bo wypukłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 12.12.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 A czy ta szyba wytrzyma taki grad? Bo o ile pamiętam szyby w samochodzie są hartowane i klejone. Poza tym są wytrzymalsze bo wypukłe Nie wiem. Wiem za to, ze niehartowane szklo rozkruszy sie w drobny mak i wpadnie w kawalkach do srodka. Hartowane moze wytrzyma i nic sie nie stanie. Moze peknie ale nie rozkruszy sie? Pewne jest tylko to, ze jest kilka razy wytrzymalsze i m.in. za to sie placi wiecej pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 12.12.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Zdaje się że jest dokładnie odwrotnie, to właśnie hartowane rozpryśnie się w drobny mak i o to chodzi. Normalne szkło tłucze się tworząc ostre struktury mogące zranić, szkło hartowane nie tylko jest mocniejszsze, ale przy okazji gdy się stłucze nie niesie aż tak dużego ryzyka groźnych skaleczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 12.12.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Zdaje się że jest dokładnie odwrotnie, to właśnie hartowane rozpryśnie się w drobny mak i o to chodzi. Normalne szkło tłucze się tworząc ostre struktury mogące zranić, szkło hartowane nie tylko jest mocniejszsze, ale przy okazji gdy się stłucze nie niesie aż tak dużego ryzyka groźnych skaleczeń. Ale zeby zbic hartowane szklo, to trzeba DUZO wiekszej sily ! I masz racje - szklo hartowane peka na kawalki ale tepe. Cytuje: Hartowanie to proces obróbki termicznej szkła płaskiego, polegający na ogrzaniu jego tafli do wysokiej temperatury, a następnie bardzo szybkim jej schłodzeniu. Dzięki tej obróbce kilkakrotnie wzrasta wytrzymałość szkła. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts