Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICE pod częścią budynku, częściowe podpiwniczenie domu

arzesz

Recommended Posts

podpiwniczenie albo całkowite albo w ogóle -koszt podpiwniczenia budynku to około 150% kosztów wybudowania parteru .

Podpiwniczenie cżęsciowe jest może tylko troche tansze ze wzgledu na brak stropu nad częscia niepodpiwniczona ale sciany fundamentowe będa prawie takie same jak przy budynku podpiwniczonym całkowicie

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podpiwniczenie albo całkowite albo w ogóle -koszt podpiwniczenia budynku to około 150% kosztów wybudowania parteru .

Podpiwniczenie cżęsciowe jest może tylko troche tansze ze wzgledu na brak stropu nad częscia niepodpiwniczona ale sciany fundamentowe będa prawie takie same jak przy budynku podpiwniczonym całkowicie

Zgadzam się w 100%. Tym bardziej, że tak jak już pisałem - duży procent kosztów piwnicy, to tzw. dodatki - okna, schody, instalacje, kominy. Są takie same przy całkowitym, jak i częściowym podpiwniczeniu.

według dzisiejszych cen piwnica może spokojnie kosztować 70-80 tys.

my na razie pakowalismy 95 kola i mamy dom w stanie surowym prawie zamknietym - jak doplaicmy jeszcze 8 kola to nam okna wstawia. dach odeskowany i opapowany

wszystko zalezy jaka kto ma piwnice, jaki projekt, materialy, majstrow i widzi mi sie :)

projekt to VICO z archigraph

Ad Rem.Wspomniany dom był zaprojektowany od razu z piwnicą, a nie podpiwniczany w trakcie. Koszt 70-80 tys. piwnicy dotyczy stanu surowego piwnicy...czyli sciany z bloczkow betonowych, wylana posadzka, strop, schody betonowe ..bez tynkow, instalacji, okien itp.Ale za to ze styrodurem i izolacją Deitermanna(Superflex 10).Koszta drenażu jeszcze przede mną.Pozdrawiam.

Ad Rem.Wspomniany dom był zaprojektowany od razu z piwnicą, a nie podpiwniczany w trakcie. Koszt 70-80 tys. piwnicy dotyczy stanu surowego piwnicy...czyli sciany z bloczkow betonowych, wylana posadzka, strop, schody betonowe ..bez tynkow, instalacji, okien itp.Ale za to ze styrodurem i izolacją Deitermanna(Superflex 10).Koszta drenażu jeszcze przede mną.Pozdrawiam.

ups. to ja mam na podobnym etapie piwnice jak i reszte domu tak jak wyzej - koszt calosci napisalem rowniez wyzej :o

My mamy dzialke ok 3600 m2 ale piwnica musi być!!! Oboje wychowalismy sie w domkach gdzie byly piwnice i wiemy jakie to cudo. Nie widze jak mialbym wszystko upychac na pięterku lub poddaszu.

Piwnica jest nie doceniana przez osoby ktore mieszkaly wczesniej w blokach. Potem czytam sobie na forach jak to radza się gdzie upchac piece, zbiorniki, suszarki, wino, sanki, rowery,narty, choinki sztuczne. A że to auto stoi na podjeździe bo garaż zawalony rupieciami i miejsca już brak, a ze to rozmyślają nad budową pomieszczenia gospodarczego, a że to chwytają się za głowę ile to kaski poszło na zasypanie fundamentów (piasek, transport, ekipa, zagęszczeie, izolowanie) a że to źle zagęszczone itp.

Piwnicy nie trzeba wykańczać przed wprowadzeniem się.

Jak nie będę miał w chwili wprowadzania się do domu kafli i drzwi w piwnicy to jakoś przeżyję.

Licząc koszt piwnicy trzeba brać pod uwagę:

wykop, materiał na ściany, robociznę, izolację i strop.

Nie wszystko będę zlecał ekipie do wykonania więc nasze koszty piwnicy szacuję max 15k. a liczę że wyjdzie 10k.

Piwnica to dla mnie luksus w postaci:

prostota i łatwy dostęp do wszelakiej instalacji, możliwość odizolowania kotłowni, pomieszczenie na suszarnie, pomieszczenie związane z psami (mycie, gotowanie), graciarnia i miejsce na majsterkowanie (2w1), moze sauna :)

Odradzam też podpiwniczenie częściowe - utwierdziłem się po rozmowie z wieloma wykonawcami. Oszczędność tylko pozorna (bardziej skąplikowane ławy, czasochłonność wykonania).

Aha.. piwnice obecnie to nie pomieszczenia ciemne, zagrzybiałe i wilgotne tak samo jak poddasza to nie dawne strychy z myszami i pająkami :D

Zaznaczam że nie poruszam tu stanu wód gruntowych lub faktu kopania w skale...

Pozdrawiam i polecam piwnice 8)

Zrobiłem piwnicę pod połową domu (żelbeton w szalunkach Acrow). Na pewno drugi raz budowałbym tak samo.Mam 4 pomieszczenia około 70m2(nr1.kotłownia gazowa-pralnia- suszarnia z wanną,nr2. duże pomieszczenia np na siłownie itp,nr3. pomieszczenie na opał do kominka,nr4. małe pomieszczenie na słoiki :-) ). Chłód w lecie i ciepło w zimie. Ściany piwnic wychodzą tylko 30 cm nad ziemię, a okna mam w doświetlaczach Aco. (kupiłem na promocji w Obi za 25 % ceny bo były mocno porysowane od przestawiania ich z miejsca na miejsce). Ukształtowanie terenu pozwoliło mi na zrobinie w podłodze kotłowni kratki ściekowej do szamba w razie pęknięcia rury lub uszkodzenia pralki a bez tego nie wyobrażam sobie poczucia komfortu psychicznego.Jeśli jest suchy grunt to jak najbardziej polecam piwnice.

Nie wszystko będę zlecał ekipie do wykonania więc nasze koszty piwnicy szacuję max 15k. a liczę że wyjdzie 10k.

Wszystko to pięknie wygląda zanim się zacznie budować. W Twoich wyliczeniach brakuje kosztu dodatkowych metrów komina (kominów), instalacji, schodów i okien.

Nie zniechęcam bynajmniej nikogo do budowy piwnicy, ale trzeba brać siły na zamiary. Nie sztuka zbudować dom z piwnicą, gdy zabraknie kasy na wykończenie.

Niektorzy okerslaja takie myślenie jako "wishfull thinking" (mam nadzieję, że bez błedu napisalem).Ja mogę podac tylko niektore skladowe ceny kosztow piwnicy: bloczki betonowe ..wydalem na nie 20 tys. zl, bez piwnicy pewnie byloby polowę, wiec przyjme 10 tys. zl, schody betonowe z piwnicy na parrter oraz strop nad piwnicą to 26 tys. zl (130 m kw.),dodatkowa kwota dla wykonawcy za stan surowy z piwnica to 15 tys.( tyle placę za tę kondygnację), 5 tys. zl to koszt wykonania izolacji pionowej piwnicy i jej ocieplenia , 8 tys. zl koszt styroduru, 10 tys. koszt izolacji (Deitermann Superflex 10) , ze 2 tys. wiecej za dluższy komin.O innych drobniejszych rzeczach nie wspominam( cement, piach itp.) Każdy może to sobie podsumowac, niektore rzeczy sobie pominac.Nie jestem wrogiem piwnic i zawsze tam gdzie mieszkalem byly zawsze piwnice(jak to w domach poniemieckich), .Jeśli kupuje sie dom z piwnicą to fajnie..przyda sie na pewno, jesli samemu sie piwnicę planuje...to warto to sobie jednak przemyslec.Błedem czesto popelnianym przez wielu jest budowa domu, w ktorym powierzchnia pomieszczen gospodarczych jest zbyt mala, bo zwykle nie brakuje miejsca w salonie czy sypialni...ale brakuje tzw. graciarni.Piwnica wg mnie nie jest jedynym na to rozwiazaniem, tańsze i nie gorsze to wlasnie spore pomieszczenie gospodarcze o ktorym sie powinno myslec już w fazie wybierania projektu lub projektowania.Sam mam znajomych , ktorzy wybudowali fajne i obszerne domy a teraz narzekają na brak miejsca w domu..wlasnie na narzedzia i tego typu rupiecie.Pozdrawiam.

łedem czesto popelnianym przez wielu jest budowa domu, w ktorym powierzchnia pomieszczen gospodarczych jest zbyt mala

dużo tańszym rozwiązaniem jest wybudowanie trochę większego domu. Dodatkowe pomieszczenie gospodarcze min 18m2 powinno dobrze załatwić sprawę przy czym jest znacznie tańsze niż budowa piwnicy. Ważne też że w takim przypadku nie ma problemów z wilgocią itd.

dużo tańszym rozwiązaniem jest wybudowanie trochę większego domu. Dodatkowe pomieszczenie gospodarcze min 18m2 powinno dobrze załatwić sprawę przy czym jest znacznie tańsze niż budowa piwnicy. Ważne też że w takim przypadku nie ma problemów z wilgocią itd.

Witam.

Właśnie kończę budowę trzeciego w moim życiu domu. Poprzednie miały piwnice i obecnie budowany rónież ją ma. Gdybym kiedyś znowu podjął decyzję o budowie kolejnego domu, koniecznie musi mieć piwnicę. Dzisiejsze technologie zabezpieczają przed wilgocią skutecznie. A strach o ową wilgoć nie przeważy zalet piwnicy.

Piwnica moim zdaniem jest nieodzowna. Podczas codziennego życia człowiek gromadzi wiele różnych rzeczy (potrzebnych bardziej lub mniej). Na starcie budowania domu zwykle myśli się o części bytowej, o wyglądzie ścian, nawet o kolorze firanek. Dopiero po zakończeniu BUDOWY i zamieszkaniu w DOMU okazuje się, że nie ma gdzie ulokować wielu rzeczy. Zwykle miejsca dla "ludzi" jest aż nadto, zaś zdecydowanie brakuje miejsca dla "rzeczy". Mając piwnicę widać z jaką łatwością można sobie poradzić z ulokowaniem tego, co akurat w tej chwili nie jest używane (np. krzesła, ławki i stoły ogrodowe, rowery zimą, sanki i narty latem) lub tego, co jest potrzebne w każdym domu z ogrodem (kosiarki, siewniki, nawozy, środki ochrony roślin, nasiona, ponapoczynane puszki z farbami, impregnaty i inne). W piwnicy mam "szatnię" na ogrodową odzież roboczą, gumofilce, kalosze.

Oczywiście trudno na siłę przekonać do piwnicy kogoś kto zdecydował budować dom bez niej.

Jeżeli macie znajomych, którzy mieszkają w nowym domu bez piwnicy, poproście ich o szczerą odpowiedź jak sobie radzą z tymi wszystkimi rzeczami, o których pisałem wyżej.

Ponadto koszt wybudowania piwnicy to w zasadzie wyższe ściany fundamentowe i dodatkowy strop. Za to oszczędza się na piasku (ok. 200 ton) do wsypania między fundamenty. Szkoda przecież zasypać ziemią na amen ściany fundamentowe, które mogą być ścianami piwnicy. Ponadto w piwnicy można urządzić kotłownię (nawet pompa ciepła potrzebuje miejsca), pralnię z suszarnią, warsztat podręczny itp. Również piony CO, Wod-Kan dużo łatwiej prowadzić z piwnicy (zawsze coś można zmienić i poprawić co jest prawie niemożliwe nie mając piwnicy. Dzięki temu pomieszczenie gospodarcze na poziomie "zero" można spokojnie wykorzystać na inne (bytowe) cele.

Piwnica może i jest niezłym rozwiązaniem ale napewno nie dla kosiarki i rowerów.

A co do kosztów to pominąłeś zupełnie schody. Ludzie którzy wybudowali piwnicę szacują te koszty na jakieś 50-70 tys zł. Dla mnie to zbyt dużo.

Można przecież przewidzieć dodatkowe pomieszczenie gospodarcze na rowery itd i dodatkowe na kosiarkę i rzeczy ogrodowe. Koszt nieporównywalnie mniejszy ze względu na brak dodatkowego stropu, brak schodów i jednej kondygnacji z bloczków funadamnetowych, które dzisiaj są cholernie drogie.

PS

NIe wyobrażam sobie taszczenia kosiarki z piwnicy po schodach aby w sobotę skosić trawnik :) a potem aby ją schować trzeba ją przecież wyczyścić bo żona właśnie umyła podłogę i jak zabrudzisz to...

Piwnica może i jest niezłym rozwiązaniem ale napewno nie dla kosiarki i rowerów.

A co do kosztów to pominąłeś zupełnie schody. Ludzie którzy wybudowali piwnicę szacują te koszty na jakieś 50-70 tys zł. Dla mnie to zbyt dużo.

Można przecież przewidzieć dodatkowe pomieszczenie gospodarcze na rowery itd i dodatkowe na kosiarkę i rzeczy ogrodowe. Koszt nieporównywalnie mniejszy ze względu na brak dodatkowego stropu, brak schodów i jednej kondygnacji z bloczków funadamnetowych, które dzisiaj są cholernie drogie.

PS

NIe wyobrażam sobie taszczenia kosiarki z piwnicy po schodach aby w sobotę skosić trawnik :) a potem aby ją schować trzeba ją przecież wyczyścić bo żona właśnie umyła podłogę i jak zabrudzisz to...

Nie masz racji.

1. Z piwnicy do ogrodu wiedzie wygodne, dodatkowe wyjście którym można bezkolizyjnie wyprowadzić (nie wynieść tylko wyPROWADZIĆ) rowery czy kosiarkę i nie koliduje ono z myciem podłogi, żoną i mopem.

2. Budowa dodatkowego budynku gospodarczego na "klamoty" to dodatkowe formalności, fundamenty, i przede wszystkim DACH! Czyli KOSZTY!!!

Nie masz racji.

1. Z piwnicy do ogrodu wiedzie wygodne, dodatkowe wyjście którym można bezkolizyjnie wyprowadzić (nie wynieść tylko wyPROWADZIĆ) rowery czy kosiarkę i nie koliduje ono z myciem podłogi, żoną i mopem.

2. Budowa dodatkowego budynku gospodarczego na "klamoty" to dodatkowe formalności, fundamenty, i przede wszystkim DACH! Czyli KOSZTY!!!

Ad 1 - przypomnij mi co to za komfortowe wyjście z piwnicy - bo jakoś nie mogę go sobie wyobrazić - tym bardziej ze jest darmowe

Ad 2 - NIe pisałem o dodatkowym budynku gospodarczym a o pomieszczeniu gospodarczym w bryle budynku - tylko nie miałem na myśli 5m2 a np 18

PS

Ja mam jedno pom. gosp. 18 m2 na piec, rowery, deski i inne i dodatkowo jakieś 4,5 na kosiarkę i grabki z dostępem tylko od ogrodu. Uważam że najczęstszym błędem jaki ludzie robią podczas budowy jest za mała powierzchnia pom. gosp. Ale powierzchnia która mam powiedzmy 23m2 kosztuje ok 34 tys zł - czyli nieporównywalnie mniej niż piwnica o takiej powierzchni.

PS

Ja mam jedno pom. gosp. 18 m2 na piec, rowery, deski i inne i dodatkowo jakieś 4,5 na kosiarkę i grabki z dostępem tylko od ogrodu. Uważam że najczęstszym błędem jaki ludzie robią podczas budowy jest za mała powierzchnia pom. gosp. Ale powierzchnia która mam powiedzmy 23m2 kosztuje ok 34 tys zł - czyli nieporównywalnie mniej niż piwnica o takiej powierzchni.

Co to za porównanie kosztów?

Kto pod domem 200m2 buduje piwnicę 23m2?

PS

Co to za porównanie kosztów?

Kto pod domem 200m2 buduje piwnicę 23m2?

A myslisz że mało osoób robie częsciowe podpiwniczenie? A poza tym to czytamy ze zrozumieniem: napisałem"czyli nieporównywalnie mniej niż piwnica o takiej powierzchni" w sensie kosztowym.

Wymieniałem się doświadczeniami z niejednym kierownikiem

nadzoru i projektantem i każdy z nich mówi to samo

jak ktoś się decyduje na piwnicę to lepiej żeby był cały dom

podpiwniczony niż tylko pod częścią. Nie trzeba robić ław schodkowych

nie ma potem problemu z pracą i równomiernym osiadaniem budynku.

Ale to w końcu zawsze decyzja inwestora :)

Ja mam 140m2 strychu.Nie planowałem piwnicy.Nie mam też garażu.Całość kosztów wrzuciłem w dom.

Piwnica to super sprawa,jeśli ktoś ma odpowiednie warunki i z 50tys wolnych środków więcej.

Piwnica lub duży strych jest koniecznością moim zdaniem przy malutkich działkach.Nawet nie ma często gdzie postawić drewnainego domku narzędziowego,na grabie i inne widelce:):)

Generalnie wszystko co jest ponadstandardowe jest przeważnie przydatne /np.reku,POŚ/ tylko w przypadku piwnicy trzeba sobie z ołówkiem w ręku policzyć czy nas stac na takową.

P.S. potem wychodzi spłacanie co miesiąc po 2tys przez 45lat