Barbossa 05.09.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Wymieniałem się doświadczeniami z niejednym kierownikiem nadzoru i projektantem i każdy z nich mówi to samo jak ktoś się decyduje na piwnicę to lepiej żeby był cały dom podpiwniczony niż tylko pod częścią. Nie trzeba robić ław schodkowych nie ma potem problemu z pracą i równomiernym osiadaniem budynku. Ale to w końcu zawsze decyzja inwestora o to, to - jedynie słuszne rowiązanie, jeżeli ktoś upiera się przy piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 05.09.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Częściowe podpiwniczenie wcale nie jest rozwiązaniem tańszym - mniej powierzchni, trudniejsze fundamenty, większe ryzyko w osiadaniu domu. Piwnica jest droższa niż pomieszczenia naziemne i ma sens jeśli dzialka jest bardzo mała, a inwestor ma pieniądze. Jeśli jest inaczej, to lepiej w miarę rozrostu gratów dobudować "laubę" w ogrodzie lub przy domu albo jak Anpi wolnostojacy garaż z pomieszczeniami gospodarczymi w późniejszym czasie. Może warto się trochę przy okazji przeprowadzki odgracić, bo jak mawiał mój Tata "nie żałuj gratów, graty nas przeżyją!".My budujemy garaż, ale tylko jednostanowiskowy, pomimo, że auta dwa, ale mąż ma Poldka traka, więc garażowanie i tak raczej odpada. Za to przy malym autku zmieści się więcej gratów w garażu. Przy garażu jest też kotłownia, ma on więc dodatkowe uzasadnienie, a przestrzeń pod dwuspadowym dachem nad garażem jest wykorzystana na dodatkowy pokój z dużą garderobą-schowkiem.Przy małej kasie zawsze ważniejsze są pomieszczenia dla ludzi niż dla samochodu. Przy wątpliwościach trzeba dobrać projekt tzw. "do rozbudowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maden 31.10.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 witam mam pytanie chodzi mi jak w temacie o częściowe podpiwniczenie domu konkretnie chodzi mi o podrady rysunki opisy ludzi którzy je mają oraz tych którzy się na tym znają fundamenty schodowe to ponoc problem z osiadaniem budynku widziałem ławy lane pod kątem i jeszcze inne rozwiązania pewnie ktoś napisze ze to wysysuje projektant podczas adaptacji chodzi mi o Wasze rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 31.10.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Gdybym budował jeszcze raz to zrobiłbym pełne podpiwniczenie... Mniej skomplikowane ławy, łatwiej zrobić prawidłową izolację, stan surowy wyjdzie w najgorszym wypadku niewiele drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 31.10.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 moja rada na częściowe podpiwniczenie: wykonaj całą piwnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 31.10.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 "Ławy schodowe" to ostateczność projektowa i wykonawcza - tylko wtedy kiedy nie ma możliwości wykonania ław w jednym poziomie - trudne do zaprojektowania i wykonania , droższe chyba w ogólnym rozliczeniu niż propozycje przedmówców z którymi się w pełni zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 31.10.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Ja mam podpiwniczoną połowę domu - koszt fundamentów schodkowych (masa betonu na to poszła i stali), później zasypywanie i ubijanie niepodpiwniczonej części domu, ryzyko pękania podłogi na gruncie itp - to wszystko przemawia, że lepiej podpiwniczyć cały dom - różnica w cenie niewielka - może 5-7tys.zł, a przy budowie to jest "tylko" 5-7tys.zł Gdybym jeszcze raz miała budować, to na 100% byłoby pełne podpiwniczenie. Jeśli jednak są przeciwwskazania i nie da się zrobić całego podpiwniczenia, to wolałabym mieć chociaż część piwnic, niż nie mieć ich w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 31.10.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Witam, ja mam częściowe podpiwniczenie domu. Zrobione mam w ten sposób że pierw budowałem część podpiwniczoną do pewnej wysokości (8 warstw bloczków b-20 a potem wokól wieniec który był połączony z częścią niepodpiwniczoną czyli z ławą tej części, niewiem czy to sie nazywa fundament shodkowy, bo fachowcem nie jestem ale tak miałem w projekcie. Wyszło bardzo dobrze, trzeba tylko pamiętać że na stali w takim przypadku ie ma co oszczędzać, wszystkie ławy wieńce i słupy robione z druty fi 14 zakładki na tych częściach miałem ok 3 -3,5 m. Wzmocnione dodatkowymi prętami, musisz pamiętać o dobrym związaniu jednej części z drugą. Ale powiem tak: jak masz możliwosć podpiwniczaj całość, ja nie mogłem ze względu na odległość nowego domu od starego, który będe burzył dopiero po wybudowaniu nowego. Odległość 1 m zwężająca się do 0,5 m. Gdyby nie to to piwnica poszła by pod całość, koszt bylby minimalnie większy. Ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 01.11.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Ja tez mam częsiowe podpiwniczenie i żałuję.Tylko i wyłącznie cała piwnica! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 01.11.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 A powiedzcie mi jak macie wykonany drenaż?Bo u nas nie dali drenu obok ławy w czesci która jest zasypana i teraz jest problem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 01.11.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 A powiedzcie mi jak macie wykonany drenaż?Bo u nas nie dali drenu obok ławy w czesci która jest zasypana i teraz jest problem .. Nie mamy drenażu, bo u nas teren skalisto - wapienny, przepuszczalny, więc chyba nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 01.11.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 A powiedzcie mi jak macie wykonany drenaż?Bo u nas nie dali drenu obok ławy w czesci która jest zasypana i teraz jest problem .. My zrobiliśmy drenaż podobnie, tyle że część niepodpiwniczona posadowiona jest na czystym piasku. Jak dotąd jest OK, ale zobaczymy po dłuższym czasie jak to się sprawdzi... Na części podpiwniczonej drenaż zrobiliśmy tak na wszelki wypadek bo trafiliśmy w tym miejscu na grunt piaszczysto - gliniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.11.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 moja rada na częściowe podpiwniczenie: wykonaj całą piwnicę Zgadzam się - tylko piwnica pod całym budynkiem ... U nas również częściowe podpiwniczenie - i jest to jedyna rzecz którą bym zmienił na etapie budowania - piwnica pod całym budynkiem ! Odnośnie drenażu - u nas ława fundamentowa na jednym poziomie - drenaż wykonany dookoła ławy całego budynku , niezależnie od tego że jest częściowo podpiwniczony . Dom stoi na wzniesieniu , na ciężkim gruncie skalistym - nigdy wody tam nie było - ale - jak to mawiają -przezorny zawsze ubezpieczony - koszt wykonania drenażu jest nikły w stosunku do wykonania całego stanu surowego - więc w naszym przypadku nie było wogóle wątpliwości czy robić drenaż czy nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 01.11.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 U mnie piwnica sama wysła od frontu budynek podniesiony na 60-70 cm a w tyle wyszło 2,20 m .Wiec czesc piwniczna jest nad ziemią .. Jak nie było drenażu woda lała sie po ścianach itd itd Niestety mam ławy schodowe i tu pies pogrzebany .. Zrobiony jest drenaz działa w 90 % Dlatego pytam jak u was wygląda drenaż .Jak na etapie budowy chciłam dać drenaż obok ławy tam gdzie ta czesc jest zasypana piachem to kierownik budowy i majster odwiedli mnie od tego pomysłu .Na efekt nie trzeba było długo czekac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 01.11.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Moim skromnym zdaniem to "częściowe " podpiwniczenie powinno byc zabronione - ew. dozwolone tylko "w wyjątkowych okolicznościach " Chociażby po to - by oszczędzić potencjalnym inwestorom kłopotów typu : mam w projekcie ławy schodowe i nie wiem...... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 20.04.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Bardzo proszę o opinie osoby, które posiadają i mieszkają już w domach z częściowych podpiwniczeniem, jak się to sprawdza w praktyce. Naczytałam się już na forum, że lepiej i bezpieczniej podpiwniczyc cały budynek, ale chcemy zbudowac parterówkę o powiechni około 160-165 m2, więc przerażają mnie koszty takiego podpiwniczenia.No i logiczne myślenie podpowiada mi, że na co mi 160 m2 piwnicy, bo chyba ilośc niezbędnych pomieszczeń gospodarczych też ma jakiś kres. Będę wdzięczna za wszystkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 20.04.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Jeśli mała działka i nie ma wody to tak. Budować. Tym bardziej, że piec na ekogroszek, czyli nie taki do końca "czysty" Lepiej już pod całością - a np. nieco zmniejszyć budynek. Te 20tyś. to rzeczywiście pobożne życzenia. Razy dwa. Pamiętajcie że trzeba to potem jakoś "minimalnie" wykończyć też. No chyba że buduje się samemu wszystko, to wtedy możeee jakmiś cudem. Ja miałem spad na działce i nie byłoby trudno o częściową piwnicę. Zrezygnowałem (zostawiając tylko nieco zagłębione pomieszczenie spiżarki pod schodami), ale osobno buduję spory garaż z małym stryszkiem na dwa auta i te tzw. "klamoty" - ale mam dużą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 20.04.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Bardzo proszę o opinie osoby, które posiadają i mieszkają już w domach z częściowych podpiwniczeniem, jak się to sprawdza w praktyce. Naczytałam się już na forum, że lepiej i bezpieczniej podpiwniczyc cały budynek, ale chcemy zbudowac parterówkę o powiechni około 160-165 m2, więc przerażają mnie koszty takiego podpiwniczenia.No i logiczne myślenie podpowiada mi, że na co mi 160 m2 piwnicy, bo chyba ilośc niezbędnych pomieszczeń gospodarczych też ma jakiś kres. Będę wdzięczna za wszystkie opinie. Przy parterówce to raczej w częściowe - pod połową domu. Kto to potem bedzie sprzątał, ogrzewał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 20.04.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 my mamy piwnicę pod częścią domu - 30m2. Po 4,5 roku użytkowania uważam, że jest w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 20.04.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 działki nie mam raczej małej, bo 20a, stąd nasza decyzja o parterówce , a garaż z pomieszczeniem gospodarczym bedzie stał osobno, ogrzewanie będzie na gaz, nie na ekogroszek, a ja sama nie wiem, bo zawsze chciałam miec piwnicę, ale teraz jestem przerażona kosztami 160 m2 piwnicy, dlaego szukam informacji na temat częściowego podpiwniczenia i czy jest ono realnie tańsze od całości, bo niektórzy piszą,że to pozorne oszcz ędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts