Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem - hydrant w linii ogrodu

Slawek 9

Recommended Posts

Cześć

Mam taki dosyć skomplikowany przypadek.

1. Zakład energetyczny wykonał przyłącz i ustawił skrzynkę elektryczną mówiąc że będzie w lini ogrodzenia. prąd już jest uruchomiony.

2. Zamówiłem firmę która wykonywała przyłącz wodny. Aby nie było zamieszania to zatrudniłem tego samego geodete który wyznaczał wodę.

FIrma wykonała przyłącz wodny i okazało sie że hydrant jest w linni ogrodzenia niedaleko szafki elektrycznej co oznacza że nie mogę zrobić ogrodzenia tak jak chciałem.

Zadzwoniłem do Pani geodety która zmierzyła i powiedziała że a) pomylił sie zakład energetyczny i źle ulokował skrzynię elektryczną b) błąd jest w granicach normy. c) hydrant jest właściwie umiejscowiony

A więc jej zdaniem wszystko jest OK, a ja mam hydrant w linii ogrodzenia.

Poradziła mi abym inaczej poprowadził ogrodzenie ....

Do szału mnie to doprowadza - "specjaliści" za cieżkie pieniądze odstawiają fuszerkę

Co zrobic ??

Sławek

A możesz napisać w czym tak wąłsciwie problem ? Jaki hydrant ?

Piszesz ze skrzynka ZEw ogrodznieu i jakis hydrant w ogrodzeniu wiec chyba gra? Dlaczego skoro oba "urzadzenia " sa w lini płotu ty masz go przesuwnąć ?

Już wyjaśniam.

Hydrant pożarowy a więc słupek wystający z ziemi wyszedł na linii ogrodzenia. A więc budując ogrodzenie powinienem minąć go i zniszczyć sobie ładnie zaprojektowane ogrodzenie.

Albo musiałbym przesunąć ogrodzenie, aby "minąć" sie z z hydrantem ale wtedy skrzynia skrzynia elektryczna nie schowa się w ogrodzeniu.

W tym problem.

Mam nadzieję że napisałem zrozumiale.

SLawek

Już wyjaśniam.

Hydrant pożarowy a więc słupek wystający z ziemi wyszedł na linii ogrodzenia.

A powinien byc przed czy za ogrodzeniem ?

Na to wszystko masz jakies papiery zatwierdzone w ZUD , wezwij strony Ze i wodociagi by dostosowały swoje sieci do zatwierdzonych projektów.

Cześć

Mam taki dosyć skomplikowany przypadek.

1. Zakład energetyczny wykonał przyłącz i ustawił skrzynkę elektryczną mówiąc że będzie w lini ogrodzenia. prąd już jest uruchomiony.

2. Zamówiłem firmę która wykonywała przyłącz wodny. Aby nie było zamieszania to zatrudniłem tego samego geodete który wyznaczał wodę.

FIrma wykonała przyłącz wodny i okazało sie że hydrant jest w linni ogrodzenia niedaleko szafki elektrycznej co oznacza że nie mogę zrobić ogrodzenia tak jak chciałem.

Zadzwoniłem do Pani geodety która zmierzyła i powiedziała że a) pomylił sie zakład energetyczny i źle ulokował skrzynię elektryczną b) błąd jest w granicach normy. c) hydrant jest właściwie umiejscowiony

A więc jej zdaniem wszystko jest OK, a ja mam hydrant w linii ogrodzenia.

Poradziła mi abym inaczej poprowadził ogrodzenie ....

Do szału mnie to doprowadza - "specjaliści" za cieżkie pieniądze odstawiają fuszerkę

Co zrobic ??

Sławek

Zloz skarge w miejscowym inspektoracie ,potrwa troche ale powinni to zalatwic.(mialem problem ze slupami telekomunikacji)

Ciekawi mnie tylko w czym ZE popełnił błąd wg. geodetki skoro szawka wyszło w linii ogrodzenia. A niby gdzie powinna być- tam gdzie hydrant?

Nikt nie projektuje hydrantów w linii ogrodzenia. Jeśli u ciebie ktoś tak zaprojektowałto albo nie wiedział gdzie jest ta linia albo walnął knota. Tylko,ze prawo mu tego nie zabrania więc poprawiać nie musi.

Gdy zaprojektowane było poprawnie tylko twoja godetka nie potrafiła tego poprawnie wynieść w teren to niech teraz nie pieprzy tylko płaci za przeróbki.

Pierwsze kroki to sprawdzenie dokumentacji pod kątem sytuacji w terenie. I już masz winnego.

Ciekawi mnie tylko w czym ZE popełnił błąd wg. geodetki skoro szawka wyszło w linii ogrodzenia. A niby gdzie powinna być- tam gdzie hydrant?

Nikt nie projektuje hydrantów w linii ogrodzenia. Jeśli u ciebie ktoś tak zaprojektowałto albo nie wiedział gdzie jest ta linia albo walnął knota. Tylko,ze prawo mu tego nie zabrania więc poprawiać nie musi.

Gdy zaprojektowane było poprawnie tylko twoja godetka nie potrafiła tego poprawnie wynieść w teren to niech teraz nie pieprzy tylko płaci za przeróbki.

Pierwsze kroki to sprawdzenie dokumentacji pod kątem sytuacji w terenie. I już masz winnego.

1. ZE przesunął skrzynie w stosunku do projektu w taki sposób że znalazła się w linii hydrnatu. Pani geodetka uważa że w ramach dopuszczalnego błędu - i to mnie wk...

2. Pani geodetka która widziała co jest na działce mogła skorygować hydrant, ale tego nie zrobiła.

3. zaprojektowane było poprawnie i nie było hydrantu w linii ogrodzenia.

sl

Ta granica błędu to 30 cm. Nie sądzę,że sprawa rozbija się o 30 cm. Poza tym granica błedu dotyczy odstępstwa od uzgodnionego projektu w stosunku do starostwa. Ty gdybyś określił lokalizacje jednego czy drugiego na etapie projektowania to masz prawo wymagać 100% dokładności. Czyli jeśli skrzynka miała być w linii ogrodzenia to ma tam być co do cm. Tylko nie wiem z kim co uzgadniałeś.

Zapewne skrzynkę z prądem łatwiej ci będzie przestawić niż hydrant. To powinno pozwolić ci na zrobienie ogrodzenia tam gdzie planowałeś. Więc nie jest tak tragicznie.

ja mam pytanie hydrant może stać za moim ogrodzeniem?

u mnie na działce postawiono hydrant a ja w tym samym czasie ubiegałam się o pozwolenie

nie wiem co myśleli panowie projektanci sieci i wykonawcy ale postawili mi hydrant na dziełce w rogu 6 i 5 metrów w głąb mojej działki. i tak nie mogę się grodzić w linii granicznej działki bo muszę sie odsunąć od drogi z ogrodzeniem ale nie uśmiecha mi się dodatkowo ścinać ogrodzenie na rogu żeby ominąć hydrant.

czy hydrant nie powinien być postawiony na mojej działce ale na tym pasie na którym ja nie mogę stawiać ogrodzenia. czytałam przepisy które mówią ze hydrant ma stać do 15 metrów od drogi czy to oznacza że np. ktoś może mi coś takiego zafundować 10 metrów w głab mojej działki a ja mam go ominąć z ogrodzeniam???