Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm/MAX i ocieplenie welna/styropian

alice

Recommended Posts

Temat co raz sie powtarza, ale rezultaty wyszukiwania mocno mnie rozczarowuja.

Rzecz idzie o...

Czy przy uzyciu MAXA lub U220 (czyli ceramika tradycyjna) docieplac styropianem 12-15 cm czy welna? Welna moze bylaby, lepsza ale jest drozsza. Czy wiec styropian jest Waszym zdaniem wystarczajacy ?

Z kolei jesli wziac pustak ceramiczny poryzowany typu Porotherm nie ma chyba sensu stosowac styropianu tylko welne bo inaczej traci sie slynna, kontrowersyjna paroprzepuszczalnosc. Odrebna kwestia to odpowiednie do tych technologii tynki. Pewnie znowu wybuchnie wojna, ale im wiecej glosow w dyskusji tym lepiej. Kolega buduje z porothermu 25 + 10 cm styropianu i uwaza ze jest to w porzadku. Ja natomiast sklaniam sie do tradycyjnego Maxa 29 i styropianu 12. Sa chyba na forum osoby, ktore moga podzielic sie w tej kwestii doswiadczenie, zwlaszcza po sezonie zimowym. Licze na pomoc. Dzieki.

Czy moglibyście napisać jaki dajecie styropian do Maxa 29:

FS12 czy FS15, czy też jakiś inny oraz czy robicie tynk metodą lekko-mokrą.

Pozdrowienia

Z tego co wywnioskowałem z wątków FS12 ma za małą gęstość żeby utrzymać tynk, może być OK, ale może ci odpaść kawał tynku z wygryzionym styropianem.

Chyba, że ktoś od 5 lat ma FS12 i nic się nie działo nie podpiera ścian grabiami, żeby tynk nie odłaził