brachol 01.11.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Witamtak sie zastanawiam jak by wygladala taka podloga i jakie grubosci trzeba by zastosowac zeby otrzymac odpowiednik ocieplenia styropianem 10 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.11.2008 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 około 20cm perlitobetonu = 10cm styro, może podlkady betonowe zastąpić tym? myślałem tak podejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 01.11.2008 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 ja tak wlasnie myslalem zeby zrobic perlitobeton od razu na zageszczony piaseki potem na to od razu poglode ale nie wiem czy jest to dobry sposob wydaje sie mniej pracochlonny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.11.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 i tak dodam jeszcze styro, połowę ruinki mam zrobioną troszkę "dziwnie" tzn. podkład betonowy, 25cm styro, 11mm OSB i na to panele ( miało być to dorażne rozwiązanie bo kombinuję z podłogówką wodną bez zalewania betonem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 01.11.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Witam tak sie zastanawiam jak by wygladala taka podloga i jakie grubosci trzeba by zastosowac zeby otrzymac odpowiednik ocieplenia styropianem 10 cm? Moze lepiej zrobic tak: perlit 10cm na sucho i dopiero na to dac 10cm perlitobetonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.11.2008 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 podniose troche moze ktos cos jeszzce doda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.11.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 adaś to rozpracował dokładnie, w zrób sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 04.11.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 i tak dodam jeszcze styro, połowę ruinki mam zrobioną troszkę "dziwnie" tzn. podkład betonowy, 25cm styro, 11mm OSB i na to panele ( miało być to dorażne rozwiązanie bo kombinuję z podłogówką wodną bez zalewania betonem) Na podłogówke minimum 6cm wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 CZEMU?! Możesz rozwinąć? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.11.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 i tak dodam jeszcze styro, połowę ruinki mam zrobioną troszkę "dziwnie" tzn. podkład betonowy, 25cm styro, 11mm OSB i na to panele ( miało być to dorażne rozwiązanie bo kombinuję z podłogówką wodną bez zalewania betonem) Na podłogówke minimum 6cm wylewka mam zamiar mieć zero betonu, aby było mało akumulacyjne i łatwiej sterowalne akumulatorem ma być bufor, muszę mieć jak wszyscy ? Robię czasem "dziwnie" np: ociepliłem od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 04.11.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 A ile ten perlit lub perlitobeton kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 A znasz coś co nie kosztuje? Ceny w necie. Styropianowate lub nieco mniejsze.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prono 04.11.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 połowę ruinki mam zrobioną troszkę "dziwnie" tzn. podkład betonowy, 25cm styro, 11mm OSB i na to panele ( miało być to dorażne rozwiązanie bo kombinuję z podłogówką wodną bez zalewania betonem) Mógłbyś opisać szczegóły? Jak mocowałeś płyty bez legarów? Chcę tak zrobić na poddaszu którego przez kilka lat nie będę wykańczał. Dwie warstwy styropianu i płyta. Za kilka lat zdejmę płyty i zrobę z nich ścianki a jedną warstwą styropianu ocieplę dach. Wracając do tematu. Mi proponowano ułożenie worków z perlitem i na to szlichta betonowa zamiast tradycyjnej posadzki jednak cena 300 zl/m3 workowanego perlitu mnie zniechęciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Kup w big-bagu i zmień dostawcę...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.11.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Wracając do tematu. Mi proponowano ułożenie worków z perlitem i na to szlichta betonowa zamiast tradycyjnej posadzki jednak cena 300 zl/m3 workowanego perlitu mnie zniechęciła. To może był jakiś agroperlit bo mi w workach sprzedawali budowlany za tyle samo co w big pakach - trochę ponad sto zeta m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 04.11.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 CZEMU?! Możesz rozwinąć? Adam M. Przy cieńszej wylewce podłogówka bedzie grzała miejscowo,tzn bardziej tam gdzie biegna rury. Przy 6cm ciepło rozłozy sie odpowiednio po całej podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Tak, tylko nie! Nie wszyscy tu na forum są w pełni "normalni"! On i ja, na ten przykład, jesteśmy "normalni inaczej". Mamy czasem inne niż reszta pomysły czy podejścia do problemów budowania... Pisze przecież, że wcale nie zamierza tych rur zatapiać w betonie! Da się tak! Powstaje wielkopowierzchniowy i bardzo niskotemperaturowy grzejnik. Jest skuteczny, bo pomimo niskiej temperatury ma wielką powierzchnię i nawet przy małym gradiencie może ogrzać co trzeba. Technika zna takie układy, nawet jak nie są bardzo rozpowszechnione "w narodzie". A jaka wielka łatwość naprawy ewentualnego uszkodzenia.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.11.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 połowę ruinki mam zrobioną troszkę "dziwnie" tzn. podkład betonowy, 25cm styro, 11mm OSB i na to panele ( miało być to dorażne rozwiązanie bo kombinuję z podłogówką wodną bez zalewania betonem) Mógłbyś opisać szczegóły? Jak mocowałeś płyty bez legarów? Chcę tak zrobić na poddaszu którego przez kilka lat nie będę wykańczał. Dwie warstwy styropianu i płyta. Za kilka lat zdejmę płyty i zrobę z nich ścianki a jedną warstwą styropianu ocieplę dach.. Sobie leżą myślisz że polecą do góry jak zrobię te styro z "labiryntem" pod podłogówkę, to przykryje tylko panelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.11.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Nie wszyscy tu na forum są w pełni "normalni"! On i ja, na ten przykład, jesteśmy "normalni inaczej". Mamy czasem inne niż reszta pomysły czy podejścia do problemów budowania... pozdrawiam Jurek A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 04.11.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Tak, tylko nie! Nie wszyscy tu na forum są w pełni "normalni"! On i ja, na ten przykład, jesteśmy "normalni inaczej". Mamy czasem inne niż reszta pomysły czy podejścia do problemów budowania... Pisze przecież, że wcale nie zamierza tych rur zatapiać w betonie! Da się tak! Powstaje wielkopowierzchniowy i bardzo niskotemperaturowy grzejnik. Jest skuteczny, bo pomimo niskiej temperatury ma wielką powierzchnię i nawet przy małym gradiencie może ogrzać co trzeba. Technika zna takie układy, nawet jak nie są bardzo rozpowszechnione "w narodzie". A jaka wielka łatwość naprawy ewentualnego uszkodzenia.... Adam M. Sure,można też pod panele mate walnąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts