Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

perlitobeton zamiast styropianu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i tak dodam jeszcze styro, połowę ruinki mam zrobioną troszkę "dziwnie" tzn. podkład betonowy, 25cm styro, 11mm OSB i na to panele ( miało być to dorażne rozwiązanie bo kombinuję z podłogówką wodną bez zalewania betonem)

Na podłogówke minimum 6cm wylewka

mam zamiar mieć zero betonu, aby było mało akumulacyjne i łatwiej sterowalne :wink: akumulatorem ma być bufor, muszę mieć jak wszyscy ? Robię czasem "dziwnie" np: ociepliłem od wewnątrz :wink:

połowę ruinki mam zrobioną troszkę "dziwnie" tzn. podkład betonowy, 25cm styro, 11mm OSB i na to panele ( miało być to dorażne rozwiązanie bo kombinuję z podłogówką wodną bez zalewania betonem)

Mógłbyś opisać szczegóły? Jak mocowałeś płyty bez legarów? Chcę tak zrobić na poddaszu którego przez kilka lat nie będę wykańczał. Dwie warstwy styropianu i płyta. Za kilka lat zdejmę płyty i zrobę z nich ścianki a jedną warstwą styropianu ocieplę dach.

Wracając do tematu. Mi proponowano ułożenie worków z perlitem i na to szlichta betonowa zamiast tradycyjnej posadzki jednak cena 300 zl/m3 workowanego perlitu mnie zniechęciła.

Wracając do tematu. Mi proponowano ułożenie worków z perlitem i na to szlichta betonowa zamiast tradycyjnej posadzki jednak cena 300 zl/m3 workowanego perlitu mnie zniechęciła.

To może był jakiś agroperlit bo mi w workach sprzedawali budowlany za tyle samo co w big pakach - trochę ponad sto zeta m3.

Tak, tylko nie!

Nie wszyscy tu na forum są w pełni "normalni"!

On i ja, na ten przykład, jesteśmy "normalni inaczej".

Mamy czasem inne niż reszta pomysły czy podejścia do problemów budowania... :lol:

Pisze przecież, że wcale nie zamierza tych rur zatapiać w betonie!

Da się tak! Powstaje wielkopowierzchniowy i bardzo niskotemperaturowy grzejnik.

Jest skuteczny, bo pomimo niskiej temperatury ma wielką powierzchnię i nawet przy małym gradiencie może ogrzać co trzeba.

Technika zna takie układy, nawet jak nie są bardzo rozpowszechnione "w narodzie".

A jaka wielka łatwość naprawy ewentualnego uszkodzenia.... :lol:

Adam M.

połowę ruinki mam zrobioną troszkę "dziwnie" tzn. podkład betonowy, 25cm styro, 11mm OSB i na to panele ( miało być to dorażne rozwiązanie bo kombinuję z podłogówką wodną bez zalewania betonem)

Mógłbyś opisać szczegóły? Jak mocowałeś płyty bez legarów? Chcę tak zrobić na poddaszu którego przez kilka lat nie będę wykańczał. Dwie warstwy styropianu i płyta. Za kilka lat zdejmę płyty i zrobę z nich ścianki a jedną warstwą styropianu ocieplę dach..

Sobie leżą :wink: myślisz że polecą do góry :wink: :lol: jak zrobię te styro z "labiryntem" pod podłogówkę, to przykryje tylko panelami.

Tak, tylko nie!

Nie wszyscy tu na forum są w pełni "normalni"!

On i ja, na ten przykład, jesteśmy "normalni inaczej".

Mamy czasem inne niż reszta pomysły czy podejścia do problemów budowania... :lol:

Pisze przecież, że wcale nie zamierza tych rur zatapiać w betonie!

Da się tak! Powstaje wielkopowierzchniowy i bardzo niskotemperaturowy grzejnik.

Jest skuteczny, bo pomimo niskiej temperatury ma wielką powierzchnię i nawet przy małym gradiencie może ogrzać co trzeba.

Technika zna takie układy, nawet jak nie są bardzo rozpowszechnione "w narodzie".

A jaka wielka łatwość naprawy ewentualnego uszkodzenia.... :lol:

Adam M.

Sure,można też pod panele mate walnąc :lol: