andrzej-br 01.11.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 witam . mam pytanie dotyczące gminnej oczyszczalni ścieków. a mianowicie parę lat temu nasza gmina wybudowała biologiczna oczyszczalnie ścieków w odległości ok 400m od mojego domu, a takie oczyszczalnie miały powstać trzy rozmieszczone obok przepływającej przez gminę rzeczki.z jakiś tam powodów nie powstaną lecz ta która jest ma być rozbudowana. i tutaj moje pytania czy gmina może to zrobić bez zgody właścicieli przyległych posesji? jaka jest odległość min /max uciążliwości takiego obiektu a konkretnie jeżeli ktoś nie graniczy z działką na której będzie ta oczyszczalnia czy ma prawo nie zgodzić się na jej rozbudowę ? jakie zapachy tutaj czasem mamy nie muszę nikomu chyba opisywać. i jeszcze pytania w jaki sposób sprawdzić czy ta oczyszczalnia działa tak jak się należy bo w rzeczce o której pisałem przed powstaniem tego obiektu były ryby.raki.żaby a w tej chwili na dość znacznej odległości jest martwa a o życiu w niej czegokolwiek już nie wspomnę w każdym bądź razie w zeszłym roku w odległości ok 7km od oczyszczalni z rzeczki wydobywał się fetor...gdzie to i jak sprawdzić co jest spuszczane do rzeczki,jakie normy itd. za odpowiedz dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 01.11.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Wystarczy zgłosić do ochrony środowiska, podejrzenie o wadliwie działającej oczyszczalni. Jeśli nie jestes stroną w postepowaniu nie masz szansy na zablokowanie inwestycji(rozbudowa oczyszczalni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 05.11.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 O zgodę pytać się nie muszą, jednak muszą Cię zawiadomić i możesz złożyć odwołanie. Swoją drogą przecież wiadomo, że z takiej oczyszczalni smród jest to kto postawił ją tak blisko zabudowań. Po drugie cały czas śmierdzieć nie powinno. Może się to zdarzać ale nie all time... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts