zumurud 15.10.2003 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Wiem, że parę osób na forum takie cudo posiada. Ja też mam zamiar. Dostałam wycenę z Polskiego Komfortu na 37 tys dla domu 230 mkw w trzech poziomach. Troszku drogo.Więc mam parę pytań. 1.przewody mogą być z płyt climaver lub z blachy ocynkowanej - jakie posiadacie? 2.Czy brak strefowego systemu bardzo jest niewygodny? A może da się jakoś połączyć nawiewnik z termostatem i obejść wydatek prawie 10 tys - to już dodatkowo do tych 37. 3.Co z filtrami - naprawdę wystarcza tylko mycie? 4. wreszcie - kto Wam to cudo montował i projektował? Innymi słowy, czy Polski Komfort ma konkurencję? 5.no i jeszcze - jak z rachunkami? Będę naprawdę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje - te 37 tys to kupa kasy, a nawet nie wiem jak to stargować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zumurud 17.10.2003 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Bardzo proszę, czy nikogo z Was już tu nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 17.10.2003 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Kanały mam z blachy. Projekt robiła firma Creon z Gdyni. Kanały montowałem sam. Zdecydowanie polecam system strefowy. U mnie są trzy strefy ( 3 termostaty - 189 zł jeden, 3 siłowniki - 250 zł jeden, rozdzielnia w której są 4 styczniki załączające siłowniki). Filtr myję wodą i to wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FigoFago 18.10.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Ja też bardzo poważnie myślę o tego radzoju ogrzewaniu. Rzeczywiście jednak jest ono ciut drogie. Duża część kosztów takiego systemu to sam piec nadmuchowy. Polski Komfort oferuje drogie (ale podobno dobre)amerykanckie piece Carrier i Lennox. Mimo wielu zalet przystosowane są do gazu ziemnego: żeby zasilać propanem trzeba dokupywać dysze, a propan-butan nie wiem czy wogóle wchodzi w rachubę. Znalazłem jednak szerego ofert innych firm (tak, tak, wbrew pozorom można znaleźć konkurencję dla PK) - wsród nich ciekawa wydaje mi się oferta polskiego producenta pieców nadmuchowych ARAJ: na olej opałowy i wszelki gaz. Są dość dobrze wyposażone, automatyka, a jeden z nich posiada nawet system przygotowywanie CWU (niestety moc 50kW to trochę za dużo jak na moje potrzeby). Ogólnie to ten system ogrzewania bardzo mi się podoba i mimo kilku wad (np. wspomniane CWU - dodatkowa instalacja) jest moim zdanieg godny rozważenia. Życzę powodzenia i jak się zdecydujesz to opisz swoje wrażenia z użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zumurud 18.10.2003 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Dzięki Sebo. Małe pytanko - ile sobie zażyczyli, ze szczególnym uwzględnieniem tych stref, jaki piec, kondensacyjny czy zwykły, czy montaż bardzo skomplikowany, tzn sama tego nie zrobię, ale może jakiś kumaty hydraulik elektronik czy inny magik, co z rozruchem i regulacją, no i jeśli pytanie nie jest zbyt intymne, jakie rachunki ? Trochę się dużo zebrało Bardzo mnie również interesują te inne firmy , czy można prosić o namiary? Może to i drogie, ale ja wiem , czy zwykłe wodne plus rekuperator tak wiele taniej? No i nic mi nie pocieknie, a łazienki mam nad sobą, to wszystko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 21.10.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Zażyczyli sobie sporo (ok 30tys) ale wyszło w okolicach połowy tego bo dużą część prac zrobiliśmy sami. Zamontowanie kanałów to bardzo czasochłonna praca a i przyłożyć się wypada (skoro robi się dla siebie) żeby ciepło w ziemię nie szło. Kanały na poddaszu to już "pestka"Pierwsza zima - oczywiście musiała się trafić zima stulecia - była dosyć ciężka jeśli chodzi o rachunki. Raz, że regulacja pieca, nie do końca "zamknięty" dom itp. Także mnóstwo ciepła szło sobie w atmosferę. Teraz jest duużo lepiej a dom nadal nie do końca szczelny. No i jeszcze nie mamy czerpni która pozwoli zaoszczędzić trochę oleju.Do systemu mamy podłączony kominek - zaczynamy pierwszy sezon i jest super. Strafa dzienna (największa) z głowy, sypialnie też nagrzewa a na poddaszu nie musi bo i tak ciepłe powietrze idzie do góry. Bardzo przydał się wiatrak (mamy antresolę). Piec mamy jakiś włoski (Technoclima jeśli dobrze pamiętam). Chcieliśmy na olej z możliwościa zmiany dysz na gaz. Na razie się sprawdza a był tańszy niż Carrier czy Lenox (no i na olej).Jeśli chodzi o samo mieszkanie z takim ogrzewaniem to już jest dobrze a po całkowitym skończeniu instalacji będzie pewnie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 21.10.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Zumurd,ja też zainwestowałem w ogrzewanie z PK. Starałem się dla nich znaleźć jakąś konkurencję ale o dziwo cena była jeszcze wyzsza niż u nich. U mnie całkowita cena z podgrzewaczem 150 l i kanałami z blachy, piecem Carriera oraz nawilżaczem wyniosła 31000 brutto. Niestety ze wzgledu na brak przyłączy nie użytkuje tego systemu więc niewiele więcej moge powiedzieć.Chce wyprowadzic w pewnej odległości (tak aby gorące powietrze nie zniszczyło pieca) od kraty powrotnej gorące powietrze z kominka, tak aby system zasysał to powietrze i poprzez piec rozprowadzał po całym domu. Czy ktoś może zweryfikować mój pomysł? Czy to jest szczęśliwe rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 21.10.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 należy uważać z wprowadzeniem powietrza z kominka do systemu, piec Carrier może "przyjąć" powietrze o temp. max +29 C ( kominek może dać nawet +80 C ). Jeżeli będzie wyższa spowoduje to spadek sprawności pieca oraz skrócenie żywotności wymiennika ciepła. Tak więc lepiej jest wstępnie przepuścić powietrze przez pół domu i dopiero wciągnąć do kraty powrotnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 21.10.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Dzięki bardzo, tego włąśnie się obawiałem na szczęście mam możliwość uwzględnienia tych sugestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 22.10.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Sebastian zna szczegóły ale z tego co się orientuję nasz piec nie zasysa powietrza z kominka. Kominek jest włączony do systemu już za piecem i ma wentylator. Także może działać niezależnie od pieca. Jak na razie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 22.10.2003 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Ewa,o tym nie pomyślałem, ale z tego co wiem wychodzące z kominak powietrze może mieć nawet 200 stopni, czy ta temperatura nie uszkodzi kanałów z blachy i zaizolowanych wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 23.10.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 księguś, kanały wytrzymają na 100%, tylko upewnij się że kominek ma dobre filtry na wylocie, aby nie zabrudził instalacji ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 23.10.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 A czym ma zabrudzić?Z tego co wiem to do kanałów nie idzie powietrze z "wewnątrz" kominka. W sypialniach kominek czuć było tylko na samym początku - kiedy kanały były bardzo "świeże"Poza tym żadnego dymu, kurzu itp. z kanałów nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zumurud 23.10.2003 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Dzięki za info, może faktycznie, to nie jest tak strasznie drogo. Tak czy inaczej, kaloryferom nie! Ja bym może i montowała te kanały, ale mój chłop już przy remoncie mdlał w Castoramie więc nie mam co na niego liczyć Chyba niewiele zaoszczędzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 23.10.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 A czy ktoś ma pojęcie, czy dałoby się system wentylacji mechanicznej z rekuperatorem 'uzdatnić' o taki gazowy piec ogrzewający powietrze (już za rekuperatorem)? Ile kosztuje taki piec do grzania powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 24.10.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 to się raczej nie uda, za małe kanały. Do rozprowadzenia 1 kW ciepła potrzeba > 100 m3 powietrza na godzinę . Czyli piec 15 kW będzia tłoczył > 1500 m3/h, to ponad 3 razy więcej niż rekuperator dedykowany do tej samej powierzchni domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 24.10.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Chyba, że zbudujesz dom w niemieckim standardzie domu pasywnego. Wtedy do ogrzania domu wystarczy tyle powietrza (podgrzanego) na ile jest zaprojektowany reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 24.10.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Hmm.... a to porażka Ale czy to oznacza, że jeśli będę podgrzewał powietrze w wentylacji kominkiem, to też będę miał za małą wydajność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 24.10.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 to nie tak, podane wcześniej wartości odnoszą się do systemu ogrzewania nadmuchowego z piecem gazowym, gdzie temp. nawiewu nigdy nie przekroczy +50 C. Jeżeli podgrzejesz powietrze ( kominkiem ) do +80 C to potrzeba proporcjonalnie mniej powietrza do przekazanie tekiej samej ilości ciepła. Tylko to już nie jest komfortowe ogrzewanie nadmuchowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 24.10.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 1500m3/h ???To to niezły 'przeciąg'. Jeżeli będzie reku też a tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts