Ada Rafał 24.10.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 u nas w domu, piec 11 kW = 1360 m3/h. Mistrzostwo świata dla tego, kto wyczuje ruch powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 25.10.2003 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2003 Widzę, że macie nie tylko wiedzę teoretyczną ale co wżniejsze praktyczną. Mnie interesuje ten wątek, gdyż planuje w dużej mierze ogrzewać kominkiem (plus uzupełnienie ze strony elektrycznej podłogówki), który miałby ogrzewać powietrze rozprowadzane w wentylacji z rekuperatorem. Może to trochę poza tematem tego wątku, ale jednak macie doświadczenie z ciepłym powietrzem Z tego, co się tu dowiedziałem, nadmuch wentylacji na poziomie 100m3/h to dużo za mało, aby odpowiednio nagrzać cały dom. Wprawdzie mogę liczyć na bezpośrednie nagrzewanie parteru (cały otwarty) od kominka i grawitacyjne z salonu na poddasze (pustka nad salonem i otwarty na salon hol poddasza), ale jednak... Oczywiście można w systemie wentylacji z reku zwiekszyć nadmuch (w zależności od centralki), chociaż raczej nie do takich ilości jak 1500m3/h. Ale to chyba nie jest dobry pomysł, bo wtedy duża ilość ciepłego powietrza jest wywiewana z domu (wymiennik nie ma przecież 100% sprawności). Z tego, co zdążyłem w międzyczasie dowiedzieć się o ogrzewaniu powietrznym wynika, że tylko cześć z tych 1500m3/h jest świeżego powietrza, reszta to recylkulacja. To zmienia postać rzeczy... Co o tym wszystkim sądzicie? Ma to szanse działać? Czy może jednak lepiej ciepło z kominka rozprowadzać oddzielnymi rurami? Czy macie też może oprócz ogrzewania powietrznego wentylacje z reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 27.10.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 hmm. ciężko powiedzieć, my nie mamy kominka ani rekuperatora. Jak dla mnie trochę przekombinowane, ale myślę, że lepiej popytać gdzieś na wątku o DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manifest 04.11.2003 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Ado i RafalePrzeczytałem Wasz Dziennik i uwagi do niegooraz przejrzałem Waszą stronę.Gratuluje tempa budowy i końcowych efektów. Juz od dawna interesuje sie ogrzewaniem powietrznymale ze wzgledu na koszty sam zaprojektowałemrozprowadzenie kanałów i przybliżone przekroje. Interesuja mnie koszty jakie Wy poniesliscie. Jesli mozecie zeskanowac swój projekt ogrzewania(przekroje kanałów, umiejscowienie kraty kanału powrotnego itp) chetnie go obejrze i przeanalizuje. pozdrawiam Waszą rodzinkemanifest[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 05.11.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 całość to ok. 38.000 PLN ( ogrzewanie + klimatyzacja + nawilżanie + wentylacja + filtr elektroststyczny ) Urządzenia Carrier, kanały Climaver jeżeli chcesz to pomogę Ci w projekcie, prześli mi twoją wersję, zobaczymy czy jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruspan2000 09.11.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Ada&Rafal, zaczynam fundamenty jutro i mam do was pytanie:czy na etapie ztanu zero (pierwsza wylewka - chudziak) powinienem uwzglednic kanaly powietrzne ktore beda szly w podlodze? Widzialem u was kratki nawiewowe z sufitu. czy to znaczy ze nic nie robiliscie w podlodze? Ogolnie ogrzewanie nadmuchowe przedstawiane jest bardzo pozytywnie. Mowi sie o tym ze mozliwe jest ogrzanie domu z 10 stopni do 20 w 15 minut. Czy mozecie to potwierdzic? Mam jeszcze pytanie co do ceny za instalacje. 38 tys to cena brutto czy netto? ile wynosila pierwsza wycena instalacji? z gory dzieku za odpowiedzpozdrPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts