Tumek 01.11.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Witam.Szukam informacji,zdjęć i ludzi ktorzy buduja dom wg projektu W-51.12a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystyna M 10.11.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Witam serdecznie. My kupiliśmy ten projekt, jesteśmy na etapie drobnych zmian. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Santa_ppc 18.12.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Cześć Wam! My również zainteresowaliśmy się tym projektem, aczkolwiek dokonujemy sporych nawet zmian Ogólnie mówiąc, to zrezygnowaliśmy z garażu obok, przewróciliśmy salon do góry nogami, i dodaliśmy piwnice wraz z garażem 2-stanowiskowym. Zwęzyliśmy także domek o około 1 metr. Później dorzucę tu zarys tego co stworzyliśmy. Aha, obecnie jesteśmy na etapie ustalania wszystkiego z architektem. A jak Wam idzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystyna M 18.12.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Witam. My już mamy wszystkie zmiany, mamy też pozwolenie na budowę. Z garażu nie zrezygnowaliśmy, zamieniliśmy go na 2-stanowiskowy. Kuchnię zamieniliśmy z salonem, zwęziliśmy kotłownię i zrobiliśmy korytarzyk-przejście do garażu. Drzwi do schowka pod schodami też będą w innym miejscu.Góra została prawie bez zmian. Zwęzilśmy balkon do szerokości 1,2 m co pozwoliło zrezygnować z filarów pod balkonem. Podwyższymy też ścianę kolankową, mamy pozwolenie do 1,2 m ale chyba 1 m wystarczy.Cały czas zastanawiam się nad łazienką na górze i wygospodarowaniem w niej (i częściowo nad garażem) pralni. Ale Wy tego problemu nie macie, bo nie macie stryszku nad garażem. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 20.12.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witam! Cieszę, że ktoś buduje taki sam domek jak my. My mamy już stan zerowy, który czeka do wiosny. Zmian nie wprowadzilśmy żadnych powaźnych, poza likwidacją wejścia z tyłu garażu i ociepleniem ścian pomieszczenia nad garażem - chcemy tam urządzić pralnie a może w przyszłości dodatkowy pokój. Reszta wyjdzie w praniu na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Santa_ppc 20.12.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Może wrzucicie jakieś fotki tego co wam wyszło, lub z budowy jak macie Ciekaw jestem również orientacyjnych kosztów stanu surowego, jeśli to nie tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 23.12.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Mamy stan zerowy czyli fundamenty, ściany fundamentowe z bloczków fundamentowych, zaizolowane, ocieplone i zasypane i czekająe na dalszy rozwój wydarzeń na wiosnę. Stan taki powstał dzięki naszej ekipie w ciągu trzech tygodni od wymiarów geodetów. Mam nadzieję,że dalsze budowanie pójdzie też tak sprawnie na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 23.12.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 http://img88.imageshack.us/img88/2290/dsc06797smallns2.th.jpg' alt='dsc06797smallns2.th.jpg'> Chyba udało mi się wkleić, jak nie to spróbuję później, ale na razie i tak nie ma co oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 29.12.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam wszystkich.Ja jestem na etapie szukania projektu zbliżonego do mojego ideału - trwa to juz trzeci miesiąc i ten projekt jest jemu na razie najbliższy. Chciałbym uniknąć dużych zmian w projekcie, bo to generuje dodatkowe koszty.Mam działkę z frontem od południowego-zachodu i w tym projekcie odpowiada mi prawie wszystko:-salon i gabinet od słonecznej strony (również dwie z trzech sypialni na piętrze, które będą pokojami dzieci)-duża łazienka na piętrze z miejscem na suszarnie (nad garażem),-spiżarnia w kuchni i duże pomieszczenia gospodarcze,-prosty (więc chyba tani) dach!Również planuje zrezygnować z balkonów - bo są drogie i mogą tworzyć mostki termiczne. Mam konkretne pytanie związane z tym domem: z jakich materiałów budujecie i na ile opiewa kosztorys wg tego projektu? Ile faktycznie kosztował stan zerowy? Pozdrawiam i życzę wszystkim prostej drogi do celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 30.12.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witam! Fajnie, że coraz więcej osób jest zainteresownych tym projektem. My nie robiliśmy żadnego kosztorysu - ten podany na stronie biura ma chyba ręce i nogi, ale i tak pewnie trzeba będzie coś dołożyć. Na razei nasz stan zerowy nie odbiega za bardzo od planowanego kosztorysu - musieliśmy tylko dołożyć więcej podsypki na fundamenty, bo kopaliśmy pod całym domem i trzeba było to później uzupełnić. Myśmy nie rezygnowali z balkonów - uważam, że dzięki nim domek ma swój urok - prawie jak mały dworek - a pozatym będzie, gdzie wietrzyć pościel, a dzieciakom naszym tez podoba się wyjście na wspólny balkon - aby tylko z niego nie skakali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 30.12.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 A co do materiałów to zały czas zastanawiamy się - napewno nie z ytongay, bez oceplenia jak jest w projekcie. Albo z gazobetonu lub z porotermu, ale o tym zadecydujemy na wiosnę. Raczej cena materiału - co ma nam wyliczyć nasz budowlaniec zdecyduje. Oba materiału mają plusy i minusy. Może ktoś mądrzejszy ode mnie wypowie się na ten temat i poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Santa_ppc 30.12.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 My z kolei zastanawiamy się nad ytongiem jednowarstwowo, albo nad silką 25 + 12cm (albo 15) styropianu. Jednak ciągle bierzemy pod uwagę również inne materiały. Głównym kryterium będzie tu stosunek cena/eksploatacja (na pewno nie będziemy stawiać z pustaków żużlowych, ani z max'ów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek i Ania 30.12.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witamy!!! My również wybraliśmy projekt W-51.12a Ruszamy na wiosnę Pozdrawiamy serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 31.12.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 A jakie zmiany wprowadziliście do projektu? Mi, szczerze mówiąc, przeszkadza troche wąski wiatrołap. Pokój nr.7 (ten obok wejścia) u mnie będzie gabinetem i nie musiałby być taki duży, ale chyba nie da się w łatwy sposób przesunąć ściany dzielącej ten pokój z wiatrołapem, na rzecz tego drugiego. Szafa w wiatrołapie w każdym razie by sie przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek i Ania 31.12.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Witam!!! Zmiany wprowadziliśmy minimalne- podwyższymy prawdopodobnie ściankę kolankową (mamy pozwolenie do 1,2 m) ale wydaje nam się iż 1m wystarczy. Żonka chce w wolnej przestrzeni (nad garażem) urządzić pralnię lub garderobę... Zmieniliśmy również okna w garażu tzn zamiast jesdnego środkowego zrobimy dwa po bokach (jedno po prawej stronie i jedno po lewej). Zastanawiamy się również czy nie powiększyć okna nad klatką schodową? To na tyle naszych zmian.... Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek i Ania 31.12.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Czym będziecie kryć domek- My prawdopodobnie dachówką .. Czekamy na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Santa_ppc 31.12.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Co do pokrycia to bardzo chcielibyśmy położyć dach z dachówek, ale co to będzie to wyjdzie w praniu. Wszystko zależeć będzie od różnicy cen między poszczególnymi metodami i stan budżetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Santa_ppc 31.12.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Oriman - wiatrołap jest trochę niepraktyczny, dlatego myśmy zrezygnowali ze świetlika obok drzwi i powiększyliśmy go (wiatrołap) o szafę od strony salonu, gdzie za ścianą będzie jadalnia, a salon powyżej. Kuchnię przenieśliśmy do gabinetu, gabinet do kotłowni, a kotłownię do piwnicy W ten sposób nabrało to bardziej pasujących nam kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek i Ania 31.12.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 A co do materiałów to będziemy stawiać domek z max'ów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 01.01.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Witam! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Niech każdemu budowa idzie jak najlepiej.W naszym kupionym projekcie w wiatrołapie jest zaprojektowana szafa po lewej stronie i nie ma tych podwójnych drzwi. Więc proble mamy z głowy i nie musimy nic zmnieniać. My likwidujemy okno dachowe na klatce (kto to będzie potem mył), a dodajemy dodatkowe okno w pokoju nad garażem. Na dach pewnie będzie dachówka ceramiczna, mnie maży sie w kolorze kasztan - kiedyś taką widziałam na jakiś targach budowlanych i do tego okna w podobnym kolorze, tylko nie wiem czy drewniane ( są drogie) czy plastikowe? Ale na czymś trzeba pooszczędzać, więc pewnie wybierzemy tańsze. A u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts