Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-51.12a pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 530
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Cześć Wam!

My również zainteresowaliśmy się tym projektem, aczkolwiek dokonujemy sporych nawet zmian :) Ogólnie mówiąc, to zrezygnowaliśmy z garażu obok, przewróciliśmy salon do góry nogami, i dodaliśmy piwnice wraz z garażem 2-stanowiskowym. Zwęzyliśmy także domek o około 1 metr. Później dorzucę tu zarys tego co stworzyliśmy. Aha, obecnie jesteśmy na etapie ustalania wszystkiego z architektem. A jak Wam idzie?

Witam.

My już mamy wszystkie zmiany, mamy też pozwolenie na budowę. Z garażu nie zrezygnowaliśmy, zamieniliśmy go na 2-stanowiskowy. Kuchnię zamieniliśmy z salonem, zwęziliśmy kotłownię i zrobiliśmy korytarzyk-przejście do garażu. Drzwi do schowka pod schodami też będą w innym miejscu.

Góra została prawie bez zmian. Zwęzilśmy balkon do szerokości 1,2 m co pozwoliło zrezygnować z filarów pod balkonem. Podwyższymy też ścianę kolankową, mamy pozwolenie do 1,2 m ale chyba 1 m wystarczy.

Cały czas zastanawiam się nad łazienką na górze i wygospodarowaniem w niej (i częściowo nad garażem) pralni. Ale Wy tego problemu nie macie, bo nie macie stryszku nad garażem.

Pozdrawiam i powodzenia.

Witam! Cieszę, że ktoś buduje taki sam domek jak my. My mamy już stan zerowy, który czeka do wiosny. Zmian nie wprowadzilśmy żadnych powaźnych, poza likwidacją wejścia z tyłu garażu i ociepleniem ścian pomieszczenia nad garażem - chcemy tam urządzić pralnie a może w przyszłości dodatkowy pokój. Reszta wyjdzie w praniu na wiosnę.

Mamy stan zerowy czyli fundamenty, ściany fundamentowe z bloczków fundamentowych, zaizolowane, ocieplone i zasypane i czekająe na dalszy rozwój wydarzeń na wiosnę. Stan taki powstał dzięki naszej ekipie w ciągu trzech tygodni od wymiarów geodetów. Mam nadzieję,że dalsze budowanie pójdzie też tak sprawnie na wiosnę.

Witam wszystkich.

Ja jestem na etapie szukania projektu zbliżonego do mojego ideału - trwa to juz trzeci miesiąc i ten projekt jest jemu na razie najbliższy. Chciałbym uniknąć dużych zmian w projekcie, bo to generuje dodatkowe koszty.

Mam działkę z frontem od południowego-zachodu i w tym projekcie odpowiada mi prawie wszystko:

-salon i gabinet od słonecznej strony (również dwie z trzech sypialni na piętrze, które będą pokojami dzieci)

-duża łazienka na piętrze z miejscem na suszarnie (nad garażem),

-spiżarnia w kuchni i duże pomieszczenia gospodarcze,

-prosty (więc chyba tani) dach!

Również planuje zrezygnować z balkonów - bo są drogie i mogą tworzyć mostki termiczne.

Mam konkretne pytanie związane z tym domem: z jakich materiałów budujecie i na ile opiewa kosztorys wg tego projektu? Ile faktycznie kosztował stan zerowy?

Pozdrawiam i życzę wszystkim prostej drogi do celu.

Witam! Fajnie, że coraz więcej osób jest zainteresownych tym projektem. My nie robiliśmy żadnego kosztorysu - ten podany na stronie biura ma chyba ręce i nogi, ale i tak pewnie trzeba będzie coś dołożyć. Na razei nasz stan zerowy nie odbiega za bardzo od planowanego kosztorysu - musieliśmy tylko dołożyć więcej podsypki na fundamenty, bo kopaliśmy pod całym domem i trzeba było to później uzupełnić. Myśmy nie rezygnowali z balkonów - uważam, że dzięki nim domek ma swój urok - prawie jak mały dworek - a pozatym będzie, gdzie wietrzyć pościel, a dzieciakom naszym tez podoba się wyjście na wspólny balkon - aby tylko z niego nie skakali.

A co do materiałów to zały czas zastanawiamy się - napewno nie z ytongay, bez oceplenia jak jest w projekcie. Albo z gazobetonu lub z porotermu, ale o tym zadecydujemy na wiosnę. Raczej cena materiału - co ma nam wyliczyć nasz budowlaniec zdecyduje. Oba materiału mają plusy i minusy. Może ktoś mądrzejszy ode mnie wypowie się na ten temat i poradzi?

A jakie zmiany wprowadziliście do projektu? Mi, szczerze mówiąc, przeszkadza troche wąski wiatrołap. Pokój nr.7 (ten obok wejścia) u mnie będzie gabinetem i nie musiałby być taki duży, ale chyba nie da się w łatwy sposób przesunąć ściany dzielącej ten pokój z wiatrołapem, na rzecz tego drugiego. Szafa w wiatrołapie w każdym razie by sie przydała.

Witam!!! Zmiany wprowadziliśmy minimalne- podwyższymy prawdopodobnie ściankę kolankową (mamy pozwolenie do 1,2 m) ale wydaje nam się iż 1m wystarczy. Żonka chce w wolnej przestrzeni (nad garażem) urządzić pralnię lub garderobę... Zmieniliśmy również okna w garażu tzn zamiast jesdnego środkowego zrobimy dwa po bokach (jedno po prawej stronie i jedno po lewej). Zastanawiamy się również czy nie powiększyć okna nad klatką schodową? To na tyle naszych zmian.... :D Pozdrawiamy!

Oriman - wiatrołap jest trochę niepraktyczny, dlatego myśmy zrezygnowali ze świetlika obok drzwi i powiększyliśmy go (wiatrołap) o szafę od strony salonu, gdzie za ścianą będzie jadalnia, a salon powyżej. Kuchnię przenieśliśmy do gabinetu, gabinet do kotłowni, a kotłownię do piwnicy :) W ten sposób nabrało to bardziej pasujących nam kształtów.

Witam! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Niech każdemu budowa idzie jak najlepiej.

W naszym kupionym projekcie w wiatrołapie jest zaprojektowana szafa po lewej stronie i nie ma tych podwójnych drzwi. Więc proble mamy z głowy i nie musimy nic zmnieniać. My likwidujemy okno dachowe na klatce (kto to będzie potem mył), a dodajemy dodatkowe okno w pokoju nad garażem. Na dach pewnie będzie dachówka ceramiczna, mnie maży sie w kolorze kasztan - kiedyś taką widziałam na jakiś targach budowlanych i do tego okna w podobnym kolorze, tylko nie wiem czy drewniane ( są drogie) czy plastikowe? Ale na czymś trzeba pooszczędzać, więc pewnie wybierzemy tańsze. A u was?