Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-51.12a pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Dziękuję Magdo za odpowiedż,

my też tak planujemy ocieplać na zewnątrz, z tym że zastanawiamy się czy nie zrobić 10+5. Dzesiątką najpierw a następnie piątkę i to tak aby piątka kryła łączenia styropianu dziesiątki. Boję się jednak, że jak się dowiemy ile kosztuje takie ocieplenie budynku podwójnie to nam się może szybko odmienić.

W tym tygodniu zapowiadają wreszcie ładną pogodę, życzę więc WSZYSTKIM budującym owocnych prac na budowie.

Pozdrawiam serdecznie:

I&S

• Odpowiedzi 530
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Inka,

spytaj fachowców od ocieplania zewnętrznego, czy można kłaść styropian na zakładkę. My pierwotnie chcieliśmy kłaść też 15, ale zmieniamy na 17, bo taką szerokość mają skrzynki na rolety, a chcemy je schować w elewacji. I będzie tylko 1 warstwa. Nasi tynkarze grzebią się na poprzedniej budowie i wcale nie jesteśmy pewni, czy w tym roku zaczną u nas. Boją się przymrozków. Za to ocieplać poddasze zaczynamy w przyszłym tygodniu.

Cześć

my również zakupiliśmy ten projekt.;-) Na chwilę obecną udało się załatwić pozwolenie i czekamy jeszcze na uprawomocnienie odbiór dziennika budowy itp.

Ruszymy na wiosnę ...

Aż miło popatrzeć jak ładnie Wam te domy rosną ... u nie jeszcze jest ściernisko .. ;-)

Mam pytanie: czy ktoś z z Was budował fundamenty z wykorzystaniem bloczków szalunkowych (układanie bloczków i zalewanie ich betonem)? Macie może jakieś doświadczenie w tej kwestii?

pozdrawiam

Dar

Witamy kolejnego posiadacza tego samego projektu!!!!

My mieliśmy standardowo zbrojone i lane fundamenty z gruchy a potem wynoszone na 9 warstw bloczka.

Nie mogę pomóc - nie znam nikogo kto z naszych znajomych robiłby inaczej.

Pozdrawiamy i liczymy na zdjęcia z budowy od najbliższej wiosny:)))

I&S

cześć wszystkim posiadaczom projektu 51.12a.

Ja jeszcze do was nie należę ,ale zamierzam się przyłączyć ...

Dałam sobie czas do namysłu do momentu wydania warunków zabudowy.

Mam nadzieję,że wspomożecie mnie dobrą radą i sprawdzonymi rozwiązaniam w momencie decyzcji o zakupie tego projektu.

pozdrawiam serdecznie.

Małgorzata z Gdańska

Witamy,

nam w podjęciu decyzji o zakupie pomogła podróż 200 km do właścicieli stanu surowego tego projektu :))) Przy okazji pozdrawiamy!!!!

Natomiast wcześniej odrzuciliśmy inny projekt Lilia II po pokonaniu ponad 300 km, po rozmowie z właścicielami, ich ocenie domku i dokładnym jego obejrzeniu!!!!

Tym oto sposobem podjeliśmy decyzje że właśnie W-51.12a jest tym czego chcemy!!!!

Ten projekt spełnia wymagania moje i Męża a do tego ewentualne zmiany łatwo w nim przeprowadzić:) A mamy ich sporo :)

My polecamy:))

Pozdrawiamy:

I & S

Hej! Ale ruch na forum! Fajnie, że nasze domki rosną w całej Polsce.

Myśmy nigdzie go nie oglądali - ale przejrzeliśy setkę projektów, miał być inny podobny z tej samej pracowni, ale musielibyśmy zrobić kilka zmian i tak po powrocie od znajomej architetki zajrzeliśmy na stronę i nasz domek pojawił się jako nowość - i tu nie musieliśmy już nic zmieniać.

Dla nas projekt trafiony w dziesiątkę - nie zamały, może trochę duży ale wygodny, kuchnia w sam raz, spiżarka - cudowny wynalazek, a schowek pod schodami - to poprostu moje ulubione miejsce- wszystko tam chowam, co mnie drażni na wierzchu, a jest potrzebne w zasiągu ręki.

Lista obecności na forum coraz dłuższa, też się cieszę. Nam również sporo czasu zajął wybór właściwego projektu, chyba jak wszystkim. My zrezygnowaliśmy ze spiżarki, z której Madzia jest tak zadowolona i przenieśliśmy ją pod schody. Mam nadzieję, że tego nie pożałuję.

Inka,

cieszę się, że przejechanie 200 km i wizyta na naszej budowie pomogła w podjęciu decyzji. Mam nadzieję, że i ja będę mogła kiedyś zobaczyć Wasze gniazdko. Również serdecznie pozdrawiam.

Madzia,

chyba będziesz miała koleżankę tuż za miedzą. Mnie nie udało się nawiązać kontaktu z moimi krajanami, którzy budują jakieś 50-60 km od Krakowa.

Długa zima i deszczowe lato chyba wielu z nas pokrzyżowały plany. Nasi fachowcy od elewacji zrobili już przerwę zimową i przyjdą do nas dopiero na wiosnę. Gości od bruku też musieliśmy przesunąć. Teraz ocieplamy poddasze, może jeszcze zdążymy zrobić łazienki i gładzie.

http://images37.fotosik.pl/331/f2408288f0eb1fdfm.jpg

Edytowane przez krystyna M

Witam,

dziękujemy, staramy się jak możemy :))) zrobić to co się da przed zimą. Teraz jednocześnie mamy dwie ekipy: dekarza i ludzi od ociepleń. Bo aby dekarz spokojnie położył blache bez konieczności jej zdejmowania potem, to musi być zrobione ocieplenie ściany szczytowej wspólnej dla domu i garażu oraz boczne ściany lukarny, czyli tam gdzie się styka ściana z pokryciem dachowym.

Dopiero nas dekarz uświadomił i na wariata szukaliśmy kogoś od ociepleń, kolor też najlepiej jak w tych miejscach od razu się zrobi, więc w ciągu pół dnia podjęta była decyzja też o kolorze. Już nawet jest na ścianie od wczoraj, ale zdjęcia zrobię dopiero w sobotę, bo jak po pracy dojadę na działkę to już za ciemno na robienie zdjęć:(

Mam nadzieję że pozostali budujący ten projekt nie przeoczą tego elementu i pomyślą odpowiednio wcześniej.

Proponuje abyśmy sygnalizowali sobie tu na forum o czym warto wcześniej pomyśleć, aby potem nie żałować. Ułatwi to innym - rozpoczynającym dopiero budowę uniknąć podobnych kwiatków!!!!

P.S. my zapraszamy - najlepiej jak się człowiek przekona na własne oczy, czy tego właśnie chce!

Pozdrawiam cieplutko:

I&S

Hej,

J_J - fajnie że u kolejnych inwestorów ruszyła budowa :)

Prawda - nikt jeszcze nie pochwalił się zmianą w projekcie podobną do Waszej - ciekawe jak to wyjdzie w realu!!!! Czekamy na zdjęcia :)

U nas dziś wchodzi firma od rekuperatora porobić odwierty w ścianach nośnych i działowych oraz w stropie, aby potem nie niszczyć tynków.

Pozdrowionka:

I&S