Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-51.12a pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

U nas powoli do przodu, zima nam nie straszna. Mamy już drzwi wejściowe (jeszcze nie otynkowane) i parapety. Kotłownia działa, kaloryfery grzeją, rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka wspomaga kaloryfery. Alarm pilnuje naszego dobytku. Teraz kolej na gładzie i łazienki.

Jak spadnie śnieg mamy trochę zabawy z odśnieżaniem i posypywaniem piaskiem. No cóż, nie jesteśmy przy drodze gminnej.

http://images50.fotosik.pl/472/5c672a572463c395m.jpg

http://images39.fotosik.pl/467/d819361ab12ba8cem.jpg

Edytowane przez krystyna M

• Odpowiedzi 530
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! ?Nas zasypuje regularnie - wczoraj tak wiało, że wyjeżdząjąc rano do pracy zakopałam się kompletnie - i musiał mnie wyciągać traktor - akurat przyjechał nas odnieżać, gyby przyjechał dosłownie 2 minuty wcześniej nie miałabym takiej przygody.

Ale i tak jest fajnie - trochę ruchu rana lub wieczorem przy odśnieżaniu i kopaniu tuneli do samochodu traktuję jak gimnastykę. W damu mamy ciepło - piec chodzi dobrze, zasabnik starcza tak do tygodnia - w zależności od tego jak mocno wieje i jaka jest temperatura na zewn. Niestety kominka jeszcze nie mamy i nie mamy się czym dogrzewać - tak pewnie ekogroszku wyszłoby mnie.

W domu przybyły - nie wiem czy pisałam - dwie firanki - reszta chyba dopiero po świętach, panele w pokojach na dole. Miałam się zabrać do pomalowania sufitu w łazience - jak kafelkarz wszedł wczęsniej niż miał i zdążyliśmy pomalować łazienki - tak jest do dzisiaj.

Pozdrawiam i życzę ciepełka w tą zimę.

• 2 weeks później...

Witamy,

u nas spokojnie na budowie, mieli nam robić rozprowadzenie kanalizacji przez zimę - czekamy nadal na ekipę.

Okna zamówione i dojadą wiosną. Styropian na ocieplenie budynku już kupiony i czeka też na wiosnę.

My w międzyczasie zbieramy siły i pomysły na wykończenie domku:) Prace wykończeniowe rozkładamy na dwa lata, jak się uda wcześniej to SUPER a jak nie to też dobrze, bo więcej czasu na przemyślenie wszystkiego.

Pozdrawiamy serdecznie WSZYSTKICH i życzymy na progu Nowego Roku szybkiej wprowadzki do NASZYCH superowskich W-51.12a :)

I&S

Witam serdecznie i życzę w Nowym Roku wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim spełnienia oczekiwań związanych z budową. Regularnie czytamy z mężem Wasze wpisy na forum, ponieważ jesteśmy świeżo upieczonymi właścicielami domku wybudowanego na podstawie właśnie tego projektu. Wprowadziliśmy się 13 listopada 2010r. a zaczęliśmy budowę w kwietniu 2008r. Jesteśmy bardzo zadowoleni, a wręcz zachwyceniu układem wewnątrz domu, przestrzenią, pomieszczeniami dodatkowymi, tzn. spiżarnia, garderoby, suszarnia itp. Wprowadziliśmy trochę zmian co dało efekt lepszej funkcjonalności.

Mieszkamy w woj. lubuskim- 20 km od Zielonej Góry. jeżeli ktoś z Was ma ochotę odwiedzić nas i zobaczyć nasz "produkt" zapraszamy serdecznie, z przyjemnością podzielimy się naszymi doświadczeniami.

Miło jest oglądać Waszą "fotodokumentację" widząc w niej swój domek, postaram się jak najszybciej dołączyć także parę zdjęć.

Pozdrawiam wszystkich budujących!

Witamy Was serdecznie,

"Mieszkamy w woj. lubuskim- 20 km od Zielonej Góry. jeżeli ktoś z Was ma ochotę odwiedzić nas i zobaczyć nasz "produkt" zapraszamy serdecznie, z przyjemnością podzielimy się naszymi doświadczeniami"

My mieszkamy ok 50 km od Gorzowa Wlkp. i nie ukrywam, że jbardzo chętnie skorzystamy z zaproszenia. Póki co czekamy na zdjęcia z "placu boju"

Pozdrawiamy,

Justyna i Paweł

Witamy,

u nas spokojnie na budowie, mieli nam robić rozprowadzenie kanalizacji przez zimę - czekamy nadal na ekipę.

Okna zamówione i dojadą wiosną. Styropian na ocieplenie budynku już kupiony i czeka też na wiosnę.

My w międzyczasie zbieramy siły i pomysły na wykończenie domku:) Prace wykończeniowe rozkładamy na dwa lata, jak się uda wcześniej to SUPER a jak nie to też dobrze, bo więcej czasu na przemyślenie wszystkiego.

Pozdrawiamy serdecznie WSZYSTKICH i życzymy na progu Nowego Roku szybkiej wprowadzki do NASZYCH superowskich W-51.12a :)

I&S

Witam z Noworocznym Pozdrowieniem :)

Czy mogłabyś opisać jakie zmiany wprowadziliście w otworach okienno-drzwiowych i czym one były podyktowane?

Witam,

J_J jeśli chodzi o otwory okienne i drzwiowe to zależało nam aby były one standardowe (szczególnie drzwi aby nie dopłacać za nie, okna tak czy tak - robią na wymiar).

Co prawda to dopiero wyjdzie szydło z worka jak murarz zrobił nam te otwory gdy będziemy wstawiać drzwi wewnętrzne. Z naszych pomiarów są odchylenia i nie są wszystkie otwory idealnie tak samo szerokie. Mam nadzieję że montując ościeżnice na piankę i kryjąc ją listwami nie będzie problemów. Ale ogólnie wszystkie drzwi wewnętrzne miały być 90 cm szerokie. Wiadomo że do łazienki mogą być 80, do spiżarki mamy mieć 70. Drzwi między przedpokojem a salonem mamy 150 szer. ale tam normalnych drzwi nie będzie - myślę intensywnie nad przesuwnymi. Chcę aby impreza w salonie nie przeszkadzała śpiącym na górze a im więcej przeszkód tym odgłosy lepiej wygłuszone.

Drzwi zewnętrzne też 90 i na ten moment wybraliśmy model: stol 07 -kolor dąb http://www.stolpaw.com.pl/oferta/drzwi-zewnetrzne.

Okna u nas są zazwyczaj jak w projekcie szerokie, czyli 180 np. w kuchni, salonie, pokoju na dole. Do salonu trzeba dodać że te tarasowe zmniejszyły się o 30 cm, zarówno drzwi jak i okno, a w ślad za nimi analogicznie otwory w obu pokojach na górze - powód... została ścianka działowa między kuchnią a salonem ale w projekcie wręcz kończą się drzwi tarasowe i "wychodzi" z nich ta ścianka - nie chciałam tak bo nic na tej ścianie nie postawię. Docelowo ma być komoda i zachodziłaby na drzwi - bez sensu zupełnie. Dodatkowo firanka i zasłonka też lepiej będą wyglądać gdy tam będzie kawałek ściany. Ciężko mi było oddać ścianę w kuchni - i tak wyszło mi marne 2,20 szerokość :( więc musiałam zmniejszyć otwory. Reszta jest bez zmian.

No dobrze prawie bez zmian, bo na klatce schodowej doszło okno w ścianie zamiast okna dachowego (bo my nie lubimy okien dachowych i likwidowaliśmy gdzie się dało:)) i jest teraz okienko nad okienkiem, w pokoju na górze na wprost schodów jest zamiast drzwi 150 jak w projekcie okno 60 + drzwi 90 - bo chciałam znów mieć wykorzystaną ścianę i aby żaden mebel nie zachodził mi na drzwi. Teraz jest tam idealne miejsce na biurko pod oknem. No i ostatnia wariacja to nad garażem na strychu zamiast okna 180 mamy drzwi 90 i okno 90 - bo bardzo mi się podobają tzw "francuskie balkoniki", czyli sama barierka.

Co nie ma w projekcie ale jest u nas to okna na wylot na tym deskowanym stryszku - powód.... doświetla stryszek ale przede wszystkim to upalnym latem wietrząc i robiąc przeciągi na samym szczycie dachu chciałam zapobiec buforowi gorącego powietrza, które ogrzewa pokoje na poddaszu. U znajomych tego nie ma i latem tam można zawiesić siekierę w powietrzu tak jest duszno. W ścianie wspólnej dla domu i garażu pod samym szczytem jest więc otwór i można swobodnie przechodzić ze stryszka nad garażem na stryszek nad domem. Są praktycznie na tym samym poziomie -różnica góra 3 cm. Z tym że u nas dom na poddaszu jest budowany na wysokość 4 pustaki+wieniec+murłata a nad garażem jest 3 pustaki+wieniec+murłata, stąd pewnie deskowanie strychu wyszło na równi.

W sumie jednak wyszło troszkę tych zmian :)

Gdyby były jakieś wyjaśnienia potrzebne - proszę o info.

Pozdrawiamy serdecznie:

I&S

Witamy w Nowym 2011 roku.

Wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i radości, siły, optymizmu i wytrwałości, a przede wszystkim spełnienia wszystkich marzeń i planów związanych z budową i urządzaniem "naszych" domów!!!

U nas mimo zimy "prace" posuwaja sie do przodu:-) Mamy nareszcie uprawomocnione pozwolenie, inspektorzy tez juz o nas wiedza. Zakład energetyczny jest w trakcie kopania i zakladania pradu wokol naszej dzialki. Mamy kierownika, umowiona ekipe. Z niecierpliwoscia oczekujemy wiosennych roztopów, aby "słowo stało się ciałem" ... (a to tak mi po swietach zostało:-)

Witam

Mimo, że dopiero ruszam ze ścianami sen z powiek mi spędza OGRZEWANIE. Z uwagi na brak gazu sieciowego wydaje mi się, że pozostaja mi opcje droga i jeszcze droższa... a mianowicie gaz płynny oparty na własnej butli oraz pompa ciepła.

Jakie są Wasze doświadczenia, może coś pomożecie podpowiecie?

Pozdrawiam

Witam J_J

My jestesmy w podobnej sytuacji i postawilismy na pompe ciepla + zostawiamy komin gdyby jednak prad zrobil sie niebotycznie drogi. Z dwoch pomieszczen za garazem 2-stan (w oryginale śluza i składzik) powstala nam dosc duza kotłownia i to jest wielki plus tego projektu, bo zostawia pole do roznych koncepcji Niestety nikt jeszcze nie wymyslil darmowego ogrzewania :-( Czy zainwestujesz w piec (miał, ekogroszek, pelet etc.) czy postawisz piec olejowy, czy butle z gazem, czy w koncu pompe ciepla - zawsze jakies "medium" bedzie przetwarzane na cieplo. Wśrod nas sa zwolennicy, kazdego z nich. My z zona zrobilismy sondaz wsrod znajomych i wyszlo nam ze pompa mimo iz NAJDROŻSZA w montazu (koszty rzędu 50-70 tys.całosc z podlogowka) poznej w eksploatacji miesci sie w dolnej grupie stawki cenowej. No i do tego bezobsługowość.

Witamy,

my też mamy mieć pompe ciepła, bo również brakuje u nas przyłącza gazowego w okolicy:((

Wybraliśmy pompe ZIRIUS z firmy Thermogolv: http://www.thermogolv.pl/ Decyzja zapadła po serii wycieczek do posiadaczy owego systemu w promieniu 200km.

Pompa ze względu na skok walut podrożała i na chwile obecną wynosi 30.000 a latem 2010 było 27.000 :( Robocizna plus podłoczęnie to kolejne około 8000 i ogrzewanie podłogowe z materiałami to jakieś 100PLN za m2.

Ta sama firma też robi u nas ogrzewanie podłogowe.

W razie braku prądu mamy agregat prądotwórczy.

Pozdrowionka:

I&S

... a dolne źródło?

I jakiej mocy pompę Wam dobrali i jaki i jak duży kolektor dolnego źródła?

Mi najpierw proponowano pompy o mocy 6,7 i 7 kW gdy podawałem im katalogowa powierzchnie użytkowa(133) ...gdy jednak okazało się, że należy doliczyć "komunikacje" i/lub kotłownie która chyba zmieni funkcje na pralnio-suszarnię (pompa trafi do pom. gospodarczego nr9) to okazało się ze wcześniej proponowane pompy bedą niewydolne ...i teraz mowa jest o mocach 9 i 10 kW

Pozdrawiam

Edytowane przez J_J
uzupełnienie

Pompa 7 kW byłaby wystarczająca ale po co ma pracować na pełnych obrotach i więcej prądu czerpać, stąd doradzono nam 9kW- zawyżona ale za to i wydajność większa!!!

Będzie poziomy wymiennik gruntowy, 3 pętle po 60 m wkopane będą za domem poniżej poziomu zamarzania. Wcześniej myśleliśmy o glikolu i odwiertach pionowych ale... dużo droższe rozwiązanie i dodatkowe pozwolenia/zgody/opinie potrzebne.

Jesteśmy umówieni na montaż lato/jesień 2011, w zależności jak nam pójdzie z resztą robót i podłączeniem prądu do działki - mamy wkońcu kompletny projekt:)

Pozdrawiamy

I&S

Witamy,

My pierwotnie wybralismy rozwiazanie Danfoss'a. http://www.cieplodom.pl Pompa DHP-H 10. W 2010r. kosztowala: 26700,- Do tego 4 x 50m odwiertów pion. = 18000,-. Podłogówka 140mkw.= 14000,- Do tego robocizna + zlaczki, rurki, kształtki, rozdzielacze, szafka, pompa cyrkulacyjna -razem ok. 15000,-

Na chwilę obecną mamy na oku firmę polską (tansza) NATEO http://www.nateo.pl i pompę Smart G10+ albo Smart G12+. Do tego odwierty 4 x 60m. Reszta cen podobna.

Nasz doradca tez zasugerował "mocniejsza" pompe aby nie pracowała na maksa bo wowczas to podobno "zre" prad i staje sie nieopłacalna. Przy naszej powierzchni domów 9-11kW.

Ostatnio mamy dylemat czy "robic" odwierty pionowe. Mamy dosc duza dzialke i zastanawiamy sie - tak jak u Inki - na wymiennikiem poziomym; ewentualnie znajomy ma syste powietrzny i tez go chwali... Tańsza robocizna i faktycznie nie trzeba pozwoleń.

Witam

Jaka Wam wyszła wysokość parteru?

Ja z uwagi na to, że zdecydowałem ogrzewać dom pompą ciepła to zamierzam zwiększyć styropian na gruncie do 12-15 cm... i zastanawiam się czy dołożyć jeszcze jeden pustak, czy bez tego zabiegu zwłaszcza salon z aneksem nie będzie "przyciężki" (zbyt niski)

Pozdrawiam