Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-51.12a pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 530
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Szanowną Grupę wsparcia :-)

Chciałbym dołączyć do Was ale boje się że nie dam rady sprostać wybudowaniu domu z projektu w-51.12a mam budżet 300.000 na wybudowanie w dolnośląskim.

mam prośbę napiszcie mi ile kosztowały poszczególne etapy.

będę chciał budować dom systemem gospodarczym.

mój mail [email protected]

Pozdrawiam

Michał

Witajcie,

ja również chciałbym się dołączyć do prośby poprzednika. Jeżeli macie podsumowanie wydatków na ten projekt to proszę o info na [email protected]. Jak z mojej trawiastej, na chwilę obecną, działki wyłoni się choć kawałek domku nie omieszkam się pochwalić na forum ... ;D

pozdr

Dar

No to ja Was chyba zaskoczę...Jesteśmy po wstępnych rozmowach z 'firmami' budowlanymi. Szef pierwszej z nich zaśpiewał za nasz domek 81 tys. brutto, drugi nieco mniej 70 tys brutto. :-(Mam tutaj na myśli postawienie od podstaw stanu surowego otwartego ( dach, krycie dachówką, wylewki, ściany wew, schody, klatka schodowa itp.). Dodam, że budowa będzie w nadmorskich okolicach Darłowo k. Koszalina. Jesteśmy załamani. To dość spora różnica...bo jeszcze w ubiegłym roku te same prace stały w granicach 50-55 tys. Chwilowo mieszkamy jakieś 250km od docelowego miejsca zamieszkania i tutaj nadal ceny kształtują się w granicach 50 tys za wspomniane przeze mnie roboty. Zastanawiamy się czy nie spróbować ściągnąć tańszą ekipę od siebie...chociaż wiązało się to będzie z wynajęciem im karawanu lub innego ustrojstwa. Ech, gdyby ktoś cudem ma namiar na solidnych z okolic Koszalina... ;-)

To faktycznie znacznie mniej. Ale nawet biorąc pod uwagę wzrost Vat-u chyba im się trochę w głowach poprzewracało! Obawiam się, że rejon ma tu spore znaczenie. Pod wschodnią granicą ceny są bardzo korzystne, na południu też niezgorsze, ale dobrze mieć fachowców pod ręką...Nadal szukamy...a kwiecień zbliża się wielkimi krokami...

a na jakim poziomie kształtują się ceny materiałów na poszczególnych etapach. W porównaniu do kosztorysu z 2007 roku jaki jest na stronie biura projektowego, różnice są duże?

D.

Początkowo przypatrywaliśmy się cenom z kosztorysu. Szkoda czasu. Podane ceny dotyczyły 2007 i były jakąś średnią krajową. Trudno patrzeć na ceny proponowane przez składy, które są daleko. Jak masz jakieś konkretne pytania to napisz na priv, postaram się moje koszty pogrupować wg potrzeby. Oczywiście mniej więcej.

• 2 weeks później...

Dar76.

Wrzucam plan mojej góry. Może będzie on inspiracją dla innych. Podobnie jak Ty chcieliśmy z pokoju nad wejściem zrobić sypialnię i wybić drzwi do pomieszczenie nad garażem, robiąc tam garderobę. Ale sypialnia byłaby za mała i jest tam aktualne pokój - gabinet. Nad garażem są 3 pomieszczenia: rodzinna garderoba, pralnia i graciarnia.

http://images47.fotosik.pl/623/39285b057c8ccf17m.jpg

Edytowane przez krystyna M

Dar76

Wklejam 2 fotki z pokoju nad wejściem. Nie wiem, na ile widać z nich jaki pokój jest duży. Jak chcesz więcej fotek to wyślę na maila

http://images41.fotosik.pl/621/6e2481b2b6ed25bbm.jpg, http://images40.fotosik.pl/609/62f0ea839f0140cdm.jpg

Witamy,

u nas góra bedzie wygladala mniej wiecej tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b0d92cc300c0cfd9.html

pozdrawiamy

ps. nie wiemy jak to zrobic zeby bylo od razu widoczne...:-(

Witam! A czemu masz takie duże pokoje?To po podłodze - to trochę za mało, a jak bez skosów to za duża? CO zmieniałeś? Nam w sypialni trochę za mało miejsca na drzwi do garderoby - a gdzie zmieści królewskie łóżko?

Witamy,

u nas góra bedzie wygladala mniej wiecej tak:

http://images47.fotosik.pl/626/b0d92cc300c0cfd9m.jpg

pozdrawiamy

.:-(

Jeśli mogę się wtrącić. Dlaczego do 2 pokojów masz małe drzwi, a do schowka i garderoby większe? Ja mam równo na odwrót.

Krycha,

dzięki za zajęcia. Faktycznie pokój troszeczkę za mały na sypialnie. Zastanawiam się, nad zlikwidowaniem korytarza łączącego pokój nad garażem z resztą, powiększenia pokoju nad wejściem i łazienki oraz wybicia dwóch drzwi z łazienki i z pokoju nad wejściem, do pomieszczeń powstałych z pokoju nad garażem. Musze jeszcze sprawdzić czy nie mam tam przypadkiem jakiś słupków od dachu ale powinno się udać ... ;-)

Edytowane przez Dar76