Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-51.12a pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 530
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy,

Magda:

- ściany kolankowe po podniesieniu do 125 cm, po założeniu podłogi ma być ok: 110-115cm (dotyczy domu),

- powierzchnia liczona była przy 180 cm nad podłogą (oboje z zoną jesteśmy niewysocy i nie przekraczamy 180 cm),

przy podłodze jest oczywiście większa...

- bryła garażu jest zrównana z bryłą domu, przez co projektant musiał kombinować z dachem. Stąd nad garażem z jednej strony jest 115cm (z podłogą 100-105cm) z drugiej 90 (80-75cm)

- mamy łóżko 160 x 200, stad spokojnie wystarczy do wejścia do garderoby.

Krysia:

Przy przeróbkach prosiliśmy wszędzie o drzwi 90cm (otwór 100cm). Nie wiem czemu ale projektant powiedział ze w tym miejscu szerszych się nie da wstawić - hmm... może jakieś przeszkody przy obliczeniach projektowych??? Nie mamy pojęcia. A ty masz Krysiu wejścia do tych pokojów z drzwiami 90cm (otwór 100cm)???

Pozdrawiamy

Piskor74

Drzwi do wszystkich 3 pokoi na górze mamy 80 (otwory na 90), a do pozostałych pomieszczeń: łazienka, garderoba, pralnia i ostatni pokój, czyli nasza graciarnia - 70 (otwór na 80). Ciekawa jestem jak ma Madzia, ona już mieszka, więc ma rozeznanie.

U nas w łazienkach już są płytki. Na górze..

http://images35.fotosik.pl/448/c7a798affd8c8b62m.jpg, http://images37.fotosik.pl/587/62fff6ead1baaeb8m.jpg, http://images37.fotosik.pl/587/8d17624dd2e255e7m.jpg

i na dole...

[http://images38.fotosik.pl/625/cdb05b1097256c3em.jpg

Edytowane przez krystyna M

Madzia

Pochwal się swoją kuchnią. Muszę w końcu podjąć jakąś decyzję i szukam inspiracji

Nie mam się czym chwalić - nadal tylko 3 szafki i kuchenka grat - ale gotuje i piecze rewelacyjnie. Jak na razie mam regał w spiżarce i większość maneli tam leży - aż się zastanawiam po co mi taka duża kuchnia - co prawda jeszcze 2-3 kartony kuchenne nie rozpakowane - ale może nie potrzebne jak dotąd nie rozpakowałam.

Mieszkam już kilka miesięcy - ale nadal w zawieszeniu - góra nie użytkowana w ogóle, czeka na lepsze czasy - mam nadzieję, że nadejdą jeszcze w tym roku. ?Narazie na dole mieszka się super - ostanio robiłam kinderbal dla synka - 10 dzieciaków spokojnie się bawiło w salonie.

Trochę mi smutno, że nie mam się czym chwalić - ale mam nadzieję, ż u Was będzie lepiej.

Jak pisałam już wcześniej o d przeprowadzki przybyły: parapety, dwie firanki i panele w pokojach. Niestety mąż po operacji kręgosłupa za bardzo się nie nadaję do roboty a ja też wszystkiego sama nie zrobię - chociaż panele kładliśmy sami - sama osobiście wszystkie przycinałam - i jak ktos przychodzi to bardzo chwali. Ja też jestem z naszego dzieła zadowolona. Nawet się zastanawiam , czy nie będę sama kładła kafelek na górze- ale napewno na tarasach i balkonach to już zrobimy sami - bo do jakości w kuchni i łazience można się przyczepić- ale to może zboczenie zawodowe.

Życzę Innym więcej szczęscia w wykończeniu domków i no i przede wszystkim zdrowia!!!

Zastanawiałem się nad takim układem na górze.

Teraz sypialnia będzie wystarczająco duża, nie masz długiego i niewykorzystanego korytarza. Tracisz za to swobodny dostęp do pomieszczeń na końcu. Za łazienką pewnie będzie pralnia lub pomieszczenie gospodarcze. A za garderobą? Cokolwiek by tam nie było, zawsze będzie trzeba przejść przez sypialnię i garderobę.

Madzia

Nie bądź smutna, nie od razu Kraków zbudowano. I tak jesteś do przodu, bo już mieszkasz i większość prac masz za sobą. Pomyśl ile pracy przed innymi.

U nas płytki w łazienkach kładli fachowcy. Niby sprawdzaliśmy na innej budowie jakość ich prac, ale jak przyszli do nas, to trzeba im było cały czas na ręce patrzeć. Podłoga w łazience na dole nie zachwyca, mąż mówi, że nie gorzej wyszła mu łazienka w starym domu po dziadkach. Na wszelki wypadek nie chciałam już żeby kładli płytki w kuchni i w korytarzu. My też coraz więcej rzeczy robimy sami. Mamy niewielką praktykę w układaniu paneli, postanowiliśmy nikomu nie dać zarobić i zaczniemy na wszelki wypadek od garderoby i schowka. Jak wyjdzie dobrze, to zrobimy sami resztę. Na balkonach płytki też położymy sami

Nie wiem jaki masz zawód, ja jestem księgową. Moim zboczeniem zawodowym jest drobiazgowe wyliczanie wszystkiego, dokładność co do milimetra, czepianie się drobiazgów i strasznie mnie wkurzają wszyscy, co nie przykładają się do roboty.

Życzę zdrowia dla męża, bo zakładam, że Ty masz krzepę i siłę do wszystkiego.

Cześć Krysia!

A wczoraj to mialam doła - już mam dosyć zimy - ubierania i rozbierania dzieciaków w szkole, przedszkolu. Sama chodzę przemarznięta - w domu ciepło, ale mam trochę "chodzoną" robotę - pracuję w sanepidzie i na kontrole chodzę lub jeżdżę komunikację miejską -więc zimno, wietrznie i w ogóle do d......

Co prawda robota mi odpowiada, ale pogada mogłaby być lepsza. W dodatku dzisiaj w nocy zgasł nam piec - znowu gówniany węgiel - i rano było 16 stopni w domu. Mąż bawił się pół dnia z piecem - węgiel nie chciał się palić, w końcu jak polał go WODĄ to zaczeło sią palić. Więc sypiemy węgiel i polewamy wodą -paranoja.

A żeby było zabawnie od rana pod lasem na sąsiednich działkach jeździł jakiś dziwny ciężki sprzęt, mocno hałasując i po naszych drogach łaziki. W końcu zadzwoniłam do gminy - nie uwierzycie!!!! Szukają gazu łupkowego!!!!!!!!

I jak tu nudzić się na tej wiosce!?

A co do paneli - to łatwe, poszukaj na internecie ogólne zasady- odstępy itp. i pójdzie już łatwo. Najgorzj było w gabinecie - mała powierzchnia, trudno było dobrać tak aby łączenia wyszły tak samo co drugi panel - ale udało się tylko było trochę więcej odrzutów. Ale salon już szedł jak po maśle - duża powierzchnia i po godzinie było widać przynajmniej efekty - połączenia idealne. Ja rozpakowywałam więcej paczek i segregowałam wzorami, aby na jednej długości był jeden wzór i pasowała też obok siebie - trochę dużo roboty z taką zabawą ale wyszło fajnie.

Załączam zdjęcia - z gabinetu i z salonu - impreza urodzinowa synka, ale widać podłogę:

http://images41.fotosik.pl/631/0a8c175280684123med.jpg

http://images37.fotosik.pl/592/6e10970db63eab28med.jpg

http://images38.fotosik.pl/630/8e26e5b37ae08428med.jpg

• 3 weeks później...
Witam wszystkich budujących w-51-12a. Pisanie na forum słabo mi idzie, za to czytanie wręcz przeciwnie. Chłonę każde informacje zamieszczane tu przez budujących ten dom, bo sama również zmagam się z budową tej właśnie "perełki". Stan surowy otwarty szczęśliwie przestał zimę i od wiosny czas ruszyć z dalszymi pracami. Jeżeli uda mi się wrzucić parę fotek to również pochwalę się na jakim etapie już jestem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących i życzę dużo cierpliwośći....

Witam

http://images46.fotosik.pl/669/a7cedf4227e0a2a0m.jpg

...no i strop (też) zalany :yes:

Ps.

...w międzyczasie w ślad za decyzją o wyborze pompy ciepła pojawiły się pewne zmiany koncepcyjne:

- kotłownia trafiła do pom. gospodarczego za garażem,

- dolna łazienka "poszła" do kotłowni... i dostała okno,

- pierwotna dolna łazienka stała się "hollcar-em"

Pozdrawiamy

Edytowane przez J_J

No i udało się! Super. Od dzisiaj nie będę już miała problemów z "wrzucaniem" zdjęć na naszym forum... Jeszcze raz dzieki za pomoc Krysiu. A nawiązując do budowy to zazdroszczę co niektórym postępów w budowie... Ja przymierzam się psychicznie i finansowo :-) do ruszenia z pracami od wiosny. Już nie mogę się doczekać... :-). Pozdrawiam wszystkich...

• 3 weeks później...