Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-51.12a pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Co do okien, to poza stwierdzeniem "typowe" czy "standardowe" to nic więcej na dzień dzisiejszy nie możemy powiedzieć - jeszcze zbyt daleko do tego typu rozmyślań :)

Zastanawiamy się mocno nad wyborem materiału do budowy. Padły 3 typy: Ytong (jednowarstwowo); Porotherm (38cm - jednowarstwowo) lub Silka (E-24 lub 6FND - dwuwarstwowo). Cenowo korzystniej wychodzi porotherm, ale ytong kusi łatwością budowania i obróbki, silka z kolei właściwościami wytrzymałościowymi, kanałami na instalację elektryczną no i dźwiękochronnością.

Jaka jest wasza decyzja? czym będziecie stawiać wasze wymarzone domki?

• Odpowiedzi 530
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Planuję w swoim domu zrezygnować z bocznego balkonu, ale pod nim chciałbym dobudować wykusz. Wlazłby tam wtedy może jakiś większy stół jadalny. Szkic wykonany przez znajomego. Co o tym sądzicie?

http://images39.fotosik.pl/48/ff86d4ad7f6bde21m.jpg

Zastanawiamy się tylko czy to mocno przedroży budowę. Niby balkonu nie będzie, ale wykusz przecież trzeba zadaszyć.

Na rysunku widnieje też pomysł na wydłużenie wykuszu na piętrze, ale to nie podoba nam się zbytnio.

Rada dla tych, co chcieliby wkleić zdjęcie (które wszyscy na pewno chętnie obejrzą) a nie potrafią:

Wchodzimy na : http://www.fotosik.pl/dodaj_zdjecia_u_version.php

Klikamy na przycisk przy rubryce "Dodaj zdjęcie"

Wskazujemy plik, który chcemy dodać.

Klikamy

Wyskoczy okno logowania, ale wybieramy "Kontynuuj mimo wszystko"

Kopiujemy wszystko co znajduje sie w rubryce pod napisem

"Miniaturka na forum (zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze):"

..i wklejamy do treści widomości.

To wszystko.

Powodzenia (mam nadzieję, że pomogłem)

• 2 weeks później...

Ostateczne ustalenia z architektem i co powstało?

Heh :) Budujemy piwnicę - pod całym domem, ale już bez garaży - będzie dużo miejsca na słoiki, kocioł, skład węgla i jeszcze pomieszczenie relaksacyjne się stworzy z jakimś barkiem i bilardem etc. :D Garaż postanowiliśmy przenieść i postawić z boku domku - tak jak jest w oryginale (bez podpiwniczenia), ale zamiast pomieszczenia nad garażem - zrobimy sobie tam fajny taras dla naszej sypialni. Rezygnujemy za to z wykuszu na piętrze i małego balkonika, a tylko zadaszymy wejście do domu takim dwuspadowym daszkiem jak jest nad wykuszem :) Wnętrze domu pozostawiamy bez zmian (tzn. bez zmian od naszych poprzednich zmian :) ) Czekamy już teraz na projekt, potem uderzamy po pozwolenie :)

Jak Wam idzie?

• 4 weeks później...
witam wszystkich :D bardzo mi się podoba ten projekt i chyba się na niego zdecyduje, ale wcześniej chciała bym się dowiedzieć jakie są koszty stanu surowego bez okien? :roll: najlepiej jeśli ktoś budował systemem gospodarczym. liczę ze ktoś mi odpowie gdyż bardzo by mi to ułatwiło wybór ( kosztorys jest z początku 2007 roku, wiec ceny na pewno się zmieniły).

My zamierzamy budować systemem gospodarczym, ale co do kosztów to nam jeszcze daleko. Na razie mamy projekt nieco zmodyfikowany i jesteśmy na etapie gromadzenia ostatnich papierków potrzebnych do uzyskania pozwolenia. Chcemy zacząć budowę na wiosnę, wtedy będziemy mogli powiedzieć nieco więcej.

• 3 weeks później...
Jakaś cisza!? Czyżbyście przestraszyli się kryzysu. My jednak zaczniemy dalsze prace na przełamie marca i kwietnia. Najpierw zrobimy przebieżkę po hurtowniach i składach budowlanych aby utargować przyzwoitę cenę za materiały. W głowie mam już zaplanowna kuchnię i łazienkę, zastanawiam się tylko nad kominkiem - narożny musi być i jakoś nie wiem jak ma wyglądać. Ostatnia spodobały mi sie kominki ozdobione kaflami, takie jak na stronie http://www.tapis.pl. A wy macie już jakies plany? Pochwalcie się? Wiem, że do stanu o wykończenia jeszcze długa droga, ale marzyć można.

Witam wszystkich serdecznie

właśnie zaczynamy budowę W-51.12a mamy wylane fundamenty i przymierzamy się do bloczków w przyszłym tygodniu. Projekt wybraliśmy po długich poszukiwaniach i chyba jest najbardziej zbliżony do naszych oczekiwań. Ze zmian to dwa garaże, oraz wykusz na ścianie elewacji zachodniej. Pozdrawiamy wszystkich serdecznie i życzymy szybkich postępów w pracach budowlanych

• 2 weeks później...

Witam! My właśnie chcemy kupować porotherm 25 i 12 na ściany wewn, mamy wyliczenia od naszego budowlanca, ale coś nam się nie zgadza. Czy możesz nam podać ile zakupiłeś sztuk porothermu 25 i 12. Proszę o szybką odpowiedź bo musimy jchać do hurtowni do końca tygodnia.

A tak w ogóle to fajnie wyszedł Wam ten domek - z niecierpliwością czekam na dalsze zdjęcia.

• 2 weeks później...
My również wylaliśmy w czwartek chudziak i nareszcie coś się rysuje (przynajmniej w wyobraźni) jak będzie nasz domek wyglądał. Od poniedziałku "niech się mury pną do góry". Może niedługo będzie co fotografować. Pozdrowienia dla budujących. :D

Tumek - mam prośbę jak macie rozwiązaną kuchnię? Może jakieś zdjęcie - ja bym chciała trochę zmienić wysokość ściany od strony spiżarki - tak by powstało coś na wzór barku, aby łatwiej podawać obiad itp a nie latać przez dziurę na drzwi? Z drugiej strony tak jak w projekcie - ściana koło kominka aż do sufitu. Muszę na coś się zdecydować i podać wymiary bo nasz budowlaniec niedługo będzie stawiać ściany działowe.