Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-51.12a pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 530
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Krysię i wszystkich pozostałych!

Najpierw odpowiem Krysi: mieszkam na Białym Prądniku, a działkę mamy między Wieliczką a Dobczycami. Tylko póki co z budową domu przyblokowało nas Ministerstwo Rolnictwa, bo nie chce podpisać planu zagospodarowania. Teraz jest etap odwoławczy i mówią, że ma być podobno tym razem lepiej, ale nigdy nic nie wiadomo... :cry: A Ty Krysiu gdzie mieszkasz i się budujesz? Może jesteśmy sąsiadkami :D

Ale jak już wszystko dobrze się skończy, miejmy nadzieję, to chcemy budować porothermem.

I tutaj mam do Was wszystkich wielką prośbę. Chcę już teraz kupić porotherm, tylko nie wiem ile, bo projekt domku, który wy budujecie, kupię dopiero po przekwalifikowaniu działki na budowlaną. Powiedzcie mi proszę, ile wy kupiliście porothermu? Ile było wskazane w projekcie? Proszę, odpiszcie.

Pozdrawiam Was wszystkich

Madzia - dzięki, w końcu udało mi się wkleić fotki.

Ewa - mieszkamy na Żabińcu, rzut beretem do Ciebie. A budujemy się zaraz za Bibicami, a konkretnie w Boleniu. Postaram się przeliczyć porotherm, muszę spojrzeć na faktury. Tyle, że my mamy podwójny garaż i podniesiona ściankę kolankową.

Pozdrowienia

Ewa! My budowaliśmy z porotermu wienenberga - poszło 25 - 2400szt, 11,5 - 900szt na ściany działowe. Jak widać na zdjęciach powyżej to dom z garażem jednostanowiskowym i nic nie podwyższaliśmy. Porotermu 25 zostało dosłownie parę sztuk.

Też kupowaliśmy wcześniej, ale dopiero bardzo wczesną wiosną jak był kompletny zastój i udało nam się ugadać niezły rabat. Ale nie boisz się kupować tak wcześnie materiału jak nie masz jeszcze pozwolenia na budowę?

Witamy Państwa serdecznie,

Z tej strony Agnieszka i Mariusz. Po dość długich poszukiwaniach znaleźliśmy ten projekt (w-51.12a). Jesteśmy nim zainteresowani, bo mamy nietypową działkę z dojazdem od południa. Patrzylismy na podobne projekty domów w "archonie" (podoba nam się "dom we floksach"), ale tam mają dość drogie projekty. Mamy z żoną słabą wyobraznie. Czy ktos z Państwa buduje taki dom w okolicach Bydgoszczy - względnie na kujawach lub pomorzu??? Chcielibysmy bardzo zobaczyc ten dom na "żywo".

Mamy parę pytań:

1. Ze zdjęc i przekroju wygląda że sciana kolankowa wychodzi dość nisko i myslimy zeby ją podniesc do gory z 50-60 cm, ale czy nie zepsuje to wyglądu???

2. Niezbyt podoba nam się pomysł spiżarni przy kuchni - która i tak jest dość mała (9,20m2). Czy można spiżanie przenieść w miejsce schowka pod schodami???

3. Chcielibyśmy wyrównać poziomy strychu (nad garażem) z resztą domu, tak żeby nie było tam schodów i nad garażem zrobić pokój rekreacyjny. Czy istnieje taka możliwość???

4. U pani krystyny M sa w dachu 2 dodatkowe okna (pokoj z balkonem i garaż) czy są w projekcie??? - Bo ładnie to wygląda i na pewno jest jasniej.

Pozdrawiamy serdecznie

Aga i Mariusz

Witamy nowych forum-owiczów.

My podnieśliśmy ściankę kolankowa o 1 pustak.

Wyrównaliśmy poziom poddasza i pomieszczenia nad garażem (nie mamy tam schodka).

Nad garażem mamy ścianki działowe - jest tam pralnia, garderoba i stryszek-warsztat. Każde pomieszczenie ma okno. Czyli 2 okna nad bramą garażową, 1 z tyłu. Tego z tyłu nie widać na zdjęciu, a z przodu widać tylko jedno.

Dodatkowo pokój z lukarną ma też dołożone okno.

Zrezygnowaliśmy też ze spiżarki w kuchni. Przenieśliśmy ją do pomieszczenia pod schody.

Czy projekty w archonie są naprawdę takie drogie? Myślę, że warto zapłacić więcej i mieć to coś wymarzonego, tym bardziej że koszt zakupu projektu jest naprawdę niewielki w stosunku do innych kosztów budowy.

Życzę trafnych wyborów

Witam!

Warto się zastanowić nad sensem kupna gotowego projektu, a wybraniem opcji indywidualnego projektu. Cenowo wychodzi podobnie, a często nawet taniej niż gotowy. W naszym przypadku tak było - wybraliśmy W51.12a, ale wewnątrz widzieliśmy sporo zmian (m.in. dodanie piwnic). Jak policzycie koszt projektu + adaptację + zmiany to wyszłoby to nas drożej niż projekt indywidualny, który jest od razu zaadoptowany do naszych warunków.

Znajdźcie dobrego architekta i porozmawiajcie sobie z nim. Jeśli jednak planujecie tylko drobne zmiany, to nie ma sensu tak kombinować :)

My podnieśliśmy kolankową do 1,2m, zlikwidowaliśmy lukarnę i jej balkon zostawiając sam daszek nad wejściem, pomieszczenia nad garażem też nie robimy - będzie z niego ogromny taras :) przemieściliśmy trochę kominy - czyli sporo zaingerowaliśmy w konstrukcję. Życzymy wam powodzenia i szybkiego wprowadzenia się do wymarzonego domku :)

Hej Santa,

A co u Was? Jak wasza budowa?

Wg mnie projekt indywidualny kosztuje dużo więcej niż katalogowy. Kiedyś pytałam chyba w Archetonie, zasada była taka: ja płacę za goły projekt zrobiony wg moich potrzeb (chyba 10.000). Oni mi robią do tego za free projekt kanalizacji, co, wody, elektryki, ale w zamian za to mają prawo do tego projektu i mogą go wstawić do swojego katalogu. Tyle tylko, że to długo trwa.

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc:) Ja jestem zdecydowana na porotherm, dom z garażem jednostanowiskowym z niewielkim podniesieniem ścianki kolankowej. Wszystkie Wasze uwagi i pomysły są bardzo cenne. Ja chyba poczekam faktycznie do największego zastoju z kupnem materiału. Do tego czasu decyzja w sprawie mojej działki mam nadzieję zostanie już podjęta. Jak radzicie? W jakim miesiącu materiały budowlane są najtańsze? Styczeń, luty? Krysiu, gdzie kupiliście Wasze materiały budowlane? Może macie jakiegoś producenta lub skład materiałów dobry i tani do polecenia? Budujecie porothermem 24, czy 30?

Nie do wiary! To jak mieszkasz na Żabińcu, to jesteśmy prawie że sąsiadkami. Dzieli nas tylko rzeczka :D

Jeszcze raz dziękuję za Wasze cenne rady :D Pozdrawiam wszystkich cieplutko

Hej Santa,

A co u Was? Jak wasza budowa?

Wg mnie projekt indywidualny kosztuje dużo więcej niż katalogowy. Kiedyś pytałam chyba w Archetonie, zasada była taka: ja płacę za goły projekt zrobiony wg moich potrzeb (chyba 10.000). Oni mi robią do tego za free projekt kanalizacji, co, wody, elektryki, ale w zamian za to mają prawo do tego projektu i mogą go wstawić do swojego katalogu. Tyle tylko, że to długo trwa.

Witam!

My ciągle walczymy z pogodą, póki co jest dla nas w miarę przychylna :)

Piwnica stoi, zalany strop i obecnie jesteśmy na etapie kończenia ocieplania piwnic, jutro ostatnie metry siatki na styropian i potem folia kubełkowa, dosypanie żwiru na drenaż i w końcu zasypanie wykopu (mam nadzieję pod koniec przyszłego tygodnia). Trochę to trwa, ale jeśli się jeździ do pracy i buduje własnymi siłami, to musi to trwać.

Co do projektu indywidualnego - kosztował nas 3500zł - z adaptacją i wg naszego pomysłu. Co prawda nie zawiera projektu instalacji wew. (wod-kan i c.o.), ale to mogę sobie sam zrobić, a nie jest wymagane. Projekt przyłącza wody i kanalizacji i tak robi pwik (wtedy są najmniejsze z nimi kłopoty, chociaż spotkałem się już z sytuacją, w której zakwestionowali własny projekt przyłącza :/ ), więc nic nie tracimy, że nie ma tego bezpośrednio w projekcie. A jak już wspomniałem wcześniej, zmiany które nanieśliśmy + adaptacja + projekt gotowy szarpnęłoby nas o wiele więcej niż indywidualny :)

Nie taki diabeł straszny ;) Trzeba tylko poświęcić odrobinę czasu, poszukać, popytać, ponegocjować. Ale to już większość z was doskonale wie ;)

Eva

My kupowaliśmy porotherm 25. Wyszło 2490 szt, połówek kupiliśmy 980. Możliwe że trochę mniej albo więcej, bo budujemy równocześnie z córką i może nie do końca dokładnie podzieliłyśmy.

Moja kalkulacja pada w gruzach, gdy porównam ilości z Madzią. Mamy podwójny garaż, nad domem ścianka kolankowa jest na 3 pustaki, nad garażem na 2. A wyszło nam mniej więcej to samo.

Większość materiałów kupowalismy w składzie w Węgrzcach, zaraz przy szosie na Warszawę. Nie robiliśmy zapasów z pustaków, ugadaliśmy cenę, zapłaciliśmy (cena była niska, żeby ją zaklepać zapłaciliśmy z góry za całość). Potem w miarę potrzeby dowozili nam na budowę. Na to co nie wykorzystaliśmy (90 szt) zrobili nam korektę i oddali forsę.

I na wszelki wypadek nie patrzyliśmy czy cena poszła jeszcze w dół, czy już w górę.

Ale gość ze składu nas wkurzał, bo trzeba było dzwonić po 5 razy i przypominać.

Myślę, że skład najlepiej wybrać w pobliżu budowy, bo w trakcie okazuje się że jest coś potrzebne, to nawet majster podjedzie, kupi, a Ty zapłacisz potem. A z tego co słyszałam to od strony Niepołomic i Wieliczki jest taniej. Nie sprawdzałam.

Witam po dłuższej przerwie. W końcu się doczekałam na pozwolenie i zamierzam na wiosnę zacząć budowę , byłam u budowlańca i wycenił mi za robociznę za stan surowy otwarty( z dachem) 40000zł nie wiem czy to dużo czy nie? proszę napiszcie mi jak było u was. pozdrawiam wszystkich i gratuluje ślicznych domków:)

Witam,

nasz murarz wyliczył nam materiał...

Budujemy z pustaka białego 500. Mamy zamówić: całych 1700 szt, połówek 400 szt, bloczków 900 szt. Ale uwaga: my dobudowywujemy werande przy wejściu. Za postawienie domku z garażem 2 stanowiskowym i werandą od fundamentów po krokwie zapłacimy 19000.

Pozdrawiamy serdecznie:

I&S

Witam,

nasz murarz wyliczył nam materiał...

Budujemy z pustaka białego 500. Mamy zamówić: całych 1700 szt, połówek 400 szt, bloczków 900 szt. Ale uwaga: my dobudowywujemy werande przy wejściu. Za postawienie domku z garażem 2 stanowiskowym i werandą od fundamentów po krokwie zapłacimy 19000.

Pozdrawiamy serdecznie:

I&S

Chyba trochę mało - wiem że rozpiętości cenowe są ogromne, my placiliśmy 45 000 (bły też propozycje 60000 i 90000), z deskowaniem i papą na dachem - z tarasami, z balkonami,schodami, kolumnami lanymi i zbrojonymi. A my nic nie robiliśmy sami na budowie- nie tak jak słyszałam, ze ekipa nie wylała schodów, czy nie rozszalowała stropu. Sprawdź raczej co wchodzi dokładnie w zakres usług - najlepiej spisać. Naprawdę niska ceną, nawet jak na czas kryzysu.