inka-24 16.12.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam, murarz w cenie 19000 ze swoją ekipą wyleje nam schody i zaleje strop również. Dach będzie robiła nam inna ekipa. On buduje od fundamentów po dach. I jeden dom w roku wykańcza zimową porą: tynki i to co się tylko da. Zimą 2010/2011 ma kończyć nasz domek w środku. Co do ceny jeszcze nie rozmawialiśmy. Kanał w garażu pod jednym ze stanowisk zrobi nam za 600Pln. Murarz jest sprawdzony bo 2 lata temu budował u brata Męża i znamy jego pracę. Jest solidny, a robota czysta i dokładna. Nie dodałam że nie wliczył wybudowania kominów ani pod wentylacje grawitacyjną ani pod piec, stąd i cena niższa. Nasz dom będzie bez kominów - ogrzewany pompą ciepła plus rekuperator. A mieszkamy w woj. mazowieckim - okolice Radomia. Zdjęcia z budowy na 100% tu zamieścimy Pozdrawiamy serdecznie I&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 16.12.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam, murarz w cenie 19000 ze swoją ekipą wyleje nam schody i zaleje strop również. Dach będzie robiła nam inna ekipa. On buduje od fundamentów po dach. I jeden dom w roku wykańcza zimową porą: tynki i to co się tylko da. Zimą 2010/2011 ma kończyć nasz domek w środku. Co do ceny jeszcze nie rozmawialiśmy. Kanał w garażu pod jednym ze stanowisk zrobi nam za 600Pln. Murarz jest sprawdzony bo 2 lata temu budował u brata Męża i znamy jego pracę. Jest solidny, a robota czysta i dokładna. Nie dodałam że nie wliczył wybudowania kominów ani pod wentylacje grawitacyjną ani pod piec, stąd i cena niższa. Nasz dom będzie bez kominów - ogrzewany pompą ciepła plus rekuperator. A mieszkamy w woj. mazowieckim - okolice Radomia. Zdjęcia z budowy na 100% tu zamieścimy Pozdrawiamy serdecznie I&S A ściany działowe też w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka-24 16.12.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam, oczywiście ścianki działowe też mamy tu policzone. Nad strychem nie będzie żadnych pomieszczeń. A likwidujemy tylko ściankę działową w pom. gosp. za garażem - tą krótką, która dzieli pom. gosp. na 2 osobne. Reszta ścianek zostaje nam teoretycznie tak jak w projekcie, aczkolwiek szykuje się spora rewolucja na dole. Ponieważ aby powiększyć pokój na dole, kradniemy kawałek kotłowni (u nas łazienka)+ kawałek węzła sanitarnego (u nas pom.gosp. z przejściem do garażu). Będzie ta zmiana wyglądała podobnie jak układ na dole w projekcie W-27.12b. Przesunięcie schodów bardziej do przodu też z tamtąd myślimy ściągnąć - aby pod schodami umieścić całą pompę ciepła. Reszta pozostaje jak w projekcie.Pozdrowionka:I&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystyna M 16.12.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 My umówiliśmy się pod koniec 2008 roku na 43 000. Od fundamentów po dach, (dachówka ceramiczna). Potem nie śledziłam czy ceny spadały czy nie, żeby mnie serce nie bolało. Osobno dopłaciliśmy za drenaż, bo tego nie było w projekcie. Murowali świetnie, poprawiali chętnie jak coś w ostatniej chwili chcieliśmy zmienić. Popsuli się jak kładli folię paroprzepuszczalną i dachówkę. Teraz nie możemy się dogadać.U nas ceny krakowskie, budujemy 5 km od granic miasta. Życzę wszystkim wesołych Świąt, a w Nowym Roku powodzenia na placu budowy i rychłej przeprowadzki .Krystyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 22.12.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Życzę Wesołych i Spokojnych Świąt! A w Nowym Roku niech Wasze domki rosną i pięknieją nadal jak najszybciej i aby każdy mógł już spędzić następne święta w nowych progach. A u nas wygląda tak:http://images37.fotosik.pl/236/aa59b8c3aa26ad32m.jpg http://images40.fotosik.pl/236/876487239d22e6bdm.jpg Ogrzewamy nasze tynki kozą:http://images38.fotosik.pl/236/7535cbc53faceb7dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad76 23.12.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Witam jestem zainteresowany budowa takiego domku interesuje mnie jak na razie jaki jest koszt jego budowy, ile was to wyniosło, ile stan surowy zamkniety a ile wykonczenie. Mam jeszcze pytanie jakie ogrzewanie macie w swoich domkach ? Prosze o odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 29.12.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam po Świętach! Mam pytanie do wszystkich co buduję nasz domek: czy wstawiacie okna dachowe? Szczególnie interesuje mnie czy robicie okna w pokoju nad wejściem (ma być nasza sypialnia) - jest tam duże okno balkonowe i mam nadzieję, że nie będzie za ciemno bez dachowego? W pokojach od balkonu okna będę raczej na pewno - chociaż widziałam u któregoś z Was, że ich nie ma - nie jest za ciemno, bo są to dość duże pokoje?A jak u innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystyna M 29.12.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 http://images48.fotosik.pl/242/a3dd32db55b7e262m.jpg Magda,U nas okna dachowe obrodziły, bo lubimy dużo światła. Będziemy też musieli polubić mycie okien. Tak więc okno w pokoju nad wejściem też u nas jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IRIS2004 03.01.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Witam serdecznie ponownie. Często tu zaglądam i obserwuję jak prace budowlane idą do przodu. Sama buduję ten projekt więc podpatruję u innych jak sobie radzą i przyznam że jestem pełna podziwu. Ja czekam do wiosny, żeby ruszyć z dalszymi pracami, które stanęły narazie na stanie zerowym. Pozdrawiam serdecznie, IRIS2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasan 03.01.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Witam wszystkich budujących według niniejszego projektu i przyglądających się!Ja z żoną na razie zaliczmy się do tej drugiej grupy. Jeszcze rozważamy wybór projektu pomiędzy "W-51.12a", "Domem w lubczyku 2" oraz "Domem na polanie 2". Dlatego z ogromnym zainteresowaniem czytamy uwagi "z praktyki", bo to dla nas najcenniejsze informacje.Pozdrawiamy wszystkich!Aneta i Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka-24 08.01.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Witamy w NOWYM ROKU i życzymy WSZYSTKIM szybkiej wprowadzki do wymarzonych domków. My zakupiliśmy już projekt - pozwolenie na zmiany również doszło Zbieramy materiały i ... byle do wiosny Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna Paweł 05.02.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 (edytowane) Witajcie Forumowicze !!! My również jesteśmy praktycznie zdecydowani na ten projekt. I jeszcze do wczoraj wydawało nam się, że ten domek nie ma zbyt wielu zwolenników ( bo w sumie dość spory, i jak ktoś wcześniej napisał 'stodołowaty'). Ale jak sami wszyscy zdążyli zauważyć, ma sporo uroku i jest zaprojektowany po prostu genialnie. W związku z tym, że nie planujemy podpiwniczenia (koszty ), rozwiązanie ze spiżarką przy kuchni i mini piwniczką przy schodach jest rewelacyjne. I strych na którym widzę pralkę, suszarnię i składzik. Jedynie co nas trochę martwiło, to po ogólnych przeliczeniach jego wielkość, a mianowicie, zerkając na pow. użytkową nie jest źle 130 parę m kw...ale powierzchnia netto , kubatura...co tu dużo mówić lekko nas przeraziła. Jesteśmy rodzinką 2+1 (możliwe ze jeszcze się 'rozrośniemy , ale to nic pewnego ), więc pytanie nasze brzmi: Czy ten domek nie bedzie dla nas zbyt duży? Jak się wam w niim mieszka, o ile już ktokolwiek zamieszkał ? I ostatnie pytanie: wiem, że nie wypada rozmawiać o pieniądzach, ale co tu ukrywać...są istotnym motorem...ciekawi jesteśmy ile mniej więcej wyniósł Was stan surowy zamknięty?? Widzę po zdjęciach i opisach, że pewnie bedziemy budować podobnie. Jeśli to nie problem bardzo proszę o odpowiedź, jeśli nie na forum to może na gg 1271154. Zaznaczę, że my będziemy się budować w okolicach nadmorskiej miejscowości i orientacyjne koszty murów +dach to 50-55 tys. Pozdrawiam serdecznie Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez Justyna & Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka-24 05.02.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witamy, my budowe zaczynamy dopiero wiosną, wiemy że za wybudowanie stanu surowego bez dachu, ale z dobudowaną werandą to tego projektu plus kanał w garażu pod jednym z 2 stanowisk zapłacimy 19.600 PLN W tą niedziele powinniśmy też wiedzieć ile policzą sobie fachowcy za dach a ile za jego pokrycie. Za pustaka białego puławskiego "500" na całość budowy zapłacimy ok. 13250 PLN. Za stal ok. 4500PLN. A reszta informacji dopiero przed nami Budujemy się koło Radomia, jest nas na ten moment całe 2sztuki Ale o trafionym rozplanowaniu pomieszczeń i ich funkcjonalności właśnie w tym projekcie jesteśmy przekonani na 200% A im dłużej człowiek mieszka tym bardziej docenia... pomieszczenia gospodarcze ) i strych, tak bardzo potrzebne na różne stare ubrania, pudła, słoiki, po sezonowe bombki i choinke włącznie. My zbyt wiele przerzuciliśmy różnych projektów w międzyczasie by mieć jeszcze jakiekolwiek wątpliwości (dużo też jeżdziliśmy oglądać już upatrzone projekty i wybudowane)-zdecydowaliśmy... tylko ten projekt i żaden inny. Oczywiście w podjęciu decyzji pomogła nam i tym razem rozmowa i wizyta u jednej z osób, która też jest tu na tym forum i jesteśmy Jej strasznie wdzieczni za taką możliwość. Przy okazji - POZDRAWIAMY!!!!!! A jeśli chodzi o namiary na osoby już mieszkające w W-51.12a to ... może być problem. Z tego co mi jest wiadome to projekt jest dość nowy - nie jestem pewna ale chyba z 2007 roku, co oznacza, że tylko nieliczni mogli się już wprowadzić i zebrać doświadczenie jak to wygląda w praktyce. Mam nadzieję, że ktoś właśnie taki się do Was niebawem odezwie. Pozdrawiamy WAS cieplutko: I&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 05.02.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Hej! Fajnie , że nasze grono się powiększa. My też niestety jeszcze nie mieszkamy - na razie tynki wewn, zrobione i czekamy do wiosny. Myślę, że za duzy dam to nie jest - nasz jest 2+2. Jak już chodzimy po domku - to faktycznie wydaję się dość duży - szczególnie pokoje dwa z dużym balkonem (będą dla dzieci), ale jak się wstawi meble - to mam nadzieję ,że nie okaże się iż mamy za mało miejsca. W końcu po to się budujemy, aby było dużo przestrzeni. Znajami co byli to mówią, że kuchnia mała jak na dom - ale wydaję mi się, że spizarka załatwia sprawę - mam zamiar tam trzymać nie tylko zapasy, ale też mniej używane garki, patelnie itp. Więc praktycznie nie będę miała szafek wiszących w kuchni - po za może jedną, przeszkloną na kubeczki i przyprawy.Co do kosztów - już chyba pisałam - nam się udaje trzymać wydatków, tych które są kosztorysem w projekcie. Z ekipami - to trzeba się naszukać - bo rozpiętość cenowa jest ogromna - i nie zawsze idzie w parze z jakością. Ale jak potargujesz się - to i robocizna i materiały można zawsze taniej.Życzę cierpliwości (sobie zresztą też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna Paweł 05.02.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 (edytowane) Dziękujemy za tak szybki odzew. My również przejrzeliśmy chyba tysiące projektów. W naszej sytuacji, gdy wejście musi być od południa i koniecznie chciałam mieć miejsce na pralnie oraz spiżarkę i jakiś składzik ten okazał sie iealny. Naprawdę brawa dla architekta W zasadzie rozważaliśmy jedną większą zmianę w projekcie. Myśleliśmy o tym, żeby w pokoju na górze (sypialnia przy schodach) urządzić garderobę + łazienkę z wejściem od sąsiedniej sypialni (w domyśle gospodarzy) co stanowiłoby poniekąd namiastkę komfortu i prywatności Niestety nie wiem jeszcze jak to wyjdzie docelowo...w przypadku powiększenia rodziny pokój, który chcemy przeorganizować byłby na miarę złota. . Tak jak większość martwi nas troszkę zbyt wąski wiatrołap i zdecydowanie przy dość sporej działce, którą dysponujemy zdecydujemy się na likwidację balkonu nad tarasem wstawiając w to miejsce daszek na dwóch filarach dający troszkę cienia). Zastanawiam się jak to wygląda u Tumka oraz magdyzaby...Zapewne wszyscy teraz czekają na koniec mrozów. Jak posuwają się Wasze prace? My jesteśmy z zachodniopomorskiego i nie ukrywam, że chętnie obejrzelibyśmy domek z bliska ( już po zdjęciach widać, że wygląda na żywo dość okazale) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie uwagi na tym forum. Wczoraj, po ich przeczytaniu nasze miny wyglądały mniej więcej tak Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez Justyna & Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystyna M 05.02.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 HejWidzę, że na forum coś drgnęło. Czyżby to dzisiejsza aura. Nie wiem jak u Was w centru i na północy, ale na południu od wczoraj piękna prawie wiosenna pogoda. Na początek lutego mieliśmy zaplanowane wstawianie okien, ale zaufaliśmy prognozie pogody (miało być w nocy -11) i przesunęliśmy termin. A szkoda, bo u nas jest powyżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryst_ek 25.02.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 witam wszytskich. chcemy kupić ten projekt, wersje z 2 garażami, w środku praktycznie zadnych zmian nie planujemy, likwidacja spiżarki, przeniesiona zostanie do schowka pod schodam. I chyba tyle z "widocznych"zmian... Natomiast interesuje nas kilka rzeczy i proszę was o pomoc. interesuje mnie jaka jest długosć i szerokość salonu, kuchni i pokoju na piętrze z wykuszem. A 2 sprawa, czy biuro projektowe znajduje sie tylko w Jeleniej Górze? może wiecie czy sa gdzies jakies oddziały?? Proszę was o pomoc. Pozdrawiamy ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystyna M 26.02.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witamy nowego sympatyka naszego projektu Szerokość salonu 5,10 m, długość razem z kuchnią (my jeszcze nie mamy wybudowanej ścianki między kuchnia a salonem) prawie 8,90.Pokój na górze (ten nad wejściem) ma wymiary mniej więcej 5,50 x 3,00. Piszę mniej więcej, bo w stosunku do planu przesunęliśmy trochę ścianki działowe. Jak chcesz wiedzieć dokładniej, to napisz na prv. Nie wiem czy biuro projektowe ma jakieś oddziały, wszystko załatwiłam przez internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 26.03.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Witam po zimie - u nas już wiosna- nawet tulipany juz tydzień temu nie śmiało wychodziły z ziemi. Za to błoto w ogrodzie aż po kostki - bez kaloszy nie da rady - kupiłam juz sobie takie gnojaki w sam raz na wioskę.Zamówiliśmy dachówki - Creaton Balance kolor miedź angobowana - zaraz po świętach będę robić dach. A my już robilismy szalunki pod ogrodzenie - od weekendu robota będzie szła na całego - chcemy jak najszybciej ogrodzić działkę, aby znowu nam krowy nie zdeptały ogrodu - a i tak musimy jakoś połatać te dziury po jesiennych harcach krów na działce. Musimy się przeprowadzić na jesień - bo dzieciaki zapisane do miejscowych placówek.A jak u innych? Prace ruszyły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Santa_ppc 04.04.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 No w końcu odnalazłem ten temat po zmianie forum... Kurcze nie sądziłem, że może to być takie trudne ) A wy? Odnaleźliście się w nowej odsłonie? Tak przy okazji Wesołych wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts