Grzegorz i Anna 04.04.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Witamy ! Szukamy informacji o wysokości w pomieszczeniach na parterze i poddaszu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystyna M 05.04.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Witam Mnie też trochę zeszło zanim odnalazłam nasz temat w nowej odsłonie. Poprzednia przyjazna forma poszła do lamusa, do nowej szybko się przyzwyczaimy.U nas na budowie nie ma już śladu po zimowym błocie. Mamy już instalację elektryczną, hydraulik też już zrobił swoje. Następny etap to rolety i tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piskor74 06.04.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witamy ponownie,jestesmy z zoną juz na 100% przekonani odnosnie tego projektu. Otrzymalismy odpowiedzi na zadane pytania z pracowni projektowej. Natomiast mamy pytanie do Was szczegónie do tych którzy mają juz gotowe domy i widza je przed oczami co Wy o tym myślicie:1.podwyższenie ściany kolankowej o 50 cm. Zmiana negatywnie wpływa na na proporcje bryły, z tym zastrzeżeniem może być wydana zgoda autorska na podwyższenie ścianki kolankowej maksymalnie o 2 pustaki (do 50cm)2. "Powiększenie przedsionka wejściowego o powierzchnie pod balkonikiem (zrobienie częściowo przeszklonej werandy)(prace projektowe w zakresie ogólnej zgody autorskiej). Znów niekorzystny wpływ na architekturę budynku. Zmiana tego typu nie jest rekomendowana. 3. powiekszenie garazu poprzez zrównanie zarysu garażu z bryłą domu i wyrównanie poziomu dachu, tak aby powstał jeden długi dwuspadowy dach.Przy garażu jednostanowiskowym zmiana jest do zaakceptowania, przy dwustanowiskowym powstanie "efekt stodoły". Zmiana negatywnie wpłyniena wygląd budynku. Wskazane jest pozostawienie obniżonej kalenicy nad garażem w stosunku do kalenicy głównej.Czy rzeczywiście te zmiany az tak krytycznie odbiją sie na wyglądzie budynku?? No nie mamy pojecia! Nie "widzimy" tego w wyobrazni! Jak ogladamy Wasze zdjecia to niby wydaje nam sie ze bedzie ok. ale teraz to juz naprawde mamy watpliwosci... Poradzcie cos prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piskor74 06.04.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witamy ponownie,jestesmy z zoną juz na 100% przekonani odnosnie tego projektu. Otrzymalismy odpowiedzi na zadane pytania z pracowni projektowej. Natomiast mamy pytanie do Was szczegónie do tych którzy mają juz gotowe domy i widza je przed oczami co Wy o tym myślicie:1.podwyższenie ściany kolankowej o 50 cm. Zmiana negatywnie wpływa na na proporcje bryły, z tym zastrzeżeniem może być wydana zgoda autorska na podwyższenie ścianki kolankowej maksymalnie o 2 pustaki (do 50cm)2. "Powiększenie przedsionka wejściowego o powierzchnie pod balkonikiem (zrobienie częściowo przeszklonej werandy)(prace projektowe w zakresie ogólnej zgody autorskiej). Znów niekorzystny wpływ na architekturę budynku. Zmiana tego typu nie jest rekomendowana. 3. powiekszenie garazu poprzez zrównanie zarysu garażu z bryłą domu i wyrównanie poziomu dachu, tak aby powstał jeden długi dwuspadowy dach.Przy garażu jednostanowiskowym zmiana jest do zaakceptowania, przy dwustanowiskowym powstanie "efekt stodoły". Zmiana negatywnie wpłyniena wygląd budynku. Wskazane jest pozostawienie obniżonej kalenicy nad garażem w stosunku do kalenicy głównej.Czy rzeczywiście te zmiany az tak krytycznie odbiją sie na wyglądzie budynku?? No nie mamy pojecia! Nie "widzimy" tego w wyobrazni! Jak ogladamy Wasze zdjecia to niby wydaje nam sie ze bedzie ok. ale teraz to juz naprawde mamy watpliwosci... Poradzcie cos prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Santa_ppc 06.04.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witamy ponownie, jestesmy z zoną juz na 100% przekonani odnosnie tego projektu. Otrzymalismy odpowiedzi na zadane pytania z pracowni projektowej. Natomiast mamy pytanie do Was szczegónie do tych którzy mają juz gotowe domy i widza je przed oczami co Wy o tym myślicie: 1.podwyższenie ściany kolankowej o 50 cm. Zmiana negatywnie wpływa na na proporcje bryły, z tym zastrzeżeniem może być wydana zgoda autorska na podwyższenie ścianki kolankowej maksymalnie o 2 pustaki (do 50cm) 2. "Powiększenie przedsionka wejściowego o powierzchnie pod balkonikiem (zrobienie częściowo przeszklonej werandy) (prace projektowe w zakresie ogólnej zgody autorskiej). Znów niekorzystny wpływ na architekturę budynku. Zmiana tego typu nie jest rekomendowana. 3. powiekszenie garazu poprzez zrównanie zarysu garażu z bryłą domu i wyrównanie poziomu dachu, tak aby powstał jeden długi dwuspadowy dach. Przy garażu jednostanowiskowym zmiana jest do zaakceptowania, przy dwustanowiskowym powstanie "efekt stodoły". Zmiana negatywnie wpłynie na wygląd budynku. Wskazane jest pozostawienie obniżonej kalenicy nad garażem w stosunku do kalenicy głównej. Czy rzeczywiście te zmiany az tak krytycznie odbiją sie na wyglądzie budynku?? No nie mamy pojecia! Nie "widzimy" tego w wyobrazni! Jak ogladamy Wasze zdjecia to niby wydaje nam sie ze bedzie ok. ale teraz to juz naprawde mamy watpliwosci... Poradzcie cos prosze. A te zmiany (zezwolenie na zmiany tego typu) są bez dodatkowej opłaty? Jeśli z dopłatą to radzę się zastanowić nad projektem indywidualnym - wyjdzie taniej, a architekt zrobi wam wszystko tak jak chcecie. ad1. nie pamiętam jak to jest w projekcie - my ściankę kolankową podnieśliśmy do 1,2 - 1,4m. Nie musi to wpływać negatywnie na proporcje, u nas będzie cacy ad2. Można to zabudować przeszkloną werandą jak chcecie - ja jednak jakoś tego nie widzę (estetycznie), ale to moje zdanie, nie musicie się z tym godzić ad3. Mają rację - tak duży, a raczej długi dom może robić wrażenie stodoły. A obniżając kalenicę nie dostaniecie tego co chcecie uzyskać poprzez tą zmianę, bo zamiast jednego trzeba będzie i tak położyć dwa dachy. Miejsca jest sporo, ale jeśli chcecie zrównać garaż z domem to czemu nie. Pamiętajcie - cokolwiek nie wybierzecie - to jest wasz przyszły dom, dom na całe życie! Nie ważne więc jest co sądzą inni - musi się wam podobać i tyle. Jeśli stwierdzicie, że taka "stodoła" się wam podoba, to niech to będzie stodoła - Wam się musi podobać, a reszta niech się gwizda Życzymy powodzenia w tym ciężkim boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad76 06.04.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam Wszystkich mam pytanie co do ścianki kolankowej ile ma ta z projektu i o ile radzicie podnieść. Kolejne pytanie to jakie planujecie ogrzewanie do waszego domku i jeżeli macie już coś konkretnego to dlaczego właśnie to wybraliście. Wracam jeszcze do tematu kosztów całości w kosztorysie ceny to 2007 rok czyli wtedy to jak dobrze pamiętam było wszystko droższe niż obecnie jak to się ma do realiów. Z góry dziękuję za odpowiedzi . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 08.04.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Cześć! Jak roboty! Tymek mieszkasz już? Byłeś chyba njbardziej zaawansowany w postępach. U nas od wczoraj na dachu siedzą dekarze - jak będzie dachówka na dachu się pochwalę - na razie tylko łaty.Mamy też wykopany fundament pod ogrodzenie więć czeka nas duuużo roboty na wiosnę - chcemy się wprowadzać do września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka-24 09.04.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Witamy Wszystkich, W następnym tygodniu Geodeta wyznacza u nas na działce osie budynku pod W-51.12a z garażem 2stan. i będziemy kopać fundamenty ))))))) Wkońcu !!!!!!! Jak tylko będzie można zobaczyć jak wygląda weranda przy głównym wejściu, pod balkonem postaramy się zamieścić zdjęcia. Sama nie jestem pewna czy nie zaburzy to estetyki budynku... ale przekonałam już Męża, murarza i jeszcze pary innych osób i najwyżej będzie na mnie, że się uparłam na tą werandę!!!! Owocnego sezonu budowlanego!!!!!! Pozdrawiamy serdecznie I&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tumek 13.04.2010 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam wszystkich. U mnie juz tez ruszyly prace po tej dlugiej zimie. W tej chwili trwają prace zwiazane z instalacjami wod. kan. i c.o.Po tym chce sie zabrac za poddasze, czyli ocieplic wełną i polozyc nide. I chyba na tym sie narazie skonczy(brak kasy), co oznacza raczej małe szanse na szybkie wprowadzenie do mojego domku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 13.04.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Cześć! To może ja będę pierwsza z przeprowadzką - u nas dach idzie pełną parą, chociaż trochę wolno - takich mamy "dokładnych" fachowców, hydraulik umówiony za 2,5 tyg,facet od wylewki zaraz potem. Teraz szukamy kafelkarza - do tych co dzwoniliśmy to albo terminy wolne mają na sierpień, ale cena zabójcza - od 50zł do 70zł za metr. Musimy się trochę postarać a pewnie kogoś znajdziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystyna M 13.04.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Cześć, U nas też do przodu. Mamy już w domu wodę i kanalizację, na podłodze rozprowadzone rury do kaloryferów. Jeszcze w tym tygodniu będą robić przewierty w stropach do rekuperatora. Teraz sprzątamy, za 3 tygodnie mamy umówionych fachowców od tynków. Zaraz po nich - wylewki. A u innych cisza? Wklejcie jakieś fotki http://images36.fotosik.pl/170/62b60defc185913cm.jpg Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez krystyna M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 17.04.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 (edytowane) Muszę się pochwalić dachem - jeszcze co prawda nie dokończony, ale jestem nim zachwycona.Jak dach będzie skończony to zamienię zdjęcia na końcowe, ale teraz proszę oto dach: Dach skończony no już brakuje mu nie wiele: http://images48.fotosik.pl/288/594d800f16d2e6abm.jpg http://images43.fotosik.pl/287/001f85fa4042e671m.jpg http://images38.fotosik.pl/284/51a2c50d50d03530m.jpg http://images36.fotosik.pl/174/e95be7e811f9fdbcm.jpg Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez magdazaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna Paweł 18.04.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Super dach! Widzę, że prace ruszyły pełna parą. Ech, a my nadal w papierkach :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka-24 22.04.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 SUPER, widać postępy!!!! Tylko tak dalej!!!!a czy wydłużaliście któryś z balkonów??? czy macie je dokładnie tak jak w projekcie? Pozdrawiamy:I&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tumek 26.04.2010 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 http://images43.fotosik.pl/287/4730f8b268bf17e5m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tumek 26.04.2010 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 [imghttp://images44.fotosik.pl/287/142fde1b0d5c511am.jpg]http://images39.fotosik.pl/284/eed5657fba91035cm.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tumek 26.04.2010 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 http://images41.fotosik.pl/283/20cd3b572a22c73cm.jpg Tak to wyglada umnie na ta chwile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 26.04.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Ale ładnie - też idzie do przodu jak burza! Ładny dach - też się zastanawiałam kiedyś nad tą dachówką "mazaną", ale wygrała tradycja i cena. Tymek nie robiłeś okien dachowych? Chociaż te na poddaszu okna balkonowe i drugie okno są duże.To kiedy przeprowadzka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystyna M 27.04.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 HejMnie się też podoba. Wydaje się, że u innych prace idą szybciej. Tumek: jak możesz to załącz zdjęcie zrobione od strony wiatrołapu na schody. Chcieliśmy zrobić inaczej wejście do kotłowni i schowka pod schodami, ale nie możemy poradzić sobie z wymiarami. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tumek 27.04.2010 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Witam wszystkich. Ja mam tylko okno dachowe w łazience.wydaje mi sie ze te normalne okna są wystarczjąco duże i dlatego nie montowałem okien dachowych.Co do przeprowadzki to bedzie to raczej przyszly rok(jak dobrze pójdzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts